Glazba

„Silver Linings” (Less Than Jake): Tko to tamo trubi?

less than jake
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nedugo nakon klasičnog Goldfinger albuma, stigao je „Silver Linings”, novi, ali također klasični, klasični Less Than Jake album – i tako su dva ska-punk benda uljepšala 2020. godinu – što nije bio lak zadatak.

Sve po starom, skoro

Iako su veseljaci iz Gainesvillea ostali bez originalnog bubnjara, tekstopisca i suosnivača benda Vinnieja Fiorella, njegov izostanak više je emotivne prirode, a manje zvučne. Less Than Jake zvuči otprilike isto kao zadnjih 20 godina, a njihov deveti album i prvi nakon 2013., donosi malo novog i puno starog, što je s LTJ uvijek dobra stvar.

Moram priznati kako nisam znao da je Vinnie skroz napustio bend. Bio sam u zabludi kako se samo odrekao koncertnog dijela bendovanja i u toj zabludi preslušao sam album nekoliko puta ništa ne sluteći. Eemotivni tekstovi su bili tu, a standardno dobro bubnjanje također.

Mala sumnja javila se kod pjesme Dear Me, možda mi i najdraže stvari na albumu, gdje su bubnjevi bili nekako žešći no inače. Pripisao sam to Fiorellovom mladenačkom punk duhu, ali sam kasnije, iščitavajući knjižicu s tekstovima, saznao kako je novi bubnjar Matt Yonker (Teen Idols). Je li to toliko bitno? Nije. Ja sam osobno Less Than Jake poistovjećivao ponajviše s Vinniejem pa mi je samo to saznanje malo teže palo. Serem bez veze.

Trube mi daj!

Truba, saksofon, tuba, sve daj, samo nek’ puše. Puhači Buddy i JR nisu se štedjeli, a bend ih je prigrlio na svakoj pjesmi (opet serem, nisam provjeravao), a istaknuti moram jazzy stvar So Much Less, gdje sjaje punim sjajem.

Za razliku od već spomenutog benda Goldfinger, koji se poigrao i zaplesao sa svojim trubicama, Less Than Jake se kupa u njima – brzo, sporo, intro, outro, refren, solo – srca svih ska ljubitelja bit će sretna.

Chris i Roger, vokalni duo za gitarom i basom, i otprije su bili najeksponiraniji članovi benda, bilo s medijima, u studiju ili na koncertima, a sada vode i glavnu riječ. U svojim sviračkim i pjevačkim zadaćama bili su na vrhu zadatka, a sada su, barem pretpostavljam, glavnu riječ preuzeli i u pisanju glazbe i tekstova.

Roger je, kao i uvijek, svoj obol dao i u produkciji albuma koji je, kao i prethodnik, snimljen u njegovom kućnom studiju, ali za razliku od prethodnika, zvuči manje uglancano.

Primjenjiva emotivna nostalgija

Tekstovi su tipični i bolno iskreni Less Than Jake: pomalo tinejdžerski, s malim dozama očaja, depresije i preispitivanja, velikim dozama nostalgije, samožaljenja i samospoznaje, ali i šakom pozitive i vedrine. U svakom slučaju, njihove pjesme nevjerojatno su lako primjenjive na naše živote i situacije u kojima se nalazimo ili smo se nalazili, i upravo zbog toga imaju vjernu publiku već skoro 30 godina.

Od malih stihova do velikih refrena, Less Than Jake možda nekad zazvuči ofucano, sladunjavo ili dramatično, ali uvijek bez foliranja i uvijek realistično – to je njihov stil i dobri su u tome.

Tematike sežu od ljubavnih do životnih – žaljenje za greškama, bezvoljnost koja dolazi s godinama, potraga za unutarnjom srećom i slični problemi današnjih mladih i malo manje mladih ljudi – za primjere ću izvući prvi stih pjesme Move: „Somedays I stay home inside my bed, I can’t move, I’m stuck there”, i refren iz Lost at Home: „I’m feeling like I am lost at home, Feeling like I haven’t been blown away, By a single day that I’m all alone, maybe that’s just life, that’s what they say”.

Jedna od najsnažnijih LTJ pjesama je svakako već spomenuta Dear Me: „Dear me, I confess, most days I’m a mess, I still act like I’m with it, But I’m all out of one more shots to give, they don’t know about me or what’s inside my head, but in the end, it’s me alone, staring at my phone”.

Ispunjena očekivanja

„Silver Linings” je ono što se moglo očekivati i priželjkivati. Malo punka, malo ska i malo popa, malo tuge, malo sreće i malo ništa treće. Dobri Less Than Jake – stari cucak s puno starih trikova koji upale svaki put.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari