Knjige

Frederick William Engdahl na Interliberu: 'Kao Amerikanac žalim što oligarhija dolazi iz Amerike'

Vrijeme čitanja: 5 minute
interliber
Foto: Ziher.hr/Lucija Lakoš

Uništite Kinu: što Washington čini da ograniči utjecaj Kine u svijetu, originalnog naslova Target: China – How Washington and Wall Street Plan to Cage the Asian Dragon, najnovija je knjiga američkog nezavisnog autora publicističkih knjiga, novinara i istraživača F. Williama Engdahla. U Hrvatskoj ju je izdala i prevela izdavačka kuća Profil i to, izgleda, prije nego je knjiga izašla u Americi. Kako bi predstavio svoju knjigu, Engdahl je jučer gostovao na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu. Uz autora, gosti su bili Pavle Kalinić, politički analitičar te novinar Mislav Bago. Simultano je prevodio Lovro Škopljanac.

Ovaj američko-njemački autor rođen je 1944. godine u Minneapolisu u SAD-u. Završio je studij inženjerstva i prava na sveučilištu Princeton, a potom i postdiplomski studij komparativne ekonomije na sveučilištu u Stockholmu. Počeo je pisati sedamdesetih godina kada je došlo do prve naftne krize. Otad je napisao pet knjiga, redom vezanih za naftu i naftnu politiku, genetičko modificiranje, totalitarizam u 21. stoljeću te Wall Streetu i američkom krahu. Od 1987. godine živi u Franfurtu u Njemačkoj. Suradnik je pokreta LaRouche, američkog pokreta koji se bavi problemima današnjice koji možda nisu toliko eksponirani u javnosti.

Jedna od tema za koju autor smatra da mediji i javnost ne obraćaju dovoljno pažnje je ekonomski uspon Kine koji posebno plaši bogate i uspješne Amerikance (neke od njih i znamo: Rockefeller, Bill Gates…) koji taj uspon žele zaustaviti. Tome u prilog govori i činjenica da je Kina danas, službeno, druga najveća industrijska zemlja na svijetu, u što ni sam autor nije uvjeren jer su podatci došli iz Amerike.

Kina, nasamo, je nešto s čim se Amerika može nositi. Međutim, Kina u kombinaciji s Rusijom, s Iranom, s afričkim zemljama, sa zemljama Južne Amerike, zemljama BRIC-a – sve su to zemlje koje stvaraju protutežu SAD-u i to plaši one ljude koji su ovisni o moći.

Engdahl pojašnjava da je to i razlog zbog kojeg je napisao knjigu; želi prikazati načine na koje te grupe, ne samo u SAD-u, pokušavaju Kinu ograničiti. Autor ističe da je tokom svojih posjeta Kini spoznao da je to drugačija zemlja od one slike koja se prezentira svijetu. Kaže da su to radišni, ponosni ljudi, ali da počinju shvaćati da su pogriješili preuzevši američki ekonomski model. Smatra da je svijetu potrebno više polova- Kina bi mogla predstavljati jedan.

Po meni, ključno pitanje danas, u tom rasporedu snaga, jest kamo će se okrenuti okrenuti Europa, odnosno Europska unija i njene države članice u sljedećih trideset do pedeset godina.

Foto: Ziher.hr/Lucija Lakoš
Foto: Ziher.hr/Lucija Lakoš

Engdahl smatra da je budućnost na Istoku te da su Sjedinjene Američke Države bankrotirana, i po tome, opasna sila.
Po mom mišljenju, mi se upravo nalazimo usred Trećeg svjetskog rata. On se vodi u Siriji ili na području istočnog azijskog mora gdje SAD promovira svoje interese. Također, Treći svjetski rat vodi se i u Ukrajini, gdje je američka CIA uz mobiliziranje ukrajinskih neonacista, oligarha i kriminalaca kakve ne mogu zamisliti ni u nacističkoj Njemačkoj, srušila dotadašnji poredak. Na taj način CIA u Ukrajini pokušava razdvojiti europske zemlje od Rusije.

Pavle Kalinić smatra da Europa ne može igrati tako važnu ulogu u tom ratu jer postoji nekoliko europskih država (Poljska, Velika Britanija ali i Hrvatska) koje uništavaju svaki pokušaj da se donese neki zakon protivan američkim težnjama i ciljevima. Smatra da će Sjedinjene Američke Države učiniti apsolutno sve da im nitko ne može parirati i u tom smislu, povezivanje Kine, koja je prva trgovačka sila na svijetu i Rusije, kao nuklearne sile, za SAD predstavlja opasnost.
Ovo što je poštovani autor predstavio u svojoj knjizi, samo je vrh ledene sante.

Mislav Bago je istaknuto bojazan da će sljedeća nova ekonomska kriza krenuti upravo iz Kine jer se kinesko gospodarstvo razvija na građevinarstvu i situacija je vrlo slična onoj američkog biznisa nekretnina, koji je bio jedan od uzročnika krize 2008. godine. Smatra da je pitanje vremena kada će kinesko gospodarstvo pasti, a u ovako ispremreženom i povezanom svijetu, to predstavlja problem.

William Engdahl u svojoj knjizi dotaknuo se i pitanja lijekova i cjepiva. Objasnio je to na primjeru autizma koji se u SAD-u počeo povećano pojavljivati prije nekih tridesetak godina, otprilike u isto vrijeme kad su i određena cjepiva u dječjoj dobi postala obvezna. Ta i bolesti poput vodenih kozica, hripavca pojavile su se i u Kini kad su počeli uvoziti cjepivo iz zapadnih zemalja.
Danas je izrazito brz razvoj autizma i velik problem za Kinu te je pitanje postoji li povezanost. Moje mišljenje je da svakako postoji povezanost između razvoja autizma i uvoza američkog cjepiva u Kini.’

Svjetska zdravstvena organizacija, koja bi trebala biti zadužena za prevenciju tih bolesti, zapravo je potpuno u vlasništvu interesnih skupina. Jedan liječnik ne može ništa sam učiniti.
Moj je pogled možda ekstreman, no, smatram da su cjepiva jedan oblik eugenike, odnosno pokušaja da se smanji ukupna svjetska populacija.

Foto: facebook.com/ F. William Engdahl
Foto: facebook.com/ F. William Engdahl

Na pitanje moderatora može li Hrvatska na nivou države prihvatiti neke od Engdahlovih teza i raspravljati o njima te ih implementirati kada je riječ o opasnim tezama kao što je utjecaj na rast populacije, Pavle Kalinić je zaključio da Hrvatska ne može ništa jer Hrvatska ne funkcionira kao država, više se uopće o Hrvatskoj ne govori kao o Republici Hrvatskoj. Ističe da to nije slučaj samo s Hrvatskom te daje primjer Istočne Njemačke koja je u trenutku propadanja bila deveta industrijska sila na svijetu, a nakon pada Berlinskog zida sve te tvornice magično su izbrisane. Kao primjer daje i dolazak popularnog brenda Ikea u Hrvatsku što, po njemu, znači kompletno propadanje hrvatske drvne industrije jer više neće moći parirati onome što Ikea donese na tržište.

Gospodina Engdahla moderator je upitao koliko vremena troši na istraživanje za svoje teze te nalazi li se zbog takvih stavova u opasnosti.
Ono što tražim su anomalije, ne tražim stvari koje se dobro uklapaju jedna u drugu jer to je obično dosadno i lažno. Ono što sebe zapitam dok tako radim jest jesam li bliže istini ili samo pišem stvari koje će ljude zadovoljiti. Taj je put, zapravo, put bez kraja.

Ono čime moćnici njega i sve ostale mogu držati u ruci zbog stvavova koji im ne odgovaraju jest strah. No, ljudi ipak posjeduju jedno oružje koje nas može braniti, a to oružje je, zaključio je William Engdahl na tipično američki način – ljubav.

Be social

Komentari