Film

Gle, to je najpopularniji bend na svijetu! (“The Beatles: Eight Days a Week”, R. Howard)

Foto: www.facebook.com/pg/thebeatles
Vrijeme čitanja: 3 minute

Pisati o glazbenoj veličini benda The Beatles i njihovom društvenom utjecaju nema mnogo smisla, vjerojatno ne postoji kutak ovog planeta do kojeg njihova muzika nije dospjela. Ono što je manje poznato, njihova filmska karijera nije bila ništa manje uspješna. Snimljeno je 10 filmova o tome kako su promovirali njihove albume te još 5 filmova u kojima glume članovi benda. To je tek početak, snimljeno je 9 filmova o fiktivnim avanturama benda, 11 filmova inspiriranih bendom i 7 dokumentarnih filmova o bendu. Sveukupno 42 filma, ne računajući na filmove u kojima su se pojedinačni članovi pojavili kao glumci/producenti. I tako, u 2016. godini dobili smo i osmi dokumentarac o bendu svih bendova, ovaj put u režiji Rona Howarda.

Film prati bend od Beatlemanije 1963. godine do njihovog finalnog koncertnog nastupa 1966. godine. No, je li veliko holivudsko ime kao što R. Howard uspio ispuniti obećanje s plakata za ovaj film koje kaže  “Bend koji znate, priča koju ne znate“? Možda je bolje pitanje, zar postoji priča o The Beatlesima koju svijet ne poznaje?

Foto: www.facebook.com/thebeatles
Kako je nastao prvi boy bend?

Iskreniji slogan za ovaj film bio bi “Priča koju znate, iz perspektive koju ne znate“. Ron Howard u filmu ne nudi nove podatke o bendu, što je i bilo za očekivati, nešto novo o The Beatlesima 40 godina nakon njihovog raspada jedino mogu biti teorije zavjere.  Ono što Howardu polazi za rukom je iskreno pokazati da su The Beatlesi zapravo bili najuspješniji boy bend. Richard Lester, Sigourney Weaver, Whoopi Goldberg, Elvis Costello samo su neka od imena koja se pojavljuju u filmu, pričaju svoju priču kada su prvi put čuli za bend, njihova prva koncertna iskustva, te kako danas gledaju na fenomen Beatlemanije.

Fotografije i snimke korištene u filmu fanovi su također dobrim dijelom do sada nebrojeno mnogo puta vidjeli. Ipak treba priznati da digitalni remaster arhivskih materijala popravalja dojam cjelokupnog filma. Realno gledano, da je Howard samo montirao gomilu remasterovanih arhivskih snimaka nastupa The Beatlesa, bez ikakvog narativa ili gostiju koji pričaju o bendu, ljubitelji benda bi i dalje u jednakom broju pogledali ovaj film.

Foto: facebook.com/thebeatles
Cirkus zvani The Beatles

Slušajući izjave slavnih ljudi te gledajući arhivske snimke na kojima Johna, Paula, Ringa i Georgea proganjaju gomile tinejdžerki upravo prikazuju tu priču o najpopularnijem boy bendu. Da bi doživljaj bio kompletan u filmu se pojavljuju Mccartney i Starr, koji govore o svim obavezama koje su dočekale bend uz slavu. S umetnutim isječcima Lennona i Harrisona saznajemo koliko brzo je globalni fenomen benda postao komercijalna mašinerija izdavačke kuće. I taman kada prosječan gledatelj pomisli da je ovaj film ništa više od hvalospjeva o bendu uz tu i tamo koji spomen društveno-političkih zbivanja u svijetu, događa se veliki preokret.

Bend postaje svjestan da su jedna ogromna mašina za proizvođenje novca studiju, da su najveći cirkus na svijetu, te da su stvari izmakle kontroli. Njihov 250. koncert Candlestick park, San Francisco (29. kolovoza,1966.) bio je kolektivni hladan tuš, koji ih je osvijestio da publika više nije tu zbog muzike, publika je tu zbog senzacije. “Nije bilo više užitka u tom svemu, muzika se nije slušala…. The Beatlesi su bili show a muzika nije imala nikakve veze s tim. Kao glazbenici, odlučili smo, da ako ćemo biti The Beatlesi, bit ćemo zato da bismo stvarali muziku, a ne bili cirkus

Period odrastanja

Najveća zamjerka filmu upravo je ovaj preokret koji istovremeno izvlači film iz monotonije opsjednutosti bendom ali mu i donosi probleme. R. Howard nakon velike priče koja vodi do samoosvještenja benda odlučuje nastaviti film, složiti lijepi američki sretni kraj u kojem se serviraju ljubav i nada. U svom pokušaju, četiri godine karijere benda bivaju natrpane u deset minuta, apsurdno jer je prethodnih devedeset minuta bilo posvećeno tri godine turneja. Sgt. Pepper, White, Yellow Submarine i Let it Be svedeni na svega nekoliko minuta kako bi se film završio s finalnim nastupom benda na zgradi Apple Records.

Na kraju, omiljene pjesme, predivne fotke i snimci benda, nekoliko bitnih intervjua, tu i tamo koja velika faca koja priča o bendu svakom fanu benda bit će više nego dobar razlog za pogledati The Beatles: Eight Days a Week. Film je moguće pogledati u kinu Europa 3. i 6. svibnja u terminu od 21:00 te u Kaptol Boutique Cinema 1. i 2. svibnja u sklopu Revije glazbenog filma.

 

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari