Knjige

He’s back: Uspavani Hitler u 2011. godini

Foto: facebook.com/Timur Vermes' Er Ist Wieder Da
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/Timur Vermes' Er Ist Wieder Da
Foto: facebook.com/Timur Vermes’ Er Ist Wieder Da

Kada bi nas netko pitao da mu kažemo tko je obilježio (na ovaj ili onaj način) dvadeseto stoljeće,  većina bi bez razmišljanja rekla Adolf Hitler. No koliko je Hitler aktualan i danas svjedoči knjiga Timura Vermesa He’s back (On se vratio ili u originalu Er Ist Wieder Da). U Vermesovoj knjizi Führer nije počinio samoubojstvo, već jednostavno zaspao. Budi se 2011. godine na livadi u Berlinu, ali ne čeka ga princ, kao uspavanu ljepoticu, već jedna sasvim nova Njemačka.

Hitler u knjizi nije prikazan kao negativan lik, već ga je ovaj današnji svijet skandala, glamura i senzacija pretvorio u komičara. Kako reagira na činjenicu da žena vodi Njemačku, da je upravo ta ‘naddržava’ prepuna Turaka i gdje će pronaći svoje nove pristaše otkrit će vam upravo ova knjiga.

Zbog izvanrednog načina pisanja i satire kojom progovara Vermes roman je prodan u preko 400 000 primjeraka, a već su izdane licence za tiskanje u još deset država. Knjiga je poharala njemačke bestseller ljestvice, međutim, zbog svega što je Hitler (u stvarnom životu) napravio dobila je i brojne negativne kritike. Neki smatraju kako je ova je ova knjiga komercijalizacija Hitlera koja ruši tabue ili uznemirujuća satira. Pisac je na to odgovorio kako je želio pokazati da Hitler ima priliku za uspjeh danas, kao što je imao nekada.

Bez obzira na sve, knjiga He’s back progovara o Hitleru na sasvim nov i jedinstven način, te je zasluženo na vrhu ljestvica najprodavanijih knjiga.

Be social

Komentari