Knjige

Harper Lee: “Nisam voljela čitati dok se nisam uplašila da ću to izgubiti”

Photo: wikipedia.org
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ponekad je potrebno učiniti samo jednu stvar, ali učiniti je onako kako spada, pa da bi odjeknulo svijetom i nikada bilo zaboravljeno. Ako postoji recept za uspjeh, ovime se vodila Harper Lee, američka spisateljica koja na današnji dan puni 89 godina.

Rođena 1926. godine u Monroevillu u Alabami, punim imenom Nelle Harper Lee nikada nije bila tipična tinejdžerka, čak ni za današnje pojmove. Ništa više za reći osim da joj je knjiga oduvijek bila draža od šminke i lijepe odjeće. Iako je započela studij prava, ubrzo je odustala kako bi se posve posvetila spisateljskoj karijeri. To ne teče uvijek baš bajno pa je, kako bi se prehranila, bila primorana raditi sitne poslove. U New Yorku je za to vrijeme upoznala Michaela Martina Browna, kompozitora i tekstopisca s Broadwayja. Kao pravi prijatelj s nešto dubljim džepom, 1956. godine joj je priuštio najljepši mogući poklon za Božić – godinu dana financijskog uzdržavanja kako bi ona svo vrijeme mogla posvetiti pisanju. Upravo tada je započela pisanje svoje do sada jedine objavljene knjige, pisane tri godine, sve do 1959. i objavljene prvi put 1960., Ubiti pticu rugalicu.

Ubrzo nakon objavljivanja Ptice rugalice, Harper Lee se povukla iz javnosti rekavši kako više ništa neće objaviti. To se promijenilo u veljači ove godine kada je njezina odvjetnica najavila objavljivanje druge knjige Harper Lee Go Set a Watchman. Iako je nastala prije Ptice rugalice, radnja se na nju nastavlja pa možemo govoriti o drugom dijelu.

Photo: facebook.com/ToKillAMockingbirdHarperLee
Photo: facebook.com/ToKillAMockingbirdHarperLee

ŠTO PROČITATI?

UBITI PTICU RUGALICU

Vrijeme nastanka – 1960.

Zašto pročitati? – Roman Ubiti pticu rugalicu je odmah nakon objavljivanja postigao neviđeni uspjeh; Pulitzerova nagrada stigla je već godinu poslije, od prvog tiskanog izdanja nisu prestale izlaziti nove knjige na tržište, a uvršten je i na popis najutjecajnijih knjiga. Radnja knjige prati djevojčicu Scout Finch i njezinu obitelj, brata Jema i samohranog oca Atticusa, ali naglasak nije na obiteljskoj prič, već na dubokim pitanjima o rasizmu i robovlasništvu. Likovi su okarakterizirani poput onih iz života Harper Lee, pa je tako i okosnica radnje događaj sličan onome iz njezinog života. Atticus je bio uspješan odvjetnik sve dok mu u ruke nije došao slučaj afroamerikanca Toma Robinsona i optužba da je silovao bjelkinju Mayellu Ewell. Iako su mu dokazi išli u korist, porota nije. Ta je presuda koštala života nekoliko osoba u tom fiktivnom gradiću u Alabami, a vrlo sličan scenarij se dogodio i ocu Harper Lee, također odvjetniku.

Be social

Komentari