novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

HER MOTHERS: Dirljiva priča jedne neobične obitelji

foto: womenandhollywood.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Što sve jedan gay par mora proći kako bi posvojio dijete i s kakvim izazovima se susreće prilikom odrastanja djeteta, detaljno su nam prikazale redateljice Asia Dér i Sári Haragonics u svojem dokumentarcu „Her mothers”. Film je počeo s prikazivanjem u svibnju prošle godine, a ističe se po svome emotivnom, ali i vrlo surovom prikazu.

Neobična priča jedne neobične obitelji

Prva scena prikazuje lezbijski par Virág i Noru koje pripremaju foto album svome djetetu. Virág je bivša ekološka političarka koja je odlučila odustati od takvoga života i posvetiti se obitelji. Na odustajanje od politike nagnala ju je činjenica da u Mađarskoj vlada samo prividna demokracija te da je nemoguće sklopiti gay brakove.

Naime, gay parovima nije dopušteno sklapanje braka te se brakom strogo propisuje zajednica muškarca i žene. Virág i Nora odlučile su se na posvajanje romskoga djeteta, no da bi to bilo moguće svaka je morala podnijeti individualni zahtjev za posvojenjem. Nakon godinu i pol čekanja, Virág dobiva poziv te posvaja malenu Melisszu, djevojčicu koja je dvije i pol godine bila sustavno zanemarivana. Svjesni problema s kojim se svakodnevno susreću u Mađarskoj, par shvaća kako će normalni život moći postići isključivo u inozemstvu.

her mothers
Foto: Press

Problemi s kojima se susreću gay roditelji

Osim svakodnevnih osuđivanja i čudnih pogleda s kojima se gay parovi moraju susretati, jedno od pitanja koje se u ovome filmu ističe je kako će dijete zvati svoje dvije majke. Da ne bi zbunjivale malenu, Virág i Nora se odlučuju kako će Virág biti Mama, a Nora – Dada. Na prvu sve djeluje prilično jednostavno, no u jednome trenu Nora shvaća kako je malena Melissza zbunjena. „Prirodno je da imam majčinske instinkte, ja nemam očinske instinkte. No, u Melisszinom životu nema mjesta za mene. Ona pozna svoju majku, a za Dadu nema mjesta. Ja nisam ni majka ni otac.” –  rekla je Nora te pokazala surovu realnost s kojom se mora nositi kao gay roditelj.

Ovaj emotivan trenutak doista ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Naime, Nora je glazbenica i posvetila se više poslu i prehranjivanju obitelji dok je Virág odlučila ostati doma i posvetiti se odgajanju Melissze. Stoga je i malena Meli više prihvatila Virág kao majku dok Noru često odguruje od sebe. Zanimljivo je kako u priči nema biološke majke malene djevojčice, a ovaj problem je svejedno prisutan.

her mothers
Foto: Press

Potraga za boljim životom

Virág i Nora nažalost shvaćaju kako u Mađarskoj nema mjesta za njih te na preporuku odlaze svoju sreću potražiti daleko od doma. Nora objašnjava brigu zbog odlaska: „Nije jednostavno ostaviti cijeli svoj život i karijeru iza sebe te početi učiti neki novi jezik i graditi drugačiji život.” No, upravo to se i događa. Kraj filma donosi njihov put i selidbu u Beč, gdje na Norin rođendan par ozakonjuje svoju vezu. Sreća ovoga para u tome trenu je zarazna, no sve je to žalosno. Zar ljudi i dalje ne mogu živjeti svoj život sretno u miru i tišini već im drugi moraju upravljati njime? Zar doista ne postoji mir u vlastitome dome i vlastitome gradu?

her mothers
Foto: Press

Film od žena za žene

Ovaj zanimljiv i dirljiv dokumentarac nastao je kao potreba za transparentnošću. Kako redateljice Asia Dér i Sári Haragonics ističu – film je ovdje da se čuje ženski glas koji je toliko sustavno zanemarivan. Svi problemi jednoga gay para koji se odlučuje na ovako velik korak kao što je to posvojenje djeteta su detaljno prikazani. Kamera je prisutna u svakom obiteljskom razgovoru i svim važnijim trenucima članova obitelji.

Upravo taj personalni pristup i borba koju ove žene prolaze budi najdublje emocije. Budi ono ljudsko u nama i podsjeća nas da se uvijek trebamo boriti za svoja prava usprkos svemu što život stavi pred nas i usprkos svakoj nepravdi. To je vidljivo i u zadnjem kadru. Iako su svoju sreću pronašle daleko od doma, dom je tamo gdje ga stvorimo s ljudima koje najviše volimo – to pokazuju i nasmiješena lica ove malene obitelji.

Her Mothers možete gledati na platformi HBO GO od četvrtka, 11. ožujka. 


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari