Film

Filmovi zbog kojih će se stvarati redovi pred hrvatskim kino blagajnama u ožujku

Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: www.facebook.com/xeniamovie
Foto: www.facebook.com/xeniamovie

Iako je oskarovska groznica završila, a sljedeći val probranih ostvarenja možemo očekivati tek koncem godine, donosimo pet filmova koji bi u ožujku mogli biti vrijedni čekanja u redu pred kino blagajnama:

1. Chappie (2015)

U ne tako dalekoj budućnosti, stopa kriminala toliko je porasla da je ljudski faktor postao isuviše velika prepreka pri suzbijanju razbojstava. Mehanizirana policijska postrojba, sačinjena od pretprogramiranih strojeva, o sigurnosti i dobrobiti stanovništva skrbi na dosta opresivan način. Ljudima se to dakako ne sviđa te se pobunjuju protiv takve vrste nadzora. Jedan policijski droid, Chappie, biva otet te nanovo programiran, što ga čini prvim robotom koji može misliti vlastitom glavom te osjećati. To se, naravno, ne sviđa čelnim ljudima koji stoje iza vojske strojeva, a oni neće prezati ni pred čime kako bi uspjeli zadržati status quo i pobrinuti se za to da Chappie ostane prvi i posljednji primjerak svoje vrste. U novome filmu Neilla Blomkampa, kojemu možemo zahvaliti i na District 9 (2009) te Elysium (2013), pojavljuju se i neka već dobro poznata glumačka imena, poput Hugha Jackmana te Sigourney Weaver, a u našim ga kinima možemo gledati od 5. ožujka.

2. Xenia (2014)

Osjećajući se strancima u vlastitoj domovini već od trenutka rođenja, 16-godišnji Danny i 18-godišnji Odysseus upuštaju se u potragu uzduž i poprijeko Grčkom. Naime, tragaju za svojim ocem Grkom, nakon što je njihova albanska majka preminula. Cilj im je jasno zacrtan pred očima: žele prisiliti svoga oca da napokon prizna svoje očinstvo, na temelju kojeg će braća dobiti grčko državljanstvo te tako postati punopravni članovi grčkog društva. No put nije nimalo lagan, budući da im prepreke stvaraju duhovi iz prošlosti te nerazumijevanje okoline kojoj tako žarko žele pripadati, no oni su predani u ostvarenju krajnjeg cilja; stupaju naprijed, željela ih Grčka pratiti ili ne. Prošlogodišnji natjecatelj u Cannesu, gdje je između ostalog bio nominiran za Queer palmu, Xenia grčkog redatelja Panosa H. Koutrasa pripovijeda priču o želji za uspjehom dvojice adolescenata koji se okolnostima svoga rođenja, no i nizom drugih značajki, ne mogu uklopiti u grčku današnjicu. U Hrvatskoj će film biti prikazivan od 5. ožujka.

3. Fasandræberne (2014)

Danski film – u engleskome prijevodu Absent One, a u hrvatskome Ubojice fazana – tematizira ubojstvo brata i sestre, u trenutku ubojstva tek adolescenata, iz 1987. godine. Detektiv Carl Morck (Nikolaj Lie Kaas) skoro desetljeće kasnije u ruke dobiva dosje o već gotovo zaboravljenom slučaju, budući da je jedan od šestorice tada osumnjičenih u međuvremenu priznao krivnju za zlodjelo te otišao u zatvor. Ostatak grupe, kojoj se nije moglo ništa zbog manjka dokaza, sada su ugledni članovi danskog društva, a Morckov zadatak je pokušati skupiti što je više moguće naznaka koji bi dokazali njihovu krivicu. Mikkel Nørgaard, danski redatelj poznat po Klown (2010) i The Keeper of Lost Causes (2013), snimio je novi doprinos skandinavskom kriminalističkom opusu, u kojemu će hrvatski gledatelji moći uživati od 12. ožujka.

4. Kidnapping Mr. Heineken (2015)

Novi film švedskog redatelja Daniela Alfredsona prati priču nacrta, izvedbe i tijeka plana otmice nizozemskog kralja piva, Alfreda „Freddyja“ Heinekena, koja se odvila 1983. godine. Za otetoga pivskog baruna plaćena je, usput budi rečeno, i najveća otkupnina za jednu osobu u povijesti. Alfredson, najpoznatiji po serijalu Millenium (2009), nastalome po knjigama Stiega Larssona, i svoj najnoviji uradak temelji na knjiškom predlošku, i to nizozemskog istraživačkog novinara Petera R. de Vriesa, o jednome od najozloglašenijih ucjenjivačkih pothvata 20. stoljeća. Otetog Heinekena glumi legendarni Anthony Hopkins, a glumački kolege su mu Jim Sturgess te Sam Worthington. Priča o Heinekenu prikazivat će se na hrvatskim velikim platnima od 19. ožujka.

5. Home (2015)

Animirani film Home pripovijeda priču o izvanzemaljcu Ohu, koji slijeće na Zemlju uslijed bježanja sa svoje planete, na kojoj se nikako nije mogao uklopiti s tamošnjim stanovništvom. Oh susreće avanturistički nastrojenu Tip, s kojom shvaća kako biti drugačiji od ostatka nije nužno nešto loše, a to što netko radi greške ga čini normalnim (i ljudskim) bićem. Oh i Tip u svojoj avanturi mijenjaju naličje planete Zemlje, a Tip uspijeva postaviti Ohov svijet i njegovo poimanje istog naglavačke te oboje naposlijetku shvaćaju od čega je sačinjena riječ dom. Tim Johnson, redatelj animiranih uspješnica poput Antz (1998) i Over the Hedge (2006), redatelj je i ovoga filma, koji će hrvatski kino posjetitelji moći gledati od 26. ožujka.

Be social

Komentari