Film

Novo ruho starog kralja (“King Arthur: Legend of the Sword”, G. Ritchie)

Foto: facebook.com/KingArthurMovie
Vrijeme čitanja: 4 minute

Narodne legende i priče o legendarnom britanskom vođi Arthuru, koji je navodno vodio bitke protiv Saksonskog naroda u 5. i 6. stoljeću, inspirirale su još jedan uradak koji se po mnogočemu razlikuje od svojih filmskih prethodnika. King Arthur: Legend of the Sword film je avanturističke i prije svega fantastične tematike u kojem glavne uloge nose Charlie Hunnam kao Arthur te Jude Law kao njegov najveći neprijatelj Vortigern. Redatelj Guy Ritchie u suradnji sa scenaristima Jobyjem Haroldom i Lionelom Wigramom napravio je uistinu posebno filmsko djelo koje obiluje zavidnom montažom, izvrsnim dijalozima te posebnim elementima retrospektivnog izlaganja radnje.

Iako je vidljivo da se u ovu najnoviju filmsku interpretaciju legende o Arthuru uložilo najviše u snimateljske i montažne segmente filma te kostimografiju i same efekte, nije zanemaren trud na razvoju same priče te elemenata poput glume i dijaloga koji bi tome pridonijeli. Štoviše, Ritchie je u svojim prethodnima redateljskim uracima, poput filmova o Sherlock Holmesu, posvetio posebnu pozornost prikazu emocija likova, njihovog karakternog razvoja te najviše specifičnosti njihovih dijaloga, što je u Kralju Arthuru i ponovio. Stoga bi se negativne kritike na ovaj film teško mogle usmjeriti na zanemarivanje dubine priče naspram posvećivanja onom vanjskom elementu prikaza i izgleda filma.

Legenda o Arthuru

Prema legendama starih britanskih naroda, kralj Arthur bio je vojskovođa i junak koji je, sa svojim najodanijim vitezovima pobjeđivao u svim borbama u kojima bi se našao te činio časna viteška djela. Pretpostavlja se da je tadašnji narod bio toliko opčinjen Arthurovim viteštvom da su s vremenom priče vezane za njegovo herojstvo počele poprimati nadrealne i magične elemente. Tako su se javile legende o Arthurovom sukobima i prijateljstvima s magom Merlinom, priče o potrazi sa Svetim Gralom te možda najpoznatija priča o moćnom maču Excaliburu koji je Arthur izvukao iz kamena. U većini dosadašnjih filmskih inačica ovih legendi, same karakteristike Arthura kao kralja su se uglavnom podudarale. On je hrabra i neiskvarena osoba uvijek vjerna i odana nekom većem cilju, te spremna žrtvovati sebe kako bi spasila većinu.

U najnovijoj i najmodernijoj filmskoj verziji Arthur je, kao i uvijek, snažan i odvažan muškarac, no ovaj put nesvjestan svog pravog podrijetla i moći odgojen je u siromašnom gradskom kupleraju te je veoma poznat kraljevskoj policiji kao krijumčar i kriminalac. Nakon što se njegov zli stric Vortigern (Law) uzdigao protiv svog brata kralja i Arthurovog oca Uthera, kao mali dječak Arthur je bio prisiljen pobjeći iz Camelota. No, nakon niza godina Vortigernove zle vladavine moćni mač Excalibur se ponovo ukazuje te Arthur spletom okolnosti saznaje kako mač odgovara upravo njemu. S neizmjernom moći koje mu Excalibur daje, Arthur bi mogao pobijediti zlog kralja i donijeti kraljevstvu Camelota obećani mir i slobodu. No, ova inačica netipične verzije Arthura nije sigurna želi li prihvatiti tako zahtjevan teret.

Foto: moon&child.tumblr.com
Nova verzija poznate legende

Iako povjesničari vjeruju da je Arthur kao vitez i osvajač bio stvaran lik, njegovo postojanje još nije potvrđeno. Zbog toga su već velikoj paleti različitih verzija priča vezanog za Arthura, filmski redatelji stvorili svoje vlastite inačice likova i događaja vezanih za ove legende. Tako u poznatom filmu Kralj Arthur iz 2004. godine, Clive Owen glumi običnog čovjeka kojeg, umjesto zaštite mača ili snage grala, u pobjede vodi njegova vjera u Boga te prijateljstvo sa svojim vitezovima. Magični elementi su prisutni no ne ključni za razvoj radnje. U nagrađivanoj mini seriji Merlin (1998) koja u nizu nastavaka primarno iznosi život dobrog maga Merlina (Sam Neil), Arthur je također tipična viteška figura muškarca koji teži činiti dobra djela i ispuniti svoju predodređenu sudbinu.

Ovogodišnja inačica Arthura u Legendi o Maču prikazuje ponešto drukčiju verziju ovog legendarnog junaka. Charlie Hunnam portretira muškarca koji se, za razliku od poznatih portretizacija Arthura, neprestano bori sa samim sobom te se odupire svojoj zadanoj sudbini. Poznatih Arthurovih najbližih vitezova poput Lancelota i Tristana ovog puta nema, bar ne u ovim imenima. Također, viteštvo Arthura i njegovih suradnika prisutan je element, no prikazan na puno drukčiji, moglo bi se reći, moderniji način. Razlog tomu je taj što je redatelj mističnu i legendarnu srednjovjekovnu tematiku prikazao na veoma moderan način, što je dodatno dočarao čestom prisutnošću specifičnih glazbenih elemenata.

Dobri zli Jude Law

Uz istaknutu režiju Guya Ritchieja i poseban scenarij, svakako valja naglasiti odlične glumačke izvedbe dvaju glavnih protagonista. Charlie Hunnam u veoma karizmatičnoj izvedbi pridonosi ovoj specifičnoj verziji Arthurova karaktera. Odlično glumi karakter koji unatoč svojoj fizičkoj i psihičkoj snazi, strahuje od svoje sudbine prikazujući realnu i svakodnevnu ljudsku borbu od nepoznatog i nesigurnog.

Foto: facebook.com/KingArthurMovie

Nakon prve suradnje s Ritchiejem u Sherlocku Holmesu gdje Jude Law glumi dobronamjernog dr. Watsona, ovog puta portretira lika koji je na onoj drugoj strani, spreman žrtvovati bilo što kako bi ispunio želje svoje pohote i taštine. Zanimljivo je gledati inače karizmatičnog i simpatičnog Lawa u ulozi zlog i odbojnog Vortigerna čija se izvedba više temeljni na emocionalnim izražajima lica nego na samim dijalozima. S obzirom na to da će Law ovom izvedbom vjerojatno i kod svojih najvećih obožavatelja izazvati prijezir i odbojnost prema liku Vortigerna, neizbježno je pohvaliti njegove izvrsne glumačke sposobnosti.

Film možete pogledati u Cinestar i Cineplexx kinima.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari