Film

Filmolista: Nebrojiva raznolikost uloga Helene Bonham Carter

Foto: wednesdayloneliness.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Helena Bonham Carter jedna je od onih glumica koja gledatelja ne može ostaviti ravnodušnim svojom izvedbom. Ovu vrckavu britansku glumicu poznatu po veoma raznolikim ulogama jednostavno ili volite ili ne. Uz pomoć svoje posebne karizme vidljive u većini uloga u kojima se našla na filmu, televiziji i u kazalištu ima sposobnost da čak i u sporednoj ulozi ”otme” scenu i zaokupira pozornost publike. Mlađim generacijama poznata je kao The Red Queen u novijim filmskim adaptacijama romana Alise u zemlji čudesa ili pak kao čudesna vila u filmskoj verziji Pepeljuge. Njena izvedba zloglasne Bellatrix Lestrange u Harry Potter filmovima oduševila je i publiku i kritičare, posebice samu spisateljicu Potter franšize, J.K. Rowling.

Iako se čini da joj ovakve ekscentrične i netipične uloge najbolje stoje, Carter je ustavila dojam ulogama u filmovima poput Fight Club, izvedbom Ophelie u Hamletu ili ulogom u Les Miserables. Samo ovim kratkim prikazom vidljivo je kako je paleta njenih uloga uistinu šarolika stoga joj se zaista ne može pripisati određena tipičnost karakternih uloga koje bira. Tako se i njene najzamjećenije i najnagrađivanije uloge nalaze na listi filmova raznolike tematike.

5. Enid (2009)

Biografski televizijski film Enid, Heleni Bonham Carter donio je BAFTA nominaciju za najbolju glavnu žensku izvedbu te nagradu za izvedbu na internacionalnim Emmy televizijskim nagradama. Radi se o životu spisateljice dječjih romana Enid Blyton te odnosu s dvjema njenim velikim ljubavima. Priča se bazira na kontrastu, odnosno dvostrukom životu koji Enid stvara u svojim pričama te onom koji vodi u svakodnevici.

4. Burton and Taylor (2013)

U još jednom filmu televizijske produkcije o poznatom holivudskom ljubavnom paru, Carter se, kao Elizabeth Taylor, istaknula svojom izvedbom te zaradila nominacije na nagradama poput BAFTA-e, Zlatnih Globusa i Emmyja. Film prati događaje Elizabeth Taylor i njenog tadašnjeg muža Richarda Burtona, 1983. godine netom prije kazališne izvedbe predstave Private Lives.

3. Sweeney Todd (2007)

Adaptacija istoimenog kazališnog mjuzikla u režiji Carterinog muža Tima Burtona te glumačkim izvedbama Johnnyja Deppa, Alana Rickama i Helene Bonham Carter ostavila je specifičan dojam i na publiku i na kritičare. Johnny Depp je Sweeney Todd, mahniti brijač koji ubija svoje mušterije tako što im prereže grkljan dok njegova pomoćnica Gđa. Lovett (Carter) kao glavni sastojak svojih mesnih pita iskorištava upravo trupla ubijenih. Film ovakve vrste izvrsna je podloga na kojoj Depp i Carter mogu pokazati svoje iznimno glumačko umijeće uz koje su dodatno morali i otpjevati poprilično zahtjevne izvedbe. Iako nije nagrađena Zlatnih Globusom poput Deppa, Carter je pokupila desetke nominacija za svoju izvedbu, posebice na internacionalnim filmskim festivalima.

2. The Wings of a Dove (1997)

Ova romantična drama inspirirana istoimenim romanom Henryja Jamesa, Bonham Carter je donijela njenu prvu Oscarovsku nominaciju. Radnja smještena na početku 20. stoljeća u Londonu govori o odabiru između privilegiranog dobrostojećeg života i ljubavi. Carter u ulozi Kate Croy pronalazi način da ima oboje. Uz oskarovsku, zaradila je i nominacije na većini prestižnijih filmskih nagrada poput BAFTA-e, Golden Globesa, Critic’s Choice, Screen Actors Guild i mnoge druge.

1. The King’s Speech (2010)

Biografski film o britanskom kralju Georgu VI dobio je 7 BAFTA nagrada, 4 Oscara i 7 Zlatnih Globusa. Kao i Geoffrey Rush, Carter je zaradila nominacije za sporednu žensku ulogu, dok je Colin Firth u ulozi kralja Georga osvojio svoj prvi Oscar. Ova dirljiva i inspirativna istinita priča o ljubavi, upornosti i snazi ljudskog karaktera, u vrijeme Drugog svjetskog rata, osvojila je naklonost mnogih te bila proglašena najboljim filmom godine.

Be social

Komentari