Istaknuto

Crafterapija: Lagano pivo za teška vremena

lagano pivo
Foto: Iggachu (Instagram) - Fotka stavljena uz Fredijev blagoslov
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ljeto je… Recimo. Sunce prži… Recimo. Pije se više, pije se laganije. Recimo i to. Ali viknimo ovo: domaća pivska scena nije pokleknula, već naprotiv, gori od prigodnih laganica, egzotičnih okusa i opuštajućih aroma.

Dok smo prošli put u pripitom tonu preporučili tri piva za ‘craftantenu’, sada, u malo manje divljem, ali i dalje pripitom tonu, bacamo nestručne preporuke za tri-četiri pitka ljetna napitka za ljepši godišnji odmor, za podnošljiviju vrućinu gradskog asfalta i za finiju marendu na poslu.

Još jednom podsjetnik kako gotovo svaka craft pivovara diljem Hrvatske nudi dostavu, bilo direktno ili putem specijaliziranih dućana – podržimo ih!

Zlatni Medvjed (Pivovara Medvedgrad)

Klasik! Sa ‘zlatnim’ se ne može pogriješiti. Jedno od najpoznatijih piva na ovim prostorima i najprepoznatljivijih simbola grada Zagreba, to je apsolutno ‘go-to’ pivo kod kojeg nema puno razmišljanja. Lagani je to pilsner s 4,4 % alkohola, blage gorčine i primamljivo zlatne boje zbog koje ga svakako vrijedi točiti u čašu! Slobodno se opusti jer ovaj Medo ne grize, već samo viče ‘dobar dan’, a ako i popiješ tri-četiri u nizu, uz dovoljno klope i vode, nećeš si učiniti medvjeđu uslugu.

Zlatnog medu možeš kupiti u Gobletu, pivnicama Medvedgrad i preko Medvedgrad webshopa.

zlatni medvjed
Foto: Iggachu (Instagram)

Pale Ale (The Garden Brewery)

U moru Garden Brewery pivi, njihov pale ale pogađa u sridu gorkastom pitkoćom (40 IBU), daškom tropske svježine i zaraznom punoćom okusa. U suštini je to jednostavno i bazično pivo koje se može piti unedogled, a glavni adut mu je glatkoća kojom klizi niz grlo. Pravo pivo-aperitivo, kao uvod u dobar objed, dobar odmor, dobar dan… Doza od limenkastih 330 mililitara nikad ne dolazi sama, zato ipak, čovječe, pazi da ne ideš blijed ispod ljetnih zvijezda.

Gardenov Pale Ale možeš kupiti Gobletu, Spicy Daysu i direktno od Gardena.

lagano pivo
Foto: Iggachu (Instagram) – Fotka stavljena uz Fredijev blagoslov

Therapy (Zmajska pivovara)

Najuzbudljivija laganica ovog ljeta! Umjesto vatre, ovaj zmaj riga seksi tropsku svježinu koja pri svakom gutljaju gricka za jezik i iako gasi žeđ, stvara glad za još! Kod ‘terapije’ postotak alkohola pada ispod 4, što znači da je ova session IPA kao antibiotik – bitno je držati se propisanog i ne preskakati! Ako ti treba profi terapija, javi se u Zmajsku, a oni rođeni u godini Zmaja navodno, iz nekog razloga, smiju dobrano prekoračiti dozu. Therapy ti daje krila!

Therapy možeš kupiti u Gobletu, Spicy Daysu i direktno od Zmajske pivovare.

zmajska pivovara therapy
Foto: Iggachu (Instagram)

BONUS! Za one koji su čitali do ovdje, evo i jedne hmeljne laganice! Sunce mu žareno, Nova runda izbacila je Hladovinu, session IPA-u koja okusom, imenom i dizajnom daje jasnu poruku – hvali more, drž’ se kraja. Od svih preporuka ovo je najjača (4,9%), s najviše gorčine (50 IBU), najgušća, najmutnija i najhmeljastija. Budi hladne glave u hladovini s Hladovinom u ruci.

Hladovinu možeš kupiti u Gobletu, Spicy Daysu i na beershop.hr

nova runda
Foto: Iggachu (Instagram)

Maska je pala, rukavice su bačene, previše (h)meljem, vrijeme je za pivo!

 

Be social

Komentari