Vizart

Bachrach & Krištofić: Jedinstvena autorska prepoznatljivost u MUO-u

Bachrach & Krištofić
Foto: facebook.com/sanja.bachrachkristofic
Vrijeme čitanja: 2 minute

Dizajnersko-fotografski bračni par Sanja Bachrach & Mario Krištofić, 7. rujna otvara svoju veliku zajedničku samostalnu izložbu pod nazivom Dizajn & Fotografija u 20 sati u Muzeju za umjetnost i obrt. Njihov opus radova obuhvaća 35-godišnji rad specifične likovne i sadržajne izražajnosti koji obuhvaća glamour izmiješan s erotiziranim koketiranjem sadržaja u izvedbi sveprisutnim psihodeličnim dizajnom, te pop-kulturom kojom su pokrivali sve aspekte umjetnosti.

Mario Krištofić profesionalni fotograf koji je studirao snimanje na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu, a od početka 80-ih se bavio umjetničkom i komercijalnom fotografijom, upoznao je Sanju Bachrach-Krištofić (grafička dizajnerica) studenticu povijesti i filozofije koja je pohađala programe Centra za ženske studije. Susret se dogodio u klubu Muzičke omladine Podroom na jednoj od glazbenih slušaonica lokalnih bendova. Zajednička ljubav prema fotografiji i umjetnosti pretvorila se u dugogodišnju suradnju. Sudjelovali su u organizaciji i realizaciji više izložbenih koncepcija i radionica. Oboje su članovi Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH), Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

Bachrach & Krištofić
Foto: Yugopapir.com

Omot albuma Dorian Graya “Sjaj u tami” primjer je rada dizajnersko-fotografskog dvojca za koji se izborio Siniša Škarica da ostane takav kakav jest; izvoran. Upravo je dizajn tog omota zasjeo na prvo mjesto kao omot godine prema mišljenju kritičara ex-Yu glazbenih časopisa. Tijekom godina koje su uslijedile dizajnirali su omote ploča i CD-a, te fotografirali: Prljavo kazalište, Denis & Denis, Parni Valjak, Juru Stublića i grupu Film, Renata Metessija, grupu Boa, Josipu Lisac, MassimaLaufer, Alku Vuicu, grupu U škripcu, Olivera Mandića, Olivera Dragojevića, Matiju Dedića, VannuUrbanaFantome, Gorana Bregovića, Meri Cetinić, Tutti-frutti, Maju Blagdan, Tajči, Borisa Novkovića i desetke drugih izvođača raznih žanrova glazbe.

Bachrach & Krištofić stvorili su uistinu nevjerojatnu zbirku radova i popratnih tema kao što su ikonografija Dorian Grey, samoinicijativni pokret zvan izložba “Jugoton”. Radili su na oblikovanju izložbi “Arhitekt Herman Bollé – graditelj hrvatske metropole (MUO, 2015)” i “Figura i ornament / Barok – Johannes Komersteiner i njegov krug (MUO, 2016).” kao i na organizaciji radionica fotoprogram “Ostavi trag” na Cvjetnom davne 1995.-e godine.

Svoje djelovanje započeli su u 80-im godinama prošlog stoljeća kada se, već u samim početcima, osjetila njihova jedinstvena povezanost. U ono vrijeme bili su jedinstveni. Neobični, iznimni i samosvojni u stvaralaštvu koje su povezivali uz vlastite principe i domašaje.
O njihovim radovima Sanja kaže: “Za sebe najčešće govorimo da smo par u kojem Marijo fotografira, a ja dizajniram dvostruke autorske igre. Smatramo da je taj pristup lako razumljiv potencijalnoj publici ili naručiteljima. Istina je da zaista radimo zajedno, od zamisli preko razrade do ostvarenja.”

Be social

Komentari