22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Izvedbene umjetnosti

Proglašeni dobitnici Teatar.hr Nagrade publike: “Kristofor Kolumbo” je najbolja predstava

Foto: facebook.com/teatar.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

U zagrebačkom klubu Vinyl na večerašnjoj su dodjeli nagrada objavljeni ovogodišnji dobitnici Teatar.hr Nagrade publike. U deset je kategorija bilo nominirano pedesetak autora, izvođača, institucija, događaja i dramskih djela, a nominirane i dobitnike birala je isključivo publika.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi Kristofor Kolumbo Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Renea Medvešeka. ZKM je najbolju predstavu imao i 2013. godine, kada je nagrada pripala „Tartuffeu“ u režiji Jerneja Lorencija. Medvešekovo je čitanje Krležine ekspresionističke jednočinke o posljednjoj noći plovidbe uoči otkrića Amerika iznimno aktualno djelo koje progovara o potrebi čovjeka za otkrićem novog, za promjenom te o sukobu nadarenih pojedinaca s bezličnom masom kojom se lako manipulira.

Predstava je ove godine sudjelovala i na Marulićevim danima u Splitu, Ziher.hr je predstavu uvrstio u svoj izbor najboljih predstava prošle sezone, a preostaje vidjeti hoće li idućeg tjedna, 24. studenog, „Kolumbo“ dobiti i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu. Predstavu možete pogledati već ove subote, 21. studenog, u sklopu Noći kazališta.

Za najboljeg redatelja ili koreografa publika je odabrala Matiju Ferlina, što je njemu već druga nagrada u tri nominacije u ovoj kategoriji. Ferlin je u svibnju ove godine postavio hvaljeni autorski projekt „Mi smo kraljevi a ne ljudi“ u zagrebačkom HNK, koji je u međuvremenu igrao i na Kunstenfestivaldesarts u Bruxellesu, talijanskom Mittelfestu, beogradskom BITEF-u i sarajevskom MESS-u.

Foto: facebook.com/matijaferlin
Foto: facebook.com/matijaferlin

Jadranka Đokić je od danas još jedna dvostruka dobitnica. Nakon nagrade 2013. godine, večeras je drugi put proglašena izvođačicom godine.  Početkom prošle sezone dobila je brojne pohvale za ulogu u predstavi „4.48 psihoza“ Sarah Kane u režiji Božidara Violića u ZKM-u. Bila je to njezina posljednja uloga u tom kazalištu, nakon čega je prešla u ansambl zagrebačkog HNK, a ovog smo je proljeća gledali u spomenutoj predstavi „Mi smo kraljevi a ne ljudi“.

Nagrada za izvođača godine po prvi je puta pripala opernom pjevaču. Slavljenik je Domagoj Dorotić, koji je prije nekoliko tjedana iz redova zagrebačkog prešao u osječki HNK. Prošle je sezone u središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući ostvario zapažene uloge u premijernim opernim naslovima „Evgenij Onjegin“ P. I. Čajkovskog i „Ekvinocij“ Ivana Brkanovića, a igrao je i u „Nikoli Šubiću Zrinjskom“ Ivana pl. Zajca te Puccinijevoj „Tosci“.

Osobom godine proglašena je potpuno zasluženo Tena Štivičić. Njena je drama „3 zime“ (3 winters) prošle sezone praizvedena u National Theatre u Londonu, a zbog toga je osvojila i prestižnu nagradu Susan Smith za najbolju dramatičarku engleskog govornog područja. Spomenutu dramu ćemo iduće godine gledati u zagrebačkom HNK u režiji Ivice Buljana.

Foto: www.nationaltheatre.org.uk
Foto: www.nationaltheatre.org.uk

Nagrada za najbolji dramski tekst pripala je književnici Ivani Šojat Kuči za dramski tekst „Elza hoda kroz zidove“. Ta je drama nastala prema njezinom romanu „Unterstadt“ koji govori o životu nekoliko generacija njemačkog stanovništva u Osijeku u 20. stoljeću. Po tom je romanu Zlatko Sviben režirao hvaljenu i nagrađivanu predstavu u osječkom HNK, a nova je drama praizvedena u ZKM-u u koprodukciji s Akademijom dramske umjetnosti te u režiji Ivana Planinića.

U kategoriji festivala godine sezone nagradu je osvojio Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj u sklopu kojeg je bilo organizirano niz manifestacija, izložbi, filmskih projekcija i kazališnih gostovanja. Organizatori su podsjetili i na nedavne događaje u Parizu te ustvrdili da je kultura najbolje oružje u borbi protiv mraka.

Nagrada za nezavisno kazalište pripala je Montažstroju, koji je prošle sezone producirao jednu od najuspješnijih i najpopularnijih predstava „A gdje je revolucija, stoko“. Montažstroj je prošle sezone slavio i 25 godina rada, a producirali su i niz drugih sadržaja poput dokumentarnog filma „Potrošeni“.

Foto: www.zekaem.hr
Foto: www.zekaem.hr

Popis dobitnika zaključuju nagrade za događaj i razočaranje sezone, koje su zamijenile dosadašnje kategorije skandal godine i najprecijenjenija produkcija godine. Događajem sezone proglašena je sezona riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Bila je to prva sezona riječkog kazališta pod umjetničkim vodstvom Olivera Frljića i brojni su skandalozni događaji mjesecima punili medijske stupce. No, predstave poput „Vincent“ Olje Lozice i „Životinjska farma“ u režiji Andraša Urbana dobile su pozitivne kritike, a potonja je igrala i na Danima satire te na Gavellinim večerima.

Sezona riječkog HNK Zajc inače je bila nominirana i u kategoriji za razočaranje godine, no nagradu je zaslužilo oduzimanje nacionalnog statusa Splitskom ljetu zbog spora između Ministarstva kulture i uprave splitskog HNK, organizatora tog festivala. Pretpostavljamo da ta nagrada putuje u Runjaninovu 2.

Be social

Komentari