Film

INDIANA JONES: 40 godina najpoznatijeg arheologa

indiana jones
Vrijeme čitanja: 6 minute

Godine 1981. izašao je prvi, danas već kultni, film o Indiani Jonesu. Teško je zamisliti da je od ovog pustolovnog spektakla Georgea Lucasa prošlo već punih 40 godina. No, živi li Indiana Jones i dalje među nama kroz pop kulturu?

„Bolji od Bonda“ i filmske matineje kao inspiracija

Ako je vjerovati pričama koje su kružile prije mnogo godina, George Lucas je u prijateljskom razgovoru redatelju Stevenu Spielbergu, koji je htio raditi novi Bondov film, ideju o „Raiders of the Lost Ark“ opisao boljom od Bonda. O tome nećemo puno diskutirati, no s jednime se moram složiti – što god Lucas dotakne, pretvori u zlato; a ako je u suradnji sa Spielbergom, nova franšiza je zagarantirana.

Ono što nas sve uvijek zanima jest što to potakne autore ovakvih djela na pisanje, točnije gdje pronalaze svoju inspiraciju. Što se Indiane Jonesa tiče, Lucas je inspiraciju pronašao u filmovima 30-ih godina. On i Spielberg htjeli su odati počast svim filmskim matinejama uzbudljivih kratkih filmova i serija koje su za to vrijeme bile normalna pojava u kinima. Danas nam je gotovo nezamislivo, no tada je bilo normalno provesti prijepodne u kinu i gledati matineje. Nije ni čudno da su se mnogi ljudi, a ponajviše djeca, jako vezali za svoje omiljene junake.

foto: filmadeplhia.org

Od klasika nastaje – klasik

Svaki film ove uzbudljive sage može se povezati s nekim klasikom. Tako se, na primjer, u „Indiani Jonesu i otimačima izgubljenog kovčega” („Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark”) može vidjeti utjecaj filma „Avanture Robbina Hooda” iz 1938. godine. Velika je sličnost prisutna u igrama sjene, točnije u sceni borbe u baru u Nepalu gdje Indiana ubija nacističkog vojnika te se prikazuje scena sjene kako pada. Slična igra sjenama prisutna je i u „Avanturama Robbina Hooda”, točnije u mačevanju između Errola Flynna i Basila Rathbonea.

Tu su naravno i mnogi drugi filmovi, kao što su mjuzikli Busby Berkeley koji su utjecali na nastavak „Temple of Doom”, zatim „Casablanca”, filmovi o Jamesu Bondu.. Kao što možemo vidjeti, mnogi klasici imali su značajan utjecaj na izradu ovog danas već klasika. Možda je u tome i tajna njegova uspjeha i utjecaja koju ima na pop kulturu.

U čast vjernom prijatelju

Poznato je da pisci svoje inspiracije najčešće dobivaju kroz svakodnevni život. Uz one nastale iz klasika 30-ih godina, tu je i jedna veoma osobna Lucasova inspiracija – njegov tadašnji pas Indiana. Naime, Lucas je 70-ih godina bio ponosni vlasnik aljaške malamutice imena Indiana: „Imao sam Aljaškog malamuta kada sam pisao film. Ona je uvijek sjedila pored mene dok sam pisao, a kada bih vozio, ona je sjedila na prednjem sjedalu. Malamuti su veliki psi – oko 60 kg, veći od ljudi i imaju dugu, dugu dlaku. Imajući ju uz sebe, inspirirala me da Han Solu osmislim pratioca koji je bio kao veliki, dlakavi pas, samo inteligentniji od psa.“ Upravo u spomen na svog vjernog prijatelja, Lucas je osmislio lik Chewbacce u Star Warsu te je i svome junaku arheologu nadjenuo ime Indiana.

Tom Selleck ili Harrison Ford?  

Mnogo koplja se lomilo oko filmova o Indiani Jonesu. Od toga kakav bi Indy trebao biti (uzevši u obzir da su i Spielberg i Lucas prolazili kroz rastave, slutio se neki mračniji karakter poznatog arheologa), do toga tko će ga uopće glumiti. Prvi izbor bio je ‘poznati brk’ Tom Selleck kojeg svi znamo po ulozi Thomasa Magnuma iz istoimene serije, „Magnum P.I.”. Nezamislivo bi bilo gledati ikoga drugoga u ulozi Indiane, ali činjenica je da Selleck nije bio zauzet drugim projektima, ova uloga poznatog arheologa i pustolova pripala bi njemu.

Harrison Ford nije bio čak ni drugi izbor, već je imao sreće što su ga producenti Marshall i Kathleen Kennedy zamijetili u ulozi Hana Sola u „Carstvo uzvraća udarac”. Nakon toga, Spielberg je uspješno nagovorio Lucasa kako bi Ford ipak mogao biti odličan Indy. 

„Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark”

Prvi, danas već kultni film Indiane Jonesa, nastao je 1981. Radnja je smještena 1936. kada nacisti pokušavaju pronaći Kovčeg saveza kako bi svoju vojsku učinili nepobjedivom. Naravno, Jones je taj koji bi kovčeg trebao prvi pronaći s obzirom na to da je svjestan opasnosti koju on sa sobom donosi. Na tome putu Jones će se susresti s mnogim preprekama i mnogim tragovima koji će ga s vremenom dovesti i do samog Kovčega saveza. Zanimljivo je kod ovoga filma što je od početka bio na klimavim nogama.

Tako producentska kuća Paramount Pictures nije htjela surađivati na filmu vrijednom 20 milijuna dolara dok nisu službeno potpisali i sljedeća četiri nastavka. Film je naposljetku stekao profit od 384 milijuna dolara te postao najuspješnijim filmom te 1981. godine. Nakon njega uslijedili su i nastavci „Indiana Jones and the Temple of Doom” (1984.), „Indiana Jones and the Last Crusade” (1989.), „Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull” (2008.) te nadolazeći „Indiana Jones 5” (2022.).

Utjecaj na filmove

Filmovi o Indiani Jonesu i danas se smatraju nekim od najutjecajnijih filmova ikada te su značajno utjecali na popularnu kulturu. Pogledajmo samo mnogobrojnu listu filmova i serija koje su nastale inspirirane ovim filmom. Redatelj filma o Kapetanu Amerika „The First Avenger”, Joe Johnston, izjavio je kako su prilikom snimanja filma vodili time što bi Indiana Jones učinio u određenim situacijama. Kako i sam kaže, nisu potpuno isti filmovi, ali u Kapetanu Americi se doista vidi utjecaj Indiane.

Inspiracija se nastavlja te je Indiana značajno utjecao i na popularnu seriju „X-files”. Autor serije Chris Carter jednom je prilikom izjavio kako je inspiraciju dobio upravo od filma „Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark”. Za primjer možemo usporediti protagonista, agenta Foxa Muldera s likom Indiane. Mulder je također potpuno, mogli bismo reći i pomalo nezdravo, udubljen u svoj posao, baš kao i Indy. Također, u jednoj epizodi sve pomalo nalikuje na Indiana filmove kada se pojave i nacisti, a Scully odjednom djeluje kao Indyjeva Marion Ravenwood. Protkanost Indiane vidljiva je i u ostalim veoma popularnim filmovima kao što su „X-Men: Apocalypse”, „Da Vincijev kod”, „Nacionalno blago” i drugi.

Indiana u video igrama

Uz bogat utjecaj na filmove i serije, ne smijem izostaviti ni onaj na video igre. Naime, postoje brojne igre inspirirane filmovima o Indiani Jonesu, od kojih je prva bila „Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark” iz 1985. Popularne su i brojne role-playing igrice koje se temelje na ovim filmovima.

Uz ‘vlastite’ igre,  Indiana Jones bio je inspiracija i brojnim drugima kao što je to „Lara Croft: Tomb Rider”. Laru se čak smatra i ženskim Indianom, uzevši u obzir da se radi o mladoj neustrašivoj arheologinji. Kada smo kod neustrašivih arheologa, izdvaja se i Nathan Drake, glavni junak igrice „Uncharted”. No, uz video igre tu je utjecaj i na slot igre. Najpopularnija slot igra koja je inspirirana ovim filmovima je „Book of Ra Deluxe” koja svoje igrače vodi sve do Egipta i to kroz razne avanture.

Gdje još pronaći Indianu Jonesa?

Ranije sam izdvojila prvi nastavak filmova iz ovog serijala, jer je doista bio najznačajniji. Njegova pojava utjecala je i na snimanje ne samo akcijskih filmova već i na razvitak cijele popularne franšize. Naime, uz same filmove, možete se okušati u ranije spomenutim video igrama, možete pogledati čak i dvije sezone TV serije „The Young Jones Chronicles“. Kako i sam naziv kaže ova serija opisuje Indyja u njegovoj mladosti, a vrtjela se samo dvije sezone na ABC-u. Zanimljivo je da je izašla na DVD-u točno prije izlaska filma „Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull”. Ono što me posebno nasmijalo je da je Indiana Jones pomalo ismijan u Simpsonima, kao i mnogim kreativnim videima koji su dostupni na internetu.

Ovime je jasno da je i nakon 40 godina od izlaska prvog filma Indy protkan pop kulturom te njegova popularnost doista ne jenjava. Vjerujem kako će tome dodatno doprinijeti i novi film koji je najavljen za 2022. Naime, Antonio Banderas, Toby Jones i Mads Mikkelsen samo su neka od brojnih lica koja će se pridružiti Harrisonu Fordu u novome nastavku. Bit će nezamislivo pogledati film bez Sira Seana Conneryja koji je nažalost preminuo prošle godine, no vjerujemo kako će nas Indy i ovoga puta uspješno odvesti u neke nove, nepredvidljive, a opet veoma elegantne avanture.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari