Knjige

Najprodavaniji naslovi u godini iza nas

Foto: Facebook.com/Oceanmore
Vrijeme čitanja: 3 minute

Iako ponekad statistike ne znače mnogo, a niti onaj famozni bestselling kod mnoštva stvari, valja se i na njih malo osvrnuti.

Što se prodaje određenih knjižnih naslova u 2015. godini tiče, niti oni ne bi trebali biti iznimka od ovog zaključka iz prve rečenice. Bilo je hit-naslova, najprodavanijih naslova, no ne znači da su se oni jedini čitali, niti da su formom ili sadržajem kvalitetniji od nekih drugih i starijih naslova. Ali eto, narod to voli pa narod to masovno i čita. Pa bolje da se čita i troši na knjige, nego da se uopće ne čita! To je, ujedno, i moj stav o bestseller knjigama.

Nobelovka Alice Munro, jako popularan autor među tinejdžerima John Green, sad već epski J.R.R.Tolkien i J.K.Rowling, samo su neka od imena za čije su se uratke vadile zadnje ili predzadnje novčanice iz novčanika.

Raspitala sam se malo i iz prve ruke dobila informacije od određenih nakladnika i o tome što se najbolje prodavalo i za što su se čitatelji najviše zanimali.

Izdavačka kuća Oceanmore izdvojila je romane Moja borba Norvežanina Karla Ove Knausgaarda; obiteljski roman na skandinavski način, Javne tajne i Dragi život Alice Munro, za koju sada već i ptice na grani znaju te roman hrvatskog autora Ede Popovića Mjesečev meridijan koji nam kazuje koliko je malo potrebno čovjeku kako bi živio miran i spokojan život. Puno manje nego što možemo zamisliti.

Algoritam je imao malo drugačiju priču u protekloj godini. Prodaja naslova iz njegove edicije kretala se od starijih, nama jao dobro poznatih, do onih najnovijih naslova. Što da kažem kada je o Hobbitu ili Harry Potteru riječ, osim da kod njih bestseller uvijek ostaje bestseller. Naprodavaniji kada su izašli u prodaju, najprodavaniji i danas. To se nije promijenilo.

Dakle, Harry Potter i kamen mudraca J.K.Rowling te Hobbit J.R.R.Tolkien ostali su prvi na listama najprodavanijih knjiga, no osim njih, ovdje se našao i Vodič do sretnog psa Cesara Milana, jednog od najslavnijih stručnjaka kada je dresura pasa u pitanju koji se prije nekoliko godina popularizirao serijalom Šaptač psima koji je puno pomogao svima onima koji vole životinje i posjeduju pse kao kućne ljubimce ili ih dresiraju za razna pseća natjecanja.

Gregov dnevnik/ Sumorna stvarnost i Ljetna žega Jeffa Kinneya klincima su opet bili zanimljivi pa su ih najviše i kupovali. Ništa zato jer i ja bih ih kupovala da me vrate malo u dane kada sam išla u školu i uživala u odrastanju. To su lijepi i zanimljivi dječji naslovi.

Foto: Facebook.com/Algoritam
Foto: Facebook.com/Algoritam

Ako se osvrnem na strane knjige, a osvrnut ću se jer Algoritam ih posjeduje jako puno, mladi su dosta kupovali i čitali slavnog Johna Greena i njegove naslove The Fault in our Stars te roman Looking for Alaska. Prekrasni su to naslovi za mladu populaciju, no čitaju ih i oni stariji i oduševljeni su. Jedan o ljubavi dvoje tinejdžera koja prolazi kroz kušnje teške i smrtonosne bolesti jednog od njih, a drugi o želji za avanturom života što je počesta filozofija bilokojeg mladenačkog uma.

Ovom tekstu bih, radi statistike, pridodala i najčitanije naslove naklade Fraktura. Nikoga ne čudi da je prvi na popisu Larssonov nasljednik, Šveđanin David Langercrantz i njegov roman Što nas ne ubije. Četvrti je to nastavak iz serijala Millennium o protagonistima Lisbeth Salander i Mikaelu Blomkvistu koji su nam poznati iz serijala Muškarci koji mrze žene. Zatim, ovdje se našao i prekrasan putopis autora Ceesa Nootebooma Skitnje do Santiaga, o hodočasničkom putovanju drevnim tragovima španjolske prošlosti, a od naših autora ovdje su bili Slavenka Drakulić i njezin novi roman Dora i Minotaur te Miljenko Jergović s naslovom Sarajevo, plan grada.

Bilo je ovdje jako zanimljivih knjiga svih vrsta, a nadam se da će nam ova nova, 2016. godina po pitanju odabira naslova za iščitavanje biti još bolja i plodnija, ali i da će u njoj izaći još intrigantniji romani i priče kojima nikako nećemo moći reći ne.

Pročitajte i što se najviše posuđivalo u zagrebačkim knjižnicama prošle godine!

Be social

Komentari