nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Glazba

In memoriam – Kasandra: Mit CRO dance scene

kasandra
Ilustracija: Yellow Yuri
Vrijeme čitanja: 3 minute

Iako je Hrvatska tijekom 90-tih godina ispisala veoma tužnu povijest, hrvatska glazba tih je godina doživljavala procvat. Čak i na onim malobrojnim partyjima koji se odvijaju u posljednje vrijeme, ekipa će ostaviti dušu na Da ti nisam bila dovoljna, Tuc-tuc, Iza ponoći, Ja sam vlak i ostalim popularnim pjesmama.

Tko god je pretpostavio da je u pitanju CRO dance scena, dobro je pretpostavio. Stoga malo tko nije ostao bez teksta kada su prije godinu dana na portalima pročitali kako je 3. prosinca preminula Davorka Ručević, koju su brojni fanovi znali pod umjetničkim imenom Kasandra. Prema riječima njezine majke, ova visoka djevojka moćnog glasa, s rasponom od četiri oktave koja je na vrhuncu slave nestala, samo je otišla spavati i više se nije probudila.

“Postoji želja”

Rođena u Zagrebu, cijeli je život bila vezana uz četvrt Bukovac, gdje je živjela s majkom. Još kao dijete počela se baviti glazbom, završivši glazbenu školu. I sama će priznati:

„Kad se rodiš s darom za glazbu postoji želja, profesorica me izdvojila iz pet škola i poslala u glazbenu školu.”

Prve korake prema slavi napravila je sredinom osamdesetih, kada je pjevala u grupi Kasandra, čije će ime na nagovor Ante Burnaća preuzeti nakon raspada. Mladen Burnać je tvrdio kako je već tada pazila na svoj scenski izgled, usporedivši ju s Grace Jones. Ipak, Davorka će soul blues rock ubrzo zamijeniti s nečim puno lakonotnijim. Danceom.

Ta promjena dovela ju je do statusa ikone devedesetih. Malo tko nije znao za visoku i upečatljivu crnokosu djevojku baršunastog glasa s napućenim usnama, koja je na pozornici s kolegama dancerima dolazila samouvjereno, da bi se doma vratila tiho i samozatajno. Unatoč sumornim vremenima, svi su znali za pjesme Nisi ti jedini na svijetu, Kazna, Sladoled i I’ve Got a Feeling, za koju je snimila svojevremeno najskuplji videospot u Hrvatskoj. Mnogi su pjevali njezine pjesme, ne misleći pritom o značenju njihovih tekstova.

Unatoč samo dva albuma, Kasandra je tjedno održavala mnogo koncerata, no 1999. godine samo je – nestala. Prestala se pojavljivati u medijima, većini svojih poznanika bila je nedostupna, što je izazvalo različite verzije priča o nestanku. Prema Renatu Mettesiju, koji ju je prvi izveo na pozornicu, bila je premlada i izgorjela, postavši žrtvom šoubiznisa, vremena i zlih ljudi. Njezina vlastita majka će godinama kasnije govoriti da se ona ne skriva, već da samo živi povučeno.

Mistika oko Kasandre tek se dvaput prekidala – 2007., kada je išla na rođendan nekadašnjem menadžeru, i početkom prošle godine, kada je dala izjavu jednom hrvatskom dnevniku.

„Živa sam, zdrava sam, it’s OK’, razumijem ja to sve. Ali sumnjam da netko rođen 2000. godine zna tko je Kasandra. Sa scene sam otišla jer nisam htjela pošto poto biti u javnosti i privlačiti pozornost. Imala sam endometriozu, nisam mogla hodati, dogovoriti kavu s frendicom. Nisam išla ni na skijanje ni na kupanje 20 godina. I što ću ja biti poznata po svojim privatnim stvarima.”

Tiho i povučeno

Zanimljivo, iako je generaciji rođenoj iza 1980. ostala upamćena kao kraljica dance scene u Hrvatskoj, ona je u dubini duše bila rokerica, te se htjela baviti jazz glazbom. Jedna od velikih ljubavi bilo joj je i slikarstvo, koje je završila u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna.

Možda njezina karijera jest trajala samo sedam godina, no zato ju možemo povezati s usponom i padom CRO dance glazbe. Njezin strelovit uspon započeo je u trenucima kada se CRO dance počeo oformljavati i zauzeti poziciju na hrvatskoj glazbenoj sceni, a njezino povlačenje dogodilo se gotovo istodobno kad i mijenjanje klime na glazbenoj sceni, odnosno kada je CRO dance izgubio na popularnosti.

Prema priznanju onih koji su je poznavali, bila je pojava. Pametna, duhovita, glazbeno talentirana, visoka, uvijek dotjerana, povučena. Sve su to epiteti kojima je Davorka Ručević opisivana od strane prijatelja, rodbine, poznanika i suradnika.

U spomen prve godišnjice Kasandrine smrti možemo samo jednu stvar zaključiti. Hrvatska glazbena scena Kasandru je izgubila još 1999., dok je Hrvatska izgubila Davorku Ručević 3. prosinca 2021. Obje osobe otišle su tiho i povučeno, no sjećat ćemo ih se još dugo uz glasno preslušavanje nekad popularnih pjesama.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari