novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Preminula je Ronnie Spector

Ronnie Spector The Ronettes
Foto: Paul Natkin/Getty Images
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nakon kratke borbe s rakom, pjevačica Ronnie Spector, koja je kao glavna pjevačica grupe The Ronettes ostvarila nekolicinu hitova u 1960-ima i bila jedna od prvih ženskih zvijezda pop glazbe, preminula je 12. siječnja u dobi od 78 godina. Vijest o smrti potvrdila je njezina obitelj u zajedničkoj izjavi za medije.

Ronne je živjela svoj život sa sjajem u očima, drskim stavom, opakim smislom za humor i osmijehom na licu. Bila je ispunjena zahvalnošću i ljubavlju. Njezin radosni zvuk, razigrana priroda i čarobna prisutnost živjet će u svima koji su je poznavali, čuli ili vidjeli.

Obitelj je ujedno zamolila da se novac namijenjen kupnji cvijetnih aranžmana donira za lokalne ženske kuće ili u fakultetski fond za američke domoroce (American Indian College Fund).

Uspon s Be My Baby

Ronnie je rođena kao Veronica Yvette Bennett u obitelji majke afroameričkog i domorodačkog porijekla (Cherokee) i oca irsko-američkog porijekla 10. kolovoza 1943. Svijet glazbe zadužila je osnovavši The Ronettes 1957. godine sa starijom sestrom Estelle i rođacima Nedrom, Diane, Elaine i Irom, ali vrlo brzo Diane, Elaine i Ira napuštaju grupu. Preostale tri članice su nakon uzimanja dodatnih satova pjevanja potpisale ugovor s Colpix Recordsom, no glazbeni uspon doživjele su tek 1963. kada ih je pod svoje okrilje uzeo producent (i njezin budući suprug) Phil Spector.

Godine 1964. objavile su pjesmu Be My Baby, koja je postala svjetski hit, te je više puta korištena kao dio soundtracka u filmovima. Međutim, već 1967. The Ronettes su prestale sa zajedničkim nastupima, nakon čega je grupa i formalno prestala postojati.

Nakon rastave od Spectora, Ronnie je pokušala oživjeti The Ronettes izmjenom postave, no ideja nije zaživjela. Godine 1974. Ronnie je započela samostalnu karijeru tijekom koje će objaviti četiri studijska albuma. Zbog svog iznimnog doprinosa glazbi s Estelle i Nedrom je 2007. primljena u Rock and Roll Hall of Fame.

Godine 1990. objavila je memoare „Be My Baby: How I Survived Mascara, Miniskirts, and Madness, Or, My Life as a Fabulous Ronette”, koji će uskoro biti ekranizirani s glumicom Zendayom, koju je Ronnie osobno odabrala za utjelovljenje njezinog lika i djela.

Be social

Komentari