Izvedbene umjetnosti

Dugoočekivane “Elementarne čestice” premijerno na Dubrovačkim ljetnim igrama

Foto: www.dubrovnik-festival.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Prva dramska premijera 66. Dubrovačkih ljetnih igara prema romanu „Elementarne čestice“ Michela Houellebecqa, u režiji Ivice Buljana i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, održat će se u ponedjeljak, 20. srpnja u 21:30 sati na tvrđavi Lovrjenac.

„Elementarne čestice“ nagrađivani je roman kontroverznog francuskog pisca i pjesnika Michela Houellebecqa objavljen 1998. godine, te od tada mnogo puta uprizoren u više europskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku i Španjolsku, a sada i Hrvatsku. Roman se smatra svojevrsnim esejem o kraju povijesti i potpunoj dekadenciji suvremenog društva. Junaci romana, pasivni i emocija lišeni Michel (Stipe Kostanić) i njegov polubrat, erotoman Bruno (Marko Mandić), simboli su dvije krajnosti suvremenoga čovjeka i suvremene zapadne civilizacije.

Redatelj Buljan o predstavi je rekao sljedeće: „Prvi koncept predstave je bio drugačiji. Adaptacija Velimira Grgića i scenografija Aleksandra Denića bile su precizno vezane za prostor Kupara. Radilo se o klasičnijoj adaptaciji romana, no kad smo zbog odustajanja Županije i policijskih mjera predstavu preselili na Lovrjenac,  odlučio sam prisilu tretirati kao prednost, a ne kao manu. Umjesto ranijih narativa, prepričanih u djetinjstvu i zrelom dobu glavnih junaka, otvorio sam performativne potencijale romana. Predstava je zapravo smještena između performansa, muzičkog i političkog teatra.“

Foto: www.dubrovnik-festival.hr
Foto: www.dubrovnik-festival.hr

Ivica Buljan aktualni je ravnatelj Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Režirao je diljem Europe i van nje, u Sloveniji, Litvi, Francuskoj, Mađarskoj, Portugalu, Belgiji, Rusiji, Crnoj Gori, Obali Bjelokosti, Italiji i Srbiji, a ovo je njegova prva suradnja s Dubrovačkim ljetnim igrama. Ziherov intervju s Buljanom pročitajte ovdje.

Buljan „Čestice“ postavlja prema adaptaciji romana koju potpisuje Velimir Grgić, na dramaturgiju Roberta Waltla. Scenografiju potpisuje Aleksandar Denić, kostimografiju Ana Savić Gecan, dizajn svjetla Elvis Butković, autor glazbe je Mitja Vrhovnik Smrekar, a asistent redatelja Paolo Tišljarić. Dramski ansambl predstave čine: Marko Mandić, Senka Bulić, Stipe Kostanić, Hana Selimović, Lucija Šerbedžija, Zoran Prodanović Prlja, Jelena Miholjević, Marko Cindrić, Miki Solus, Mada Peršić, Paško Vukasović, Karlo Mrkša.

Premijera predstave „Elementarne čestice“ na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama dio je  programa Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj, a igrat će još 21., 22. i 23. srpnja.

Be social

Komentari