Izvedbene umjetnosti

“Michelangelo” na Dubrovačkim ljetnim igrama propituje odnos umjetnosti, moći i politike

Foto: Marko Ercegović
Vrijeme čitanja: 3 minute

Prvi premijerni dramski naslov 69. Dubrovačkih ljetnih igara “Michelangelo Sebastijana Horvata i Milana Matthisa Markovića po motivima drame “Michelangelo Buonarroti” Miroslava Krleže, u režiji Sebastijana Horvata, premijerno će pod pokroviteljstvom Hrvatske elektroprivrede biti izveden 27. srpnja na ruševinama benediktinskog samostana na otoku Lokrumu. Predstava nastaje u koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igra s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca Rijeka.

“Michelangelo Buonarroti” drama je iz ciklusa Legende Miroslava Krleže nastala 1918. godine. Inspirirana poetikom ekspresionizma, nabijena snažnim slikama i značenjima, vodi u predjele lucidnoga sna. Tematski se Krleža u ovoj drami koncentrira na iskušenja i tragiku Michelangela Buonarrotija koji nošen velikim idejama ostaje usamljen i suprotstavljen neposrednoj životnoj sredini. Genijalni slikar pokušava ostvariti neograničenu moć umjetničkoga stvaralaštva, no Krleža ga suočava s novcem, bijednom nadnicom za njegovu veliku umjetnost. “Michelangelo” tako rastvara vječno, ali uvijek aktualno pitanje odnosa umjetnosti i novca, a samim time propituje i odnos umjetnosti i moći i politike, što je danas možda važnije nego ikada jer dovodi u sumnju deklarativnu parolu o umjetničkoj slobodi bez koje umjetnost postaje tek činovnički kič, gubeći svoju istinsku kritičku snagu i odlučnost.

Treća režija Krleže u Hrvatskoj

Slovenski redatelj Sebastijan Horvat režiju je diplomirao na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo u Ljubljani gdje danas i predaje kazališnu režiju. Jedan je od osnivača nezavisne kazališne udruge E. P. I. center koja je postala značajan izvedbeni produkcijski centar usmjeren na istraživačke kazališne projekte. Među brojnim dodjeljenim nagradama ističe se ona za najboljeg mladog redatelja na salzburškom festivalu Salzburger Festspiele 2005. godine. Režirao je u gotovo svim slovenskim kazalištima, a u Hrvatskoj predstavu “Hrvatski bog Mars” 2014. godine u Gavelli te “Nad grobom glupe Europe” 2015. godine u HNK-u Ivana pl. Zajca, prema “Hrvatskoj rapsodiji” Miroslava Krleže. Postavljanje “Michelangela” u koprodukciji Igara i Zajca treći je put da inspiriran Krležom režira u Hrvatskoj.

Foto: Marko Ercegović

Dramaturg i dramski pisac Milan Marković Matthis, zadužen za adaptaciju i dramaturgiju “Michelangela”, o radu na predstavi bilježi sljedeće: “Počeli smo od pitanja koje glavnomu junaku upisuje Miroslav Krleža: za koga ja radim? Krleža tijekom cijele drame grandioznim stilom lukavo gradi sliku renesansnoga genija samo da bi je, izloživši je materijalističkoj kritici, uništio. Ali njegova pozicija nije cinična. On ne dovodi u pitanje Michelangelovu genijalnost, već je samo suprotstavlja njegovoj nemogućnosti osvještavanja svoje vlastite cinične pozicije sluge klasi koju prezire.”

Riječki ansambl uz goste iz ZKM-a i Kerempuha

Autorski tim uz Sebastijana Horvata i Milana Markovića Matthisa čine Igor Vasiljev koji potpisuje scenografiju i video, kostimografkinja je Belinda Radulović, autorica glazbe Karmina Šilec, suradnica za pokret Ivana Kalc, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, a oblikovatelj tona Saša Predovan. U podjeli su glumci riječke Hrvatske drame Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Marija Tadić, Aleksandar Cvjetković, Edi Ćelić, Dean Krivačić, Jasmin Mekić i Nikola Nedić, član Talijanske drame riječkog HNK Giuseppe Nicodemo, a velike uloge Michelangela u prvom činu predstave te Redatelja u drugom činu pripale su Rakanu Rushaidatu (Zagrebačko kazalište mladih) te Jerku Marčiću (Kazalište Kerempuh).

U predstavi sudjeluje i Kor fanatika koji čine dubrovački zboristi: Lovro Barišić, Magdalena Kačić Barišić, Jelena Beželj, Mario Bogdanović, Mislav Ćimić, Barbara Horvat, Antun Končić, Barbara Ogresta, Lukrecija Prcela, Dea Qivlaku, Ljubo Radić, Tanja Šimunović, Ivana Tasovac, Antonio Težak, Slobodan Varezić i Petar Vlašić, a vodi ih Maja Marušić.

“Michelangelo” će na 69. Igrama imati ukupno pet izvedbi, od 27. do 31. srpnja. Prijevoz brodom na otok Lokrum uključen je u cijenu ulaznice. Brodovi polaze iz stare gradske luke u 20:30 i 20:45. Ulaznice za sve izvedbe dostupne su na blagajni Igara u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati, kao i u staroj gradskoj luci, dva sata prije najavljenog početka. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30% za kupnju ulaznica na prodajnim mjestima.

Be social

Komentari