Film

U potrazi za neotkrivenim (”The Lost City of Z”, J. Gray)

izgubljeni grad Z
Foto: facebook.com/lostcityofzmovie
Vrijeme čitanja: 3 minute

Mistične priče o izgubljenim gradovima, zaboravljenim civilizacijama i neotkrivenim tajnama svijeta uvijek su bile privlačne ljudskom umu. Legenda o zaboravljenom gradu Z i naprednoj ljudskog civilizaciji u srcu Amazonije inspirirala je redatelja Jamesa Graya da napravi filmsko djelo koje će mnoge potaknuti na razmišljanje. Novinar David Grann 2009. godine napisao je knjigu o stvarnim pustolovinama Percyja Fawcetta koji je početkom 1900 –ih koji je prilikom svojih istraživanja Brazilske divljine započeo priču o izljubljenom gradu Z. Iako se Grannova knjiga, uz opisivanje Fawcettovih putovanja usmjerava i na istraživanja drugih ljudi te nove teorije o izgubljenom gradu, film se uz Fawcettov život i istraživanja usmjerava na prikaz politike i društvene situacije u predratno vrijeme bogate Britanije.

Charlie Hunnam portretira bojnika Percyja Fawcetta koji, nezadovoljan svojim postignućima u vojnoj karijeri, pristaje na misiju koja mu mijenja život. Britansko geografsko društvo zahtijeva od Fawcetta da na neodređeno vrijeme ode u Amazoniju kako bi svojim istraživanjima doprinio kartografskom znanju o tada neistraženim zemljama poput Bolivije. Fawcett to vidi kao priliku u kojoj će napokon pokazati svoje vještine te dokazati da ima vrline časti i hrabrosti koje sam smatra ključnim osobinama muškarčevog karaktera. Na putovanju mu se pridružuje Henry Costin čiju flegmatičnost i neobičnost karaktera Robert Pattinson uspješno prenosi na ekran. Amazonski domorodac koji dvojcu služi kao vodič na putu prijeko rijeke, Fawcettu priča priče o izgubljenom gradu napredne civilizacije duboko u šumi. Fawcettovo uvjerenje da je Indijanac lud ubrzo počinje splašnjavati.

Robert Pattinson i Charlie Hunnam kao Costin i Fawcett
Foto: godblesskeepyoualways.tumblr.com
Feminizam i politika

Iako je primarni cilj filma opisati stvarna putovanja osobe koja je potaknula niz istraživačkih misija u daljnjoj povijesti, prisutni su elementi društvene problematike poput neravnopravnosti žena te prisutnog rasizma u britanskoj vladajućoj klasi koja se smatra nadmoćnom nad ostatkom svijeta. Gospođa Fawcett (Sienna Miller) odvažna je žena, snažnog karaktera koja niz godina ostaje vjerna i odana supruga svom mužu koji je polako postao zaluđen svojim istraživanjima. Iako u pozadini, redatelj je prikazao da je gđa Fawcett kao supruga sveukupno propatila i više od svog muža koji je nezasitno želio dokazati sebe i svoju teoriju.

Drugi bitan segment cijele radnje se odnosi na političku situaciju i usmjerenost Fawcettovih istraživanja. Došavši sa svojom teorijom o naprednoj i staroj civilizaciji na mjestu gdje nijedan bijelac nikada nije kročio, Fawcett se našao na klupi ismijavanja i osuđivanja. Mnogi su ga prozivali ludim zato što je smatrao da pripadnici rase koja nije bijela može biti toliko smislu napredna. Izgubljeni Grad Z također je priča o ljudskoj snazi volje koju vodi unutrašnja želja za ostvarenjem zacrtanog cilja, što ljude često zna promijeniti u potpuno druge osobe.

Gledanje između redaka

Sniman u Sjevernoj Irskoj, Kolumbiji i Južnoj Americi, film obiluje dugim kadrovima prirode čiju ljepotu i ugođaj naglašava neprestana prisutnost glazbe. Uz neodvojivu mističnu atmosferu uzrokovanu konstantnim traganjem glavnog lika za gradom u čije se postojanje sumnja i danas, sveukupan doživljaj filma zasigurno je nesvakidašnji.

Iako se kao zamjerka može priložiti činjenica da koncentriranost gledatelja zna odlutati zbog dugih scena i opisivanja nevezanih za radnju, film na svojevrstan način sadrži elemente napetosti i iščekivanja. Iako ne na način na koji to nude tipični avanturistički i pustolovni filmovi, Izgubljeni Grad Z  ipak je ostavio dojam kako mu nije cilj samo prepričati događaj već ga i istražiti.

Film možete pogledati u CineplexxCinestar kinima te u  Kaptol Boutique Cinema.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari