Film

Humoristično osvježenje na kino platnima (”Family Heist”, P. Bordeaux)

Foto: facebook.com/CineStarCinemasHrvatska/
Vrijeme čitanja: 2 minute

U posljednje vrijeme čini se kako do naših kina sve više dopiru filmovi europskih produkcija, posebice komične tematike. Tako se uz njemačku komediju My Blind Date With Him i španjolski film Perfect Strangers u Cinestarovoj ponudi našla i komedija francuske produkcije Family Heist, na hrvatski prevedena kao Obiteljska banda ili u originalu Mes trésors. 

Može se reći kako su Francuzi sa svojim komedijama uvijek bili omiljeni publici i kritičarima posebice s uracima poput Amelie, Untouchables pa čak i Asterix i Obelix. Iako Family Heist ne nudi specifičan i toliko originalan sadržaj kao navedeni filmovi ipak je osvježavajuća komedija karakterističnog humora što ponuda američkih filmova u kinima u zadnje vrijeme rijetko nudi.

Neočeivano otkriće

Nezamjenjivi Jean Reno ovaj put glumi netipičnu ulogu kriminalca Patricka koji u svojim starim danima u životnom dosjeu ima zapise krijumčarenja, krađe, luksuznih zabava i zatvorskih posjeta. Patrick ima dvije kćeri koje je napustio dok su bile male i dopustio da cijeli život provedu u neznanju jedna za drugu. Angela je ozbiljna i šeprtljava informatičarka koja živi s majkom, dok je Angelica nesvjesno po očevim stopama svoju karijeru izgradila na lopovluku i varkama.

Foto: facebook.com/CineStarCinemasHrvatska

Primivši vijest o očevoj smrti, polusestre odlaze saznati što  im je nepoznati otac ostavio te tako i saznaju jedna za drugu. Spletom okolnosti otkrivaju da im otac nije mrtav te da planira organizirati posebnu veliku pljačku kako bi se osvetio svom najvećem poslovnom suparniku. Za to mu je potrebna informatička genijalnost Angele te ljepota i lukavost Angelice. Iako ne gaje posebno obiteljske osjećaje prema svom ocu prevarantu, djevojke mu ipak odlučuju pomoći. No, godine života provedene bez oca ipak predstavljaju problem u budućim planovima.

Girl Power

Uz Renoa, potrebno je istaknuti Camille Chamoux (Angela) i Reem Kherici (Angelica) koje su osim individualne karizmatičnosti izvrsno pridonijele atmosferi filma i međusobno uspostavljenom kemijom koja gledatelja nesvjesno okupira i ”zalijepi” za ekran. Pohvalan je način na koji je redatelj želio i uspio prikazati apsolutnu suprotnost dva karaktera kroz tipične prepirke sestrinskog odnosa oko odjeće, izgleda, muškaraca i sličnog.

Unatoč samoj nerealnosti priče i njihove situacije, sam element sestrinskog odnosa između protagonistica je veoma istinit i shvatljiv, te će se većina moći poistovjetiti s njima. Iako priča zahtijeva da Reno ostane u drugom planu naspram svoje dvije kćeri, flegmatičnost i doza misterioznosti Patrickova karaktera odlično doprinose šašavom i uzbudljivom ugođaju filma. Stoga ovaj glumački trojac uz neosporivu kemiju i dinamičnost radnje spašavaju neoriginalnost samog scenarija filma.

Ipak nešto drukčije

Nakon dvije hvaljene komedije Pascala Bordeauxa (Le Maca, Fistona), Family Heist nije ostao toliko omiljen kod kritičara. Glavna zamjerka je osim tipičnosti i neoriginalnosti scenariju i njegova nekvaliteta te nerealnost priče. Reno se kod nekih našao na udarima zbog svoje nezainteresirane i površne glumi što se ipak ne čini dolično s obzirom na to da je misterioznosti Patrickova karaktera upravo dočarao svojom opuštenošću i flegmatici.

Iako se nije istaknula kao urnebesna komedija niti će ostati zapamćena po svojoj priči, Family Heist je upravo ono što će vam ponuditi pravo opuštanje u kinu uz iskren smijeh. Valja imati na umu da je trenutni trend humora u američkim komedijam često smiješan samo Amerikancima, stoga je u svakom slučaju zanimljivo pogledati drukčiji pristup humoru koji pruža ovo francusko djelo.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari