Glazba

MARGITA STEFANOVIĆ: Najveća ženska ikona jugoslavenskog rocka

Foto: YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: 4 minute

“U mom normalnom, stabilnom životu najnestabilniji deo sam upravo ja. I to ne zbog kakve psihičke ili ne znam kakve nestabilnosti, već zbog stalnog traženja u svim mogućim oblastima umetnosti i života.” – Margita Stefanović

Mistična djevojka duge crne kose i dubokih, tamnih očiju, zaštitno lice kultnog srpskog benda Ekatarina Velika (EKV),  “anđeo na klavijaturama”, crna princeza jugoslavenskog novog vala rockaDa je poživjela, na današnji bi dan proslavila šezdeseti rođendan. Nevjerojatno talentirana glazbenica i jedna od najpoznatijih žena u glazbi bivše države završila je svoj nedugi život u neljudskim uvjetima i najvećoj bijedi. Njena se biografija smatra jednom od najtragičnijih sudbina jugoslavenskih glazbenih veličina.

Iz klasične glazbe u underground 

Margita Stefanović, ili Magi, kako su ju zvali odmilja, rođena je 1959. godine u Beogradu. Bila je jedina kći redatelja Slavoljuba Stefanovića-Ravasija. Pohađala je Muzičku školu Josip Slavenski u klasi s Ivom Pogorelićem. Dvoje mladih bili su veoma bliski  i najveći talenti svoje klase.

Međutim, nakon majčinog nagovaranja Margita je naposljetku odbila ponudu za nastavak školovanja na moskovskom konzervatoriju i završila studij arhitekture u Beogradu. Njena je majka smatrala da je premlada kako bi se toliko udaljavala od kuće. Također, u vrijeme Margitinih upisa na fakultet razotkriveno je da je Stefanović imao ljubavnicu, i to pijanisticu, što je Margitinu majku veoma pogodilo i odvratilo od nauma da upiše kćer na studij glazbe makar u Beograd.  Tako su Margita i Ivo bili prisiljeni raskrstiti putove.

Već je u srednjoškolskim danima Magi bila prepoznata kao veliki umjetnički talent, ali odvojila se od klasične glazbe i počela istraživati beogradsku underground scenu. Prisustvovala je koncertu tek osnovanog benda Milana Mladenovića koji se tada zvao Katarina II, a u proljeće 1982. Margita je upoznala članove Električnog orgazma preko kojih je  doprla i do Mladenovića.

Opčinjen mladom, lijepom i nadarenom umjetnicom, on ju je pozvao da svira klavijature u njihovoj grupi  pa je tako Margita brzo postala stalna članica Katarine II, koja 1985. mijenja ime u Ekatarina Velika. Godinu ranije  objavili su svoj prvi album Katarina II koji nije doživio osobiti komercijalni uspjeh, ali ga je ishvalila i prigrlila strana kritika. Zvučali su sasvim drukčije od svih ondašnjih jugoslavenskih izvođača.

Foto: julia-dream4.tumblr.com
Godine uspjeha

S vremenom slava je benda porasla. U desetak godina djelovanja Ekatarine Velike Margita je skladala i glazbu za televiziju (drama Plavi, plavi) i  kazalište (predstave Klasni neprijateljTri sestreS one strane duge i Majka hrabrost). Gostovala je na albumima legendarnih jugoslavenskih grupa kao što su Van Gogh i Babe, a 1985. pojavila se i u filmu Gorana Markovića Tajvanska kanasta. 

Grupa 1986. godine izdaje album “S vetrom uz lice”. Ovaj album bio je znatno uspješniji od prethodna dva, donio je hitove kao što su Budi sam na uliciTi si sav moj bolKao da je bilo nekadNovac u rukamaStvaran svet oko mene. Idući albumi “Samo par godina za nas” i “Dum dum” već su mnogo mračniji i naviještaju skoru propast.

Foto: tegoba.tumblr.com
Pad u tminu 

Članovi EKV-a oduvijek su eksperimentirali s drogom, a s vremenom njihovo je eksperimentiranje preraslo u veliku ovisnost. Uz to, presudan je bio odlazak jednog člana. Bend je već prije doživio nekoliko unutarnjih promjena, ali originalna je trojka (Mladenović, Stefanović i basist Bojan Pečar) ostajala na okupu – sve do 1990. kad se Pečar preselio u London. Bio je to početak kraja. Konačni je udarac bila Mladenovićova smrt od raka 1994.

Nakon raspada Ekatarine Velike Margita se nastavila  baviti glazbom, ali njeno je zlatno doba prošlo. Svirala je u grupi nazvanoj Kurajberi koja je uglavnom izvodila obrade stranih i domaćih hitova, 1995. godine osnovala je bend nazvan EQV i objavila album “Ti si sav moj bol” nazvan prema najslavnijoj pjesmi EKV-a. Krajem 90-ih godina polagano se povlači iz svijeta glazbe,  a popularnost joj opada. Zadnje djelo koje je skladala je glazba za predstavu beogradske redateljice Hajdane Baletić Kaput mrtvog čoveka.

Narkomanka na beogradskim ulicama 

Njena je ovisnost o drogama postala još ozbiljnija nakon što joj je 1996. umro otac. Margita je prodala obiteljski stan, kupila dva manja i s preostalim novcem otputovala u Indiju. Neuspješno se nastojala izliječiti od ovisnosti. Nakon povratka u Beograd prodala je oba stana i potrošila ostatak novca – završila je na ulici kao beskućnica.

Posljednje godine života provela je u napuštenoj garaži u beogradskom predgrađu te u skloništu za beskućnike na Voždovcu. 18. rujna 2002. umrla je sama i zaboravljena u klinici za zarazne bolesti. Imala je samo 43 godine.

Kao što to često biva, slava Ekatarine Velike i njegove Margite još je veća danas nego što je nekoć bila. Šest godina nakon njene smrti, u knjizi Aleksandra Ilića, potvrđeno je da je Margita zbog intravenoznog korištenja droga zaražena HIV-om. U  Margitinoj biografiji  Magi – Kao da je bila nekad autora  Dušana Vesića piše: Ona je primjer kako ovdje prolaze drugačiji. Ona je upozorenje, znak, primjer, pouka. Jimi Hendrix umro je 18. rujna 1970. godine. Aljoša Buha  umro  je 18. rujna 1986. godine. Margita Stefanović umrla je 18. rujna 2002. godine. Ne znam je li to Buha svirao bolje nego što smo mi znali čuti, ali ako 18. rujna 2018. umre bubnjar, znat ćemo da Bog pravi orkestar.

Tragične sudbine članova EKV-a postale su dio njegove mračne aure kao što su neponovljive pjesme koje su skladali postale dio jugoslavenske glazbene povijesti.

“…. Margita Stefanović, najlepši i najtragičniji rekvijem odsviran na beogradskom asfaltu. “
Petar Popović

Foto: sendme-tothe80s.tumblr.com
Be social

Komentari