Izvedbene umjetnosti

“Hamlet” u režiji Paola Magellija premijerno na Dubrovačkim ljetnim igrama

Foto: Marko Ercegović
Vrijeme čitanja: 3 minute

Shakespeareov “Hamletu režiji Paola Magellija i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na tvrđavi Lovrjenac otvara premijerni dramski program jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara u subotu, 27. srpnja. Povratak “Hamleta” na Lovrjenac nakon gotovo deset godina dio je Mitova grada, kako glasi programski koncept 70. festivalske sezone.

Magellijev “Hamlet” trinaesti je po redu postavljen na Lovrjencu. Na toj je dubrovačkoj tvrđavi “Hamlet” prvi put igran 1952. godine u režiji Marka Foteza s Veljkom Maričićem u naslovnoj ulozi. Kroz desetljeća nastavile su se produkcije s velikim redateljskim i glumačkim imenima pa su tako u Lovrjencu svoj Elsinore pronašli redatelji Denis Carrey, Dino Radojević, Toby Robertson, Mladen Škiljan, Jiří Menzel, Christopher Fettes, Richard Eyre, Joško Juvančić, Ivica Kunčević i drugi, a ulogu danskog kraljevića zaigrali su među ostalima i Rade Šerbedžija, Derek Jacobi, Lazar Ristovski, Daniel Day-Lewis i Goran Višnjić. 

Paolo Magelli prvi se put predstavio festivalskoj publici 1974. s “Mandragolom” u parku Muzičke škole, godine kad se obilježavala 25. obljetnica Dubrovačkih ljetnih igara. Nakon toga uslijedila su neka od njegovih antologijskih festivalskih ostvarenja: “Feničanke”, “Dundo Maroje”, “Grižula” i druge, a sada, 45 godina poslije, u 70. obljetnici festivala postavlja “Hamleta” na Lovrjencu, predstavu na čiju je režiju dugo čekao.

“Dvanaest puta sam do sada odbio raditi “Hamleta”, ali kad se pružila prilika raditi ga na Lovrjencu, pomislio sam da je sad trenutak da zajedno sa svojim glumcima progovorim o tome što taj “Hamlet” zaista jest. To je čovjek koji ima sve, može mijenjati svoju državu, a on se odlučuje za osobnu osvetu i omogućuje dolazak nasilnika i stranaca na vlast. Čini mi se da on dobro ocrtava poziciju intelektualca danas u Europi koji odustaje od države i odlučuje se za osvetu ili za šutnju, a i sama šutnja je vrsta osvete prema društvu. Čak i biti nedovoljno kritičan je za jednog intelektualca veliki grijeh”, kazao je redatelj Paolo Magelli na konferenciji za medije uoči premijere. 

Foto: Marko Ercegović

“Naš Hamlet više nije mlad ni naivan, on nema entuzijazma, neutemeljenih mladenačkih zanosa. On je čovjek izgrađenih stavova u vremenu duhovne ugroženosti, a Lovrjenac je metafora onoga što nas danas okružuje. Zidovi koji porobljavaju naše glave, mjesto korupcije, okoliš koji je beznadno postao kompromitiran svojom orijentacijom ka prijetvornosti, dvostrukim igrama i makijavelističkoj politici. Hamlet se od prijevara i kratkotrajnih uzurpatora vlasti pokušava braniti riječima, ali argumentima nema mjesta u takvom okruženju i zato se događa stalni nesporazum koji izniče prvenstveno iz nerazumijevanja sebe u kontekstu vremena i mjesta na kojem se zatekao. Izlaz traži u ludilu koje postaje jedinim smislenim agensom djelovanja jer jamči privremenu slobodu duha”, istaknula je dramaturginja Željka Udovičić Pleština

Uz Frana Maškovića u ulozi danskog kraljevića Festivalski dramski ansambl čine: Milan Pleština u ulozi kralja, Nikša Butijer je Polonije, Ermin Bravo Horacije, Ivan Colarić Laert, Enes Vejzović Rosencrantz, Pjer Meničanin Guildenstern, Ranko Zidarić Fortinbras, Hamletovu majku Gertrudu igra Nina Violić, Ofeliju Anđela Ramljak, a u ostalim ulogama glumaca, vojnika i grobara su Hrvojka Begović, Domagoj Janković, Matija Čigir, Bernard Tomić, Karlo Mrkša i Pavle Vrkljan. Glas duhu Hamletova oca dao je Miše Martinović.

Adaptaciju i dramaturgiju prema prijevodu Vladimira Gerića potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenograf je Lorenzo Banci, kostimograf Leo Kulaš, glazbu potpisuje Ljupče Konstantinov, video projekcije Ivan Marušić Klif, oblikovanje svjetla Aleksandar Čavlek i Marko Mijatović, dok je glumce mačevanju učio Lovro Buva. Asistenti autorskog tima su Tamara Damjanović, Ana Fucijaš i Miran Brautović, a inspicijent Roko Grbin.

Pretpremijera Shakespearova “Hamleta” na Lovrjencu održat će se 26. srpnja, a premijera u subotu 27. srpnja. Reprize su na programu sve do 31. srpnja i sve su izvedbe rasprodane. Predstava se održava pod pokroviteljstvom Hrvatske elektroprivrede te Tekstilprometa koji ove godine također slavi svojih 70 godina postojanja.

Be social

Komentari