Film

I AM NOT OK WITH THIS: Manifest isključenog pojedinca

i am not okay with this
Foto: imdb.com
Vrijeme čitanja: 5 minute

Neupitna je prevlast Netflixa kao globalno vodećeg streaming servisa, a to uvijek pokušava potvrditi nekim novim originalnim produktom. Jedan od takvih, posljednih originalnih produkata, jest serija I Am Not Ok With This. Serija je izašla krajem drugog mjeseca ove godine. Redatelj serije je Jonathan Entwistle, koji je ujedno i tvorac, uz Christy Hall. U glavnim ulogama su Sophia Lillis, Wyatt Oleff, Sofia Bryant i Kathleen Rose Perkins, a Sophia preuzima ujedno i ulogu samog naratora.

Serija je bazirana na originalnoj stripovskoj priči Charlesa Forsmana, koji je između ostalog autor i druge priče koja je također postala Netflixova serija – The End of The Fucking World. Serija ima za sad jednu sezonu i sedam epizoda koje su kraćeg trajanja, a svaka traje otprilike dvadeset minuta. Radnja prati priču sedamnaestogodišnje tinejdžerice Sydney koja živi s majkom i mlađim bratom. Pratimo njezin obiteljski život nakon smrti oca koji je počinio samoubojstvo te njezin život srednjoškolke. S obzirom na navedene godine, radi se o tinejdžerskom dobu, punom raznih emotivno-socijalnih previranja te individualnih traženja, a uslijed tog turbulentnog razdoblja, Sydney pokušava razumjeti buđenje i smjer vlastite seksualnosti te novootkrivene i dotad neviđene sposobnosti.

Žanrovski miks

Što se tiče žanrovskih odrednica, I Am Not Ok With This je u prvome redu ostvaraj dramskih obrazaca koji govori o životu srednjoškolke koja se pokušava pronaći u vlastitome životu i situaciji, uslijed previranja raznih priroda. Sama priče uključuje elemente humora koji su ostvareni u iskreno-infantilnom tonu i viđenju svijeta protagonostice, što su obrasci komedije. Povrh svega, radi se o djevojci koja otkriva svoje nadnaravne moći, stoga možemo govoriti i o fantasy žanru. S obzirom da ne znamo hoće li serija imati više sezona i u kojem periodu života glavne (anti)junakinje će priča stati, s obzirom na prvu sezonu serije, možemo govoriti i o svojevrsnoj coming-of-age ili bildungs seriji koja secira određen dio života glavne protagonistice.

Foto: imdb.com

Struktura serije i glavna junakinja

Radnja serije I Am Not Ok With This svojevrsne je zaokružene, cikličke strukture nejednaka opsega; početak je jednak jednome dijelu zadnje epizode, odnosno dijelu koji dolazi pred sam kraj iste epizode. Posljednja scena zadnje epizode razrada je prethodne scene, iste one koje čini (kvazi)cikličku strukturu i koju vidimo na samom početku serije. S obzirom na samu strukturu priče i narativni tok, takva ideja je, po svemu sudeći, dobro rješenje. Naracija je linearno-kronološka s ponekim izletima u prošlost koji nam daju pojašnjenje nekog postojećeg stanja u obitelji ili kojeg odnosa.

Kao što je ranije spomenuto, protagonistica je ujedno i narator same priče. Dakle, u I Am Not Okay With This radi se o unutarnjoj fokalizaciji i slijedu događaja koji je ispričan iz perspektive glavne junakinje Sydney. Serija počinje direktnim obraćanjem gledatelju, odnosno čitatelju njezinog dnevnika u koji bilježi svakodnevne događaje, misli i osjećaje. Već u prvim sekvencama serije uvučeni smo u unutarnji svijet ženskog glavnog lika koji nam pokušava dočarati svoje viđenje svijeta i svoj način nošenja sa životnim nedaćama. Gledatelji imaju prilike pratiti život Sydney u osjetljivim, tinejdžerskim godinama života, u ovome slučaju tinejdžerskoj godini, s obzirom da ona ima sedamnaest godina. Tako pratimo formiranje njezine ličnosti potpomognuto okolnim faktorima kao što su obitelj, prijatelji, škola, pojava ljubavnih interferencija te osjećaj stanovite moći koji ljulja ionako slabu ravnotežu i žongliranje svakodnevnog života i obaveza. Tako pratimo sudar osobnosti, vlastitih stavova te  očekivanja okoline.

Sydney je simbol uvijek prisutnih nepopularnih i povučenih individualaca koji vrlo često djeluju kao objekt promatranja, kritike i jasnog ismijavanja, bilo zbog izgleda ili samo njihove neuklopljenosti u društvo onih njima suprotnih, popularnijih.

i am not okay with this
Foto: imdb.com

Moć dnevnika i dnevnik u kontekstu prikaza moći

Koliko je dnevnik njoj bitan kao svojevrsni  društveno-emocionalni saveznik dokaz je njezine neuklopljenosti i socijalne (dis)funkcionalnosti. Iako ima jednu prijateljicu koja se doima kao prizemljena srednjoškolka dobrog izgleda i popularnog statusa, Sydney se ipak ne može posve povjeriti svojoj najboljoj prijateljici, stoga dnevnik (p)ostaje kao predmet ispoljavanja i bilježenja osjećaja i misli, no i predmet, odnosno simbol onih struna u duši neke osobe koje se nikako ne bi smjele dirati. Upravo zbog diranja tih struna, individua protagonistice koja pokušava zatomiti svoj nadnaravni dar, sakriti ga od ostalih te se što više uklopiti u društvo, naprosto prekida i taj mali, za nekoga nevidljivi trag truda, a za nju veliki napor koji rezultira gotovo naturalističkim prikazom trenutnog napona, intenziteta i razornosti njezine nadnaravne snage i moći.

Scena u kojoj svjedočimo toj razornosti je scena pomalo bizarnog, jednako tako apsurdnog te svakako začudnog tona, no ona služi kao podsjećanje ili glasna prozivka onih koji su se usudili dirati u tajno pohranjene emocionalno-misaone kutke Sydneyine psihe. Jednako tako, u otkrivanju svojih sposobnosti, imamo prilike vidjeti scene neočekivane reakcije – Sydney afektirano reagira na određene podražaje koji dolaze u obliku emotivnih okidača. Iako u nizanju scena s njezinim moćima nije prisutna postepena gradacija u smislu nizanja manjih učinaka moći prema većima, jer posljednji dokaz nadnaravnih moći nije i najveći intezitet te moći, ipak se radi o svojevrsnom, uvjetno rečeno, događaju prikaza moći najvećeg intenziteta i razornosti. Takvo što možemo uvjetno tvrditi samo s obzirom na cjelinu u kojoj se zbiva određeni pokazatelj moći i okolnu situaciju, a jasno je, scena s posljednjim prikazom u školskoj dvorani ipak ostaje kao posebno brutalna i šokantna naturalističko-bizarna slika nekontroliranog korištenja moći.

Ostali aspekti serije

Zanimljiv je prikaz odnosa i ljubavni trokut Sydney-Stan-Dina kojim svjedočimo opadanju u karakterističnu ljubavnu floskulu i primjer ljubavnog trokuta u kojem je centralni lik objekt žudnje i ljubavi te tako djeluje paralelno kao objekt i kao subjekt istih osjećaja. U liku majke imamo simbol toliko puta viđenog prikaza majke koja radi i ne uspijeva ostvariti puni majčinski odnos, dok recimo jedno, ili pak oba djeteta pate od svakodnevnog bullyinga.

i am not okay with this
Foto: imdb.com

Fotografija je zanimljiva te tonom podsjeća na sepijasti koloritni “namaz“, onaj koji se lako nanosi na danu meko-prozračnu “koricu“ ove priče, te onaj koji zvuči kao alternativna, u zamecima hipijevska, indierock glazba koja je odjek suvremenog doba, no zvukom u kombinaciji s prikazom nekih kostimografsko-scenskih prošlih vremena daje notu sadašnjosti i svježine.

Problemi koje I Am Not Ok With This ocrtava su problem neuklapanja pojedinca u okolinu i društvo, bullying, nerazriješeni obiteljski odnosi i njihov utjecaj na suživot, nerazumijevanje vlastite seksualnosti te cjelokupni prikaz životne borbe u određenom vremenskom presjeku jedne tinejdžerke. Iako opsegom i trajanjem vrlo kratka, serija I Am Not Ok With This je svojevrsna inačica serije The End of The Fucking World, a uvođenjem fantasy elementa, dovoljno samostalna i neophodna da bi nastavila svoj budući netfliksovski put prema gledateljima.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari