Vizart

Deset zanimljivosti o Vincentu van Goghu

Foto: Facebook.com/VanGoghGallery
Vrijeme čitanja: 3 minute

U umjetnosti postoji neslužbena „podjela“ na ličnosti koje se pamte ili po neizmjernoj ostavštini ili neobičnom načinu života, koji u većini slučajeva bude razlog zbog kojeg dotični ne pripadne prvoj skupini umjetnika. Naravno, kao i u svakom aspektu života, i u ovoj pomalo suludoj podjeli, postoje iznimke. Posve subjektivno iznimkom smatram Vincenta van Gogha. Zašto? Odgovor je jednostavan. Čovjek si je odrezao uho, a opet većina ljudi zna da je baš on zaslužan za Zvjezdanu noć. Postoji još niz zanimljivosti po kojima pamtimo ovog velikana, a nekih ćemo se prisjetiti na današnji dan kada obilježavamo njegovo rođenje.

1. Vincent van Gogh dijeli ime sa svojim djedom, ali i bratom koji je umro pri porodu.

2. S obzirom na financijsko stanje van Goghovih, Vincent si nije mogao priuštiti modele, stoga je u početku slikao seljake i radnike, a kasnije se više okreće prirodi, krajoliku, ali i slikanju samog sebe.

Foto: Facebook.com/VanGoghGallery

3. U svome vrlo kratkom životu u trajanju od 37 godina, Vincent van Gogh uspio je napraviti oko 2000 djela, uključujući oko 900 slika. Čak 37 autoportreta naslikao je u kratkom periodu između 1886. i 1889. godine. To je zaista impresivno, uzmemo li i u obzir da je počeo slikati tek sa 27 godina, što znači da su jedna od poznatijih svjetskih djela nastala u malenom razdoblju od tek 10 godina.

4. Jedna od najpoznatijih zanimljivosti o Vincentu van Goghu je ona da si je odrezao uho. Ne postoje točne informacije potkrijepljene dokazima o tom incidentu, ali se smatra kako si je uho odrezao sam. To se dogodilo dok je van Gogh živio u Arlesu s Paulom Gauguinom. Naime, oni su zajedno voljeli ići gledati borbu bikova u kojoj matador, kada porazi bika, dobije njegovo uho. Prema toj je ideji van Gogh odrezao svoje uho i time priznao svoj poraz jer, za razliku od Gaugina, nije imao sreće sa ženama.

5. Jednom prilikom je htio držati dlan iznad plamena svijeće sve dok se ne pojavi ljubav njegovog života. S obzirom na to da se nikada nije oženio, žena se nije pojavila, ali dlan mu je ostao. Nije imao sreće u ljubavi, što bi se moglo pripisati i njegovom poprilično neobičnom ukusu u ženama jer su ga većinom privlačile prostitutke i udovice.

6. Više od 150 liječnika pokušalo je dijagnosticirati Vincentovo stanje, a došli su do raspona bolesti od shizofrenije, porfirije, sifilisa, bipolarnog poremećaja do epilepsije. Zbog takvog stanja dugo se smatralo da je počinio samoubojstvo, no postoje teorije i da ga je ubio lokalni tinejdžer.

7. Za vrijeme svog života, prodao je samo jednu sliku, Crveni vinograd (1888.), a djela su postala poznatija tek 10-ak godina nakon njegove smrti i to zbog marljivosti bratove žene koja je njegov rad predstavljala svijetu. Njegovo najskuplje djelo je Portret doktora Gacheta (1890.), a prodano je 1990. godine za 148.6 milijuna dolara.

Foto: Facebook.com/VanGoghGallery

8. Navodno je van Gogh u svoj šešir stavljao zapaljene svijeće kako bi mogao slikati noću. U takvim uvjetima je naslikao i jedno od svojih poznatijih djela, Zvjezdanu noć (1889.), i to tijekom boravka u psihijatrijskoj bolnici u Francuskoj.

9. U jednom periodu svoga života radio je kao knjižničar. Noseći engleski šešir bi sjedio u kutu i ignorirao kupce i prevodio Bibliju na čak četiri jezika – nizozemski, njemački, francuski i engleski. Također je htio slijediti i očeve stope i postati svećenik, ali su ga od te ideje upravo odgovorili njegovi roditelji.

10. Zbog čestih pravopisnih pogrešaka, posebice tijekom boravka u Engleskoj, Vincent van Gogh se nikada nije potpisivao prezimenom kao većina umjetnika stoga na njegovim djelima u kutu stoji „Vincent“.

Foto: Facebook.com/VanGoghGallery

Ponekad nam je, gledajući ih, teško pročitati određenu sliku. Gledajući širi kontekst slike, lakše nam je uočiti što je njezina tematika, a pravi primjer umjetnika čija su djela pravi odraz njegova života je Vincent van Gogh.

Be social

Komentari