novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Knjige

Harper Lee nakon 50 godina objavljuje svoj drugi roman

Foto: wikipedia.org
Vrijeme čitanja: < 1 minuta
Foto: wikipedia.org
Foto: wikipedia.org

Harper Lee, popularna američka književnica, ovog će ljeta objavit svoj drugi roman, naziva Go Set a Watchman. Autorica jednog od najpoznatijih romana 20. stoljeća Ubiti pticu rugalicu, svoj će drugi roman objaviti nakon više od 50 godina stanke.

Go Set a Watchman napisan je prije kultnog romana Ubiti pticu rugalicu, pedesetih godina prošlog stoljeća, ali ga Lee nije objavila. Otkrila ga je autoričina odvjetnica Tonja Carter, a izdavačka kuća HarperCollins Publishers planira ga izdati u srpnju, u dva milijuna primjeraka. Radnja romana zbiva se u malom gradu u Alabami, kao i u Ubiti pticu rugalicu. Roman prati lik Scout kao odrasle žene koja se u Ptici rugalici pojavljuje kao djevojčica, tako da možemo govoriti o nastavku toga djela. Scout se vraća u rodni grad posjetiti oca te se suočava sa osobnim i političkim problemima dok pokušava shvatiti njegove stavove prema društvu.

Nakon mnogo razmišljanja i oklijevanja, pokazala sam je nekolicini ljudi. Bilo mi je izuzetno drago kada su rekli da je roman vrijedan objavljivanja. Ponosna sam i zapanjena što će roman biti objavljen nakon svih ovih godina.“ – izjavila je Harper Lee prema navodima američkih medija.

Harper Lee do sada je objavila jedino roman Ubiti pticu rugalicu 1960. godine koji je postao klasikom moderne američke književnosti. Prije dvije godine snimljen je istoimeni film koji je osvojio tri Oscara. Između ostalog, Lee je dobitnica Pulitzerove nagrade i Predsjedničke medalje slobode.

Be social

Komentari