Film

Indie Srijeda – Teenage: Stvoreni s namjerom da se pokore, a postali sinonim za pobunu

Foto: www.facebook.com/teenagefilm
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.facebook.com/teenagefilm
Foto: www.facebook.com/teenagefilm

Skok od djece pa do potpuno odraslih osoba nekoć je bio posve normalan i prirodan – nije postojalo prijelazno razdoblje u kojem osoba ima par godina shvatiti tko je, što želi, što voli, o čemu sanja i što želi postići. Bili ste dijete i nakon što se napunili određenu dob, postali ste odrasli te se od vas očekivalo da na taj način i funkcionirate. Tinejdžeri, adolescenti, pubertetlije i svi ostali nazivi koji se danas koriste za tu društvenu skupinu nastali su kao tvorevina istog onog društva koje osuđuje njihove postupke i krivi ih za nepodobno ponašanje, zaboravljajući o davnim danima svoje buntovne mladosti.

Film redatelja Matta Wolfa prikazuje svjetsku povijest kroz oči mladih ljudi koji su je iz sjene oblikovali, nesvjesni da ona istovremeno oblikuje njih same, ali i sve buduće naraštaje tinejdžera koji dolaze. Dokumentaristički i realno prikazuje svijet koji je današnjim tinejdžerima teško zamisliti kao svakodnevicu: od porobljavanja tijekom industrijske revolucije kao jeftina radna snaga do prisilne vojne službe u Prvom svjetskom ratu te posljedicama koje je to iskustvo ostavilo na njih. Nije u pitanju bio samo PTSP, već i masovno usađena mržnja prema starijima i odraslima koji su ih prisilili da naglo odrastu, uskratili su im djetinjstvo te ih pretvorili u alat za ubijanje u borbi koju nisu niti započeli niti razumjeli niti željeli. Ta mržnja se manifestirala u glasnu glazbu, nove odjevne stilove, raskalašene zabave i nije dugo uslijedilo prije negoli su prozvani huliganima. Do vremena kad je počeo Drugi svjetski rat, mladi su se već profilirali u ključnu društvenu skupinu koja je jasno istupala u javnosti kao nacistička, komunistička, socijalistička i vrlo rijetko apolitična. Bila su to vremena kada su politički vođe dopirali do mladih i pridobivali ih na svoju stranu ili u svoju službu pa tako film lucidno prikazuje Hitlera i njegovu vjernu masu tinejdžera koji su ga slijepo slijedili i bili mu jedna od najjačih potpora u širenju nacizma.

No film nije politički usmjeren niti problematizira svjetske ratove ili društvene pokrete već donosi dublji uvid u nastanak prve generacije tinejdžera te prikazuje zašto se otad pa sve do danas ustalilo mišljenje da na mladima svijet ostaje. Dokumentarac temeljen na knjizi Teenage: The Creation of Youth 1875-1945, autora Jona Savagea preludij je u živote neimenovanih junaka koje povijest ne pamti imenom i prezimenom, već nasljedstvom koje su ostavili da bi društvo uvijek imalo razloga sablazniti se nad nekom novom i originalnom idejom koju mogu iskovati samo buntovni i odvažni umovi teen generacije.

Be social

Komentari