Knjige

Obljetnica – 10 godina od posljednjeg “Harryja Pottera”

harry potter
Vrijeme čitanja: 5 minute

Priča o malom čarobnjaku usjekla se u mnoge domove. Naime, Harry Potter je danas postao sinonim za čarobnjaštvo. Već na sam spomen čarobnjaka vrlo rado se uz one mnoge poznate, moram spomenuti Gandalfa, sjetimo i mladog Harryja i popularne škole Hogwarts.

Od zgoda opisanih u prvoj knjizi o Harryju Potteru prošlo je već preko dvadeset godina. Ne sumnjam kako se svi vrlo rado prisjetimo nekih nezaboravnih scena i prvih „susreta“ sa svijetom magije. No, dokaz tomu da vrijeme leti je i činjenica da je od zadnjeg filma („Harry Potter i darovi smrti“) prošlo već punih 10 godina.

Ideja vrijedna milijune

Prva pomisao o malom čarobnjaku koji se bori protiv sila zla, autorici J. K. Rowling pala je na pamet dok je jednog poslijepodneva čekala vlak iz Manchestera za London King’s Cross. Autorica je do tada radila kao istraživačica i dvojezična tajnica u „Amnesty Internationalu“ (neovisna i neprofitna organizacija koja promiče ljudska prava). U sljedećih pet godina autorica je polako slagala ideje za sljedećih sedam knjiga ove popularne franšize.

Foto: facebook.com/harrypottermovie

Ne kaže se bez razloga budi uporan kao J.K. Rowling. Naime, poznata je činjenica da je njenu prvu knjigu o Harryju Potteru odbilo čak 12 izdavača. Prvi konkretni uspjeh autorica je imala s izdavačkom kućom Bloomsbury. O uspjesima njene knjige ne trebamo govoriti mnogo, dovoljno je reći da je autorica dospjela na Forbesovu listu 2004.g. kao prva osoba koja je postala milijarder pišući knjige.

Ekranizacija popularnih knjiga

„Harry Potter i kamen mudraca“ prvi je film ove popularne franšize koji je izašao u studenom 2001. g. Čarobnjački život mladog Harryja koji je uslijedio nakon njegova teškog života s ujakom počeo je tako što je Rubeus Hagrid odlučio Harryja pozvati da im se pridruži u čarobnjačkoj školi Hogwarts (nakon ignoriranja brojnih pisama). Harry odlazi na školovanje i pritom otkriva cijeli novi svijet neobičnih stvorenja te se naposljetku suprotstavlja glavnom neprijatelju Lordu Voldemortu koji mu je ubio roditelje. Ovaj filmski spektakl postigao je vrtoglav uspjeh ranih 2000.g. od gotovo 978 milijuna dolara diljem cijelog svijeta.

Već godinu dana nakon izlaska prvog filma, uslijedio je i njegov nastavak. U drugome dijelu Harry Potter se sa svojim prijateljima vraća u Hogwarts nakon praznika kako bi započeli svoju drugu godinu školovanja. Radnja se počinje zahuktavati nakon što se pojedini članovi škole pronađu skamenjeni na školskom hodniku. Nakon što je Harry shvatio kako je nasljednik Salazara Slytherina, otvara Odaju tajni. Nakon “Harryja Pottera i Odaje tajni” ubrzo su uslijedili i ostali filmovi. Tako već dvije godine poslije dolazi film „Harry Potter i zatočenik Azkabana“, a onda redom: „Harry Potter i plameni pehar“, „Harry Potter i Red feniksa“, „Harry Potter i Princ miješane krvi“, „Harry Potter i Darovi smrti 1. dio“, „Harry Potter i Darovi smrti 2. dio“

harry potter

Deset godina od posljednjeg filma

Da vrijeme leti i nije neka novost, ali ako se mene pita nisam se ni okrenula, a već je prošlo deset godina od „Harryja Pottera i Darova smrti”. Naime, 2011.g. kada je izašao film nastao je događaj koji se gledao diljem svijeta. Premijera je održana u Londonu na Trafalgar Squareu gdje su brojni fanovi čekali i po nekoliko sati. Premijera se također prenosila i uživo na brojnim televizijama i medijskim platformama.

Ova franšiza je znatno utjecala na mnogobrojne stvari. Zanimljivo je spomenuti kako je već u samom početku u izdavanje knjige bilo uloženo mnogo novaca. Naravno, samim time uloženi su novci i u marketing. Naime, brojni čitatelji su izjavili kako su krenuli čitati Harryja Pottera jer im nije bilo jasno kakva je to knjiga o magiji o kojoj pišu tolike novine. Stoga, možemo reći kako su i novine zaslužne za promicanje i uspjeh ovako velike knjige koja je utjecala na ono što danas zovemo popularnom, odnosno pop kulturom.

foto: cbsnews.com

Harry Potter efekt

Zanimljivo je to što su knjige pomalo počele gubiti na svojoj važnosti u trenu kad je prva knjiga Harryja Pottera objavljena. Pojavom zgoda malenog čarobnjaka sve više djece, ali i odraslih počelo je kupovati knjige. Kasnijom pojavom filmova, Potter je počeo ulaziti u kulturu. Doista gdje god na svijetu da se spomene ime Harry Potter svatko će imati neki uvid u to. Možemo samo zaključiti kako se Harry Potter znatno odmaknuo od dojmova samih knjiga.

Jedan od primjera koliko je Harry Potter prisutan svuda oko nas ne vidimo samo u izlozima shopping centara, već ga možemo pronaći i u svakodnevnom govoru. Godine 2013. Oxfordski rječnik je najavio kako će biti prihvaćena riječ „muggle“. Kao fanovi, vjerujem da svi znamo što to predstavlja. No, službeno je uvedena kao riječ koja predstavlja osobu koja ne posjeduje magične moći. Danas je možemo protumačiti kao osobu koja je na neki način inferiorna, odnosno kojoj nedostaje određena vještina.

Utjecaji na društvo

Moram priznati kako je interesantno vidjeti da jedna knjiga, nastala iz puke mašte, i filmovi mogu toliko utjecati na socijalnu sferu. Tako su fanovi Harryja Pottera, odnosno klub fanova, općeprihvaćeni diljem svijeta. J. K. Rowling je uspjela utjecati na svoje fanove između ostalog i konstantnim objavljivanjem novih stvari o likovima, ali i najavama nadolazećih knjiga – npr., „Bajke Barda i Beedlea“ (2008.).

harry potter
facebook.com/harrypottermovie

Kada već spominjem utjecaj na društvo, naravno, moramo spomenuti kako je Harry „zakuhao“ i mnoge loše situacije. Tako su održani i razni prosvjedi, pogotovo oni religijskih skupina, koji su govorili kako Harry Potter promiče čarobnjaštvo. Godine 2003. sudac iz Arkansasa je ukinuo zabranu knjiga o Potteru. Naposljetku se došlo do zaključka kako su romani imali više pozitivnog utjecaja na društvo, no neke religijske skupine su i dalje inzistirale na tome da je utjecaj loš te su čak i izdale knjige o tome. No, ono što se beskompromisno može zaključiti je da su i takve knjige zapravo dokaz Potterovog utjecaja na društvo.

Što su nas naučile knjige?

Prvenstveno snimanje filmova i njihove premijere samo su poticale društvo da ponovno kupuje knjige te da ih se ponovno iščitava. Zanimljivo je bilo u petom djelu („Harry Potter i Red feniksa“) kako su ljudi nakon filma ponovno kupovali knjige da bi razotkrili proročanstvo. To je zapravo poticalo detaljno čitanje kod ljudi.

Također, ove knjige su dokazale kako su godine doista broj kada dolazimo do kvalitetnog štiva. Tako je knjiga prvenstveno namijenjena djeci naišla na veliki broj odraslih obožavatelja. Pokazalo nam je i da bez obzira na veličinu knjige svi će je čitati ako je dobra, točnije – ne postoji predugo štivo.

Fan kultura kao mainstream kultura

Listi Potter efekta nema kraja. No, zadnje što doista moram izdvojiti kao najzanimljiviju stavku jest da su upravo knjige i filmovi o mladome čarobnjaku učinili to da se fan kultura više ne gleda istim očima. Naime, dok su se mnogi filmovi i njihovo poznavanje poistovjećivali sa geekovima, Harry Potterovi probili su se u mainstream kulturu. Za to možemo zahvaliti istodobnom rastu popularnosti interneta, ali i Harry Potter knjiga o „Harryju Potteru”. To je naveliko utjecalo na popularnost ovoga čarobnjaka jer su fanovi uvijek mogli otići u razne chat sobe i pronaći svoje istomišljenike.

Od sada već davne 1997.g. i prve knjige s Harryjem Potterom prošlo je već preko dvadeset godina, a moramo priznati kako bez njih svijet ne bi bio isto mjesto. Knjige, ali i filmovi učinili su toliki utjecaj na društvo da se danas poistovjećuju i sa znanjem opće kulture. Koliko jedan film, iako pomalo mračan, može utjecati na ljude i bijeg iz svakodnevnog života, možemo vidjeti u primjeru ovih romana i filmova. Upravo su oni označili mnoge generacije i usjekli se u živote kako djece tako i odraslih, a kroz pop kulturu živjet će još mnogo godina.

Be social

Komentari