Knjige

Vrijeme je za beskompromisne retke: Ivana Bodrožić

Foto: Gradska knjižnica Rijeka
Vrijeme čitanja: 2 minute

Spisateljica kojoj se mjesto u plejadi najboljih hrvatskih pisaca novije generacije počelo otvarati 2005. godine kada je za zbirku pjesama Prvi korak u tamu dobila nagradu Goran za mlade pjesnike, danas je svoje književne retke izbrusila do jedinstvenog stila, opravdavši spomenuto smještanje u prominentne redove. Svojim oštrim i angažiranim opažanjima, bori se za pravdu, iako svjesna da je ista teško neostvariva. Ivana Bodrožić jedna je od rijetkih spisateljica koja se ne libi pričati o tabu temama, iskreno i bez zadrške, sa snažnom željom da izazove promjenu. Donosimo vam 4 njezina djela u kojima priča o današnjem društvu, kriminalu i ratu čija je žrtva bila i sama, toliko bolno iskreno, da te na trenutke zapeče. Otkrivajući jednostavne istine u svakodnevnim iskustvima, jednoj vožnji tramvajem i jednom nadimku Pajcekica, tjera nas da se zapitamo je li moguće da smo dosegli tako visoku razinu bezobzirnosti koja je postala toliko učestala da se smatra normalnom.


HOTEL ZAGORJE (2010.)


Svojim prvim romanom, definiranim kao Knjiga o nama kakvi smo bili ’91, Ivana Bodrožić je na književnu scenu konačno donijela artikulirano djelo ratne tematike koja predstavlja vrlo sklizak teren, vodeći obično do pretjeranih političkih konotacija, patetike i sličnih ishoda. Priča je poluautobiografska i bavi se djetinjstvom spisateljice u godinama Domovinskog rata, prognanstvom iz rodnog Vukovara i pokušajem da negdje započne novi život s obitelji. Izrazito tragična i potresna, ispričana kroz oči devetogodišnjakinje koja dolazi u Zagreb, a potom u Kumrovec i pokušava se prilagoditi i biti prihvaćena, a nailazi na uvrede, prezrive poglede i nadimak Pajcekica, gubi oca i čini se, onu djetinju iluziju o bajkovitom svijetu. Stilski bez suvišnih opisivanja i skretanja radnje,jednostavno i snažno dočaravajući sjećanja na okrutna vremena i okrutne ljude zasluženo nagrađena nagradom Kiklop.


100% PAMUK (2014.)


Zbirka priča o petnaest žena, neke ispričane u prvom, neke u trećem licu, feministička su kritika koja struci možda i nije najomiljenija. Žene su to koje muče uobičajeni problemi vezani uz trudnoću, majčinstvo, odnos s partnerom, posao. Iako preuzimaju tu tradicionalnu ulogu žene, u nekim situacijama baš i nisu sigurne žele li to i počinju se pitati moraju li zapravo slijediti tu nametnutu šablonu. U ovom djelu prikazana je sadašnjica društva u kojem se neprihvaćanje etikete strogo kažnjava, žene imaju strogo određenu ulogu koju propisuje patrijarhalno društvo, odbacuju se idealizirani prikazi trudnoće i majčinstva i na površinu dolaze strahovi i anksioznost, sve ono s čime se žena bori, a obično se mora prešutjeti.


ZA ŠTO SAM SE SPREMNA POTUĆI (2013.)


Ova zbirka predstavlja sabrane kolumne koje je spisateljica objavljivala u Večernjem listu referirajući se na aktualna stanja i uspješno dočaravajući spoznaju istine. To su one jednostavne istine, primjerice- čovjek nije ni Meksikanac , ni crnac, ni katolik, nego čovjek. Bez sustezanja progovarajući o licemjerju, bezobzirnosti, lažnim svetinjama i obećanjima, prelazeći granice pristojnosti, uvodi nas u priče koje žele pokrenuti promjenu. Bolno iskrena i nepokolebljiva istina o svijetu iz viđenja pojedinca koji vidi da nešto nije u redu i ne boji se viknuti.


RUPA (2016.)


Ovaj politički triler roman vrlo smiono progovara o najvećim tabu temama našeg društva poput ratnog profiterstva, političke nepodobnosti i manipulacija, etičke nesnošljivosti i posljedicama ratne prošlosti. Priča prati mladu novinarku Noru koja dolazi u podunavski gradić kako bi prikupila informacije o mjesnom skandalu. No, kada se Nora u gradu zbog obaveza zadrži dulje od očekivanog, dogodit će se ljubav između dvoje oštećenih, nesigurnih ljudi, sa sponama prošlosti kojih se ne mogu osloboditi, na suprotnim stranama koje ne mogu promijeniti. Napetost, šok, britka i oštra istina o našoj svakodnevici smještena u jednu veliku rupu. Prazninu, tamu, prostrijelnu ranu. Kako kada.

Be social

Komentari