Film

Filmolista – Sofia Coppola: Presjek redateljske karijere

sofia coppola
Foto: facebook.com/LostInTranslationOfficial/
Vrijeme čitanja: 3 minute

Mada je širokim masama poznatija kao kći Francisa Forda Coppole, redatelja nezaboravne Godfather trilogije i psihodelične ratne drame Apocalypse Now, Sofia Coppola je sineast već punih dvadeset godina. Već je sa svojim drugim filmom Lost in Translation osvojila Oscara za najbolji scenarij, a 2010. godine postala je prva Amerikanka koja je osvojila Zlatnog Lava, prestižnu nagradu Venecija Film Festivala. Kako danas slavi svoj 46. rođendan, a već naredne sedmice prezentira svoj najnoviji rad The Beguiled na Cannes Film Festivalu, za vas smo pripremili listu dosadašnjih radova Sofije Coppola, koja kombinira Box Office zaradu, broj nagrada te IMDb ocjenu publike.

5. The Bling Ring (2012)

Adaptirati članak iz magazina u film, već na prvu pomisao očito je loša ideja. Ipak, Sofia Coppola usudila se i pretvorila članak The Suspect Wore Louboutins, magazina Vanity Fair u film The Bling Ring. Baziran na stvarnim događanjima u Hollywoodu, film prati grupu  tinejdžera koji putem interneta prikupljaju informacije o rezidencijama i datumima putovanja slavnih te ih pljačkaju. Promatrajući film iz ugla tinejdžerske drame moglo bi se reći da je u pitanju posve originalan i nesvakidašnji rad za ovaj žanr. Najveći problem je u tome što se film promovirao kao biografska indie/krimi drama, koja cilja na nagrade. Na kraju Bling Ring osvojio je nagradu Palm Dog u Cannesu (za najslađe psiće) te nagradu za “Najlošiji prikaz žena u filmu” koju dodjeljuje Women Film Critics Circle.

4. Somewhere (2010)

Snimiti pet filmova od kojih je jedan “pokvareno jaje” može se smatrati poprilično velikim uspjehom. Tako se na četvrtoj poziciji ove liste nalazi film koji je osvojio Zlatnog Lava u Veneciji, National Board of Review proglasio ga je najboljim samostalnim filmom 2010 godine, dok je redateljica Coppola osvojila nagradu za scenarij, režiju i produkciju. Film Somewhere prati Hollywoodskog glumca Johnnyja Marca i njegov život u raskoši bez ikakvih emotivnih poveznica s ostatkom svijeta, sve do posjete njegove jedanaestogodišnje kćerke Cleo. Teme koje se iznova javljaju u filmovima Sofije Coppola svakako su obitelj, slava i nekonvencionalni muško/ženski odnosi, a film Somewhere najbolje ih kombinira u jednu ozbiljnu i emotivno nabijenu cjelinu.

3. Marie Antoinette (2006)

Kirsten Dunst kao Marie Antoinette i Jason Schwartzman kao Louis XVI, zar je potrebno više govoriti o ovome filmu? Film koji je osvojio jednog Oscara, te imao tri nominacije na BAFTA-ma i tri nominacije u Cannesu (gdje je osvojio French National Education System nagradu kao i Palm Dog). Film prati događanja od vjenčanja Marije Antoinette za Louisa XVI u njenoj petnaestoj godini preko perioda njene vladavine sve do pada Versaillesa, te bi se vjerojatno mogao ubrojati u listu najboljih historijskih drama.

2. The Virgin Suicides (1999)

Mada AMPAS nije prepoznao briljantnost ovoga filma, danas kada bi nabrajali filmove najpopularnije naslove 1999. godine, The Virgin Suicides stajao bi odmah uz drame poput American Beauty, Eyes Wide Shut i Magnolia. Filmski prvijenac o striktno religioznoj obitelji te samoubojstvu pet tinejdžerki sestara u malom predgrađu Detroita bio je apsolutni šok i hit koji je instant pogurao redateljicu u centar pozornosti Američke publike i kritike. Sofia Coppola za svoj prvijenac osvojila je Young Hollywood Award i MTV Movie Award za najbolju mladu redateljicu.

1. Lost in Translation (2003)

Kako izgleda biti usamljen u velikom svijetu? Biti okružen ljudima i osjećati se otuđeno, propitivati svaku stvar koja nas okružuje kao da je prvi put u životu vidimo.  Lost in Translation besprijekorno uspijeva prikazati kako je to izgubiti nit sa stvarnosti. Protagonisti Bob Harris (Bill Murray) i Charlotte (Scarlett Johansson) dvoje su usamljenih Amerikanaca u velikom istočnom prostranstvu Japana. Bob, glumac na zalasku karijere, prihvaća snimati reklame za nepoznati brend viskija Suntory Time, dok ga na drugom kraju svijeta očekuje razvod braka. Charlotte, djevojka koja je upravo završila studij filozofije, u Tokyo je došla sa svojim momkom fotografom koji po čitav dan radi. Susret ovo dvoje izgubljenih ljudi, tjera ih da se ponovno zapitaju jesu li usamljeni u velikom svijetu? Pored Oscara za najbolji scenarij, Lost in Translation osvojio je još 95 nagrada od kojih vrijedi spomenuti tri Zlatna globusa, tri BAFTA nagrade te dvije nagrade na Venecija film festivalu.

Be social

Komentari