Nagrade

Hit predstava “Kristofor Kolumbo” ponovno na daskama ZKM-a

Foto: www.zekaem.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ovog se vikenda na daske Zagrebačkog kazališta mladih vraća jedna od najboljih predstava prošle sezone, „Kristofor Kolumbo“ Miroslava Krleže u režiji Renea Medvešeka. Radnja drame prati posljednju noć na galiji Santa Maria prije otkrića Amerike, olujnu noć u kojoj se mornari i robovi pobune protiv admirala Kolumba. Medvešek je na sceni uspio dočarati tu olujnu pomorsku noć, a pritom zadržati smisao Krležinog teksta i njegove ideje koje su itekako aktualne – propitivanje autoriteta u kontekstu želje za društvenim napretkom suprotstavljene kolektivnoj gladi za slavom i materijalnom koristi.

Kolumbo u birljantnoj izvedbi Krešimira Mikića autoritarna je figura bez pravog autoriteta koji svoje mornare smatra nedostojnima svog velebnog pothvata. Kolumbo traži novo, no to novo nije i ne može biti u kružnici, stoga on ne razmišlja o zemlji kao globusu niti se ne želi vratiti u Španjolsku, trulu zemlju nagriženu brojnim nerješivim problemima. S druge strane, mornari i robovi kolektiv su koji se plaši novoga, koji ne može razmišljati apstraktno i kojem je nebitan progres. Oni sanjaju da će se vratiti u Španjolsku i tamo biti slavljena kao kraljevski osvajači i širitelji kršćanstva. Kod kompaktne većine nema želje ni potrebe za razvojem, za istraživanjem, za napretkom, za novim i neotkrivenim, već isključivo za ostvarivanjem koristi.

Foto: www.zekaem.hr
Foto: www.zekaem.hr

Sjajan ZKM-ov glumački ansambl istaknuo se i kroz glazbene dijelove predstave, pjevajući napjeve iz drame koje je uglazbio Matija Antolić te svirajući limene bubnjeve pod palicom Nenada Kovačića. Cijelu atmosferu olujne noći dodatno potencira odlična rasvjeta Aleksandra Čavleka, a Tanja Lacko autorica je iznimno efektne i domišljate scenografije koju čini tek nekoliko jedra, bačva, daska i konopaca.

Ziher.hr svoje čitatelje vodi na večerašnju izvedbu predstave „Kristofor Kolumbo“, 11. listopada u 20 sati. Ziherovih četvero čitatelja u mogućnosti je osvojiti po dvije ulaznice, a kako bi sudjelovali u nagradnoj igri posjetite Ziherovu Facebook stranicu i ispod objave odgovorite točno na nagradno pitanje. Sretno!

Be social

Komentari