Glazba

„Homegrown” (Neil Young): “Samo” još jedan album

neil young
"Homegrown" [album cover]
Vrijeme čitanja: 2 minute

Neil Young je jedan od najvećih i kao takvog će ga se zauvijek pamtiti. Iz tog razloga s velikim zanimanjem prati se sve što radi i govori jer on nije samo glazbenik. I vjerojatno zato su uvijek i očekivanja velika.

Uzmemo li u obzir da je Neil Young, osim što je glazbenik, i aktivist, tek sada bih očekivala neki angažirani album jer živimo u takvom vremenu u kojem se na sve strane svijeta događaju razne nepravde i novi problemi s kojima se tek trebamo sučeliti. Kao takvo je plodno tlo za kritike i konstruktivne prijedloge kao i za borbu. No možda je ovo virusno vrijeme, koje nas je više koncentriralo na manje, bilo okidač za objavu ovog albuma.

Neil Young
Neil Young Foto: facebook.com/NeilYoungRepriseRecords

Isprike na kašnjenju

U vrijeme kada je završeno snimanje, 1975. godine, Neil Young je odlučio ne objaviti ga. Bio je preintiman, pogonsko gorivo je bio prekid veze s majkom njihovog jednogodišnjeg sina. To je, uostalom, odmah i opjevao u prvoj pjesmi Separate Ways. Sve što ga je mučilo tada je pretočio u „Homegrown” i ostavio ga da čeka. Ne znamo koliko je puta u minulih četrdeset i pet godina htio objaviti album, ali znamo da se uoči objave albuma sam Young Ispričao što ga nije objavio ranije. Izgleda da se konačno pomirio s tom fazom života i odlučio zatvoriti bolno poglavlje.

Neke su pjesme u međuvremenu objavljene na drugim studijskim izdanjima, uključujući i naslovnu Homegrown. Do sada je u svojoj karijeri objavljivao pjesme različitih trajanja, a „Homegrown” je skup onih kraćih. Od njih dvanaest, Mexico je najkraća. U samo minutu i 41 sekundu možemo čuti kako i kamo Neil Young planira ići vidati rane. Najduža We Don´t Smoke It No More je nešto kraća od pet minuta, puna je bluesa i jedino što ju dijeli od ritmičnog instrumentala su tvrdnje o negiranju konzumacije. Nasmijale su me, ali me nisu uvjerile u isto, a vjerujem da nisam jedna. Od uvjerljivijih, Vacancy je ona koju bih izdvojila i koja odskače između vapaja i balada.

“Samo” još jedan album

„Homegrown” je lepeza stilova i zvukova koje Neil Young provlači kroz svoju karijeru i kao takav je očekivan. Nije ovo revolucionarno izdanje, nije ni “samo” još jedan album. Navodnici su tu jer zbog veličine koju Young kao autor ima, teško mi je reći da je ovo usputan album. Tu dolazimo do ranije spomenutih očekivanja koja su, zbog fame oko objave, čak i nametnuta (čak i meni). Nije da album ne ispunjava očekivanja nego ih samo ne prelazi. Sve je tu, i glazba i glas. Jedino nove mudrosti starog Neila nema. Da je objavljen u vrijeme kada je i snimljen, nisam sigurna da bi se kroz vrijeme našao među zapaženijim izdanjima. A Neil Young ih ima više desetaka.

Najveća vrijednost „Homegrowna” leži u tome što se vodi kao izgubljeni album i kao takav je must have za one najveće poklonike. Kod autora kao što je Neil Young ne možemo isključiti da će takvih izdanja biti još.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari