Vizart

Engleski muzej izložio prsten koji je inspirirao Tolkiena

Foto:facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto:facebook.com/VyneNT
Foto:facebook.com/VyneNT

Kobni, drevni zlatni rimski prsten, je  obavijen velom tajni i mnogih nagađanja kako je on postao glavni razlog nastajanja poznatih knjiga i ekranizacija Gospodara prstenova i Hobbita slavnoga književnika J.R.Tolkiena. Javnost se podigla na  noge  zbog šuškanja kako je, navodno, Tolkien istraživao priču o ukletom rimskome prstenu, te tako došao na ideju o radnji svojih romana.

Foto:facebook.com/VyneNT
Foto:facebook.com/VyneNT

U  seoskoj vili  poznatoj kao The Vyne, otvorena je izložba koju će posjetitelji moći vidjeti, kao i zlatni prsten za koji se vjeruje da je uklet i da potječe iz Rima.  Zlatni prsten je pronađen još davne 1785. godine, a toliko dugo je trebalo do pronalaska jer je lokalitet bio napušten nakon odlaska Rimljana iz Britanije i više nikad nije bio naseljen. Na sebi ima ugraviranu sliku glave s dijademom, kao i natpis koji  u prijevodu s latinskog znači: ‘Senicianuse, živi dobro uz Boga‘.

Foto:facebook.com/TolkienPage
Foto:facebook.com/TolkienPage

Kletva, zbog koje stručnjaci smatraju da se veže uz prsten glasi : “Dabogda onaj koji nosi ime Senicijan ne bio dobrog zdravlja, sve dok ne vrati prsten u Nodensov hram!“. Kako god to zvučalo moramo priznati da ima malo sličnosti sa Tolkienovom idejom.

Svatko tko bude htio vidjeti prsten, može ga pogledati u hotelu The Vyne, a posjetitelji ga mogu proučavati i naučiti više o prokletstvu koji je prešao na lopova koji ga je ukrao, te neke zanimljivosti o Tolkienovu životu. Mnogi su književnici dobili inspiraciju za svoja djela na neobičnim mjestima, kao što je i hotel The Vyne dobio inspiraciju za izložbu i promociju svoga hotela na osnovu poznatoga knjževnika i stare legedne. Postoji li kletva ili ne – to možda nikada nećemo saznati, ali nešto neobjašnjivo i mistično oduvijek je plijenilo pažnju među ljudima.

Be social

Komentari