Glazba

Izvještaj: Artan Lili i Letarg odsvirali su 'najbolje što znaju'

[Letarg] Foto: ziher.hr/Nikolina Lončar
Vrijeme čitanja: 3 minute
[Letarg] Foto: ziher.hr/
[Letarg] Foto: ziher.hr/

Jedanaesti mjesec nas je konačno natjerao da iz ormara izvučemo najdeblje kapute i šalove, a i one najotpornije na zimske temperature već je polako počeo tjerati iz zagrebačkih parkova. Tako je ovog petka klub Klub bio idealno mjesto za zagrijati se, bilo zbog programa Tanceraj, ili zbog živahnog koncerta koji su nam priredili indie-rockeri Letarg iz Koprivnice, a posebice zbog odličnog nastupa beogradske noise pop grupe Artan Lili.

Koncert je pomalo kasnio u startu, ali to ipak nije rezultiralo tim da se za vrijeme prvog izvođača sam prostor napuni, tako da je Letarg nastupao pred polovično ispunjenim Klubom. Ipak, bend je svoj prvi nastup uživo odradio bez vidljive treme, što i ne čudi jer su članovi ovog benda/projekta zapravo već uhodani glazbenici s domaće indie scene (odnosno, Letarg je svojevrsni zreliji glazbeni nastavak benda Suho Grlo Nos). U energičnom nastupu članovi benda skakutali su za svojim instrumentima i mikrofonima, ritmično se prilagođavajući vlastitim bržim i zaraznim pjesmama kao što su Bella i Paravan. Uslijedila je tu i nježnija pjesma Sunce, a svirku su prigodno završili melankoličnijom pjesmom pod nazivom Tup, i to u pomalo življem izdanju od akustično orijentirane studijske verzije. Tako je bend, unatoč manjku publike, svojim indie pop-rockom ipak uspio slušatelje natjerati da se ljuljuškaju prilikom ispijanja svoje pive. Jer ovo je bio kratak, ali sladak koncert od pet hitoidnih pjesmuljaka – sačinjen od onoliko materijala koliko se nalazi na debitantskom EP-u „Paravan“ koji je Letarg ovom prilikom predstavljao.

Foto: ziher.hr/
[Artan Lili] Foto: ziher.hr/

Nakon Letarga, pozornicu je preuzeo Artan Lili, a prostor Kluba se već lagano popunio. Dugoočekivani nastup benda koji sa samo sedam službeno izdanih pjesama često zauzima mjesta na raznim top-listama oduševio je prisutne znatiželjnike i obožavatelje koji su se ovdje našli. Kako i Artan Lili čini skupina već iskusnih muzičara (Obojeni Program, Stuttgart Online), za Ziherov intervju su izjavili kako je glazba koju stvaraju sublimacija svih njihovih muzičkih iskustava, a Artan Lili zvuk za sebe. I stvarno, svaka pjesma ovog benda zvuči kao žanrovski neovisna od one druge, ali s nekom prepoznatljivom notom koju su uspješno provukli kroz cijeli svoj opus, a koja još više dolazi do izražaja uživo. U njihovim pjesmama se osjeti utjecaj glazbe devedesetih, noisa, college rocka, punka, a vještim ponavljanjem teksta često naglašavaju sam smisao svoje lirike. Ovom repetitivnošću stvorili su posebne skladbe koje su i melodične, ali unatoč tome bogate sadržajem pa i ne čudi da su posjetitelji koncerta ubrzo pjevušili za samim bendom.

U sklopu svojeg žustrog i brzog nastupa odsvirali su čak četrnaest numera, uspješnice kao što su Srce, Nije teško kad se mora, Vreme protiv čoveka, posljednji singl Ispod Kože te nekoliko dosad neobjavljenih pjesama. Pred kraj koncerta atmosfera je kulminirala izvedbom žešće pjesme Najbolje što znam, a svoj prvi hit Džoni su i ponovili za vrijeme bisa na zahtjev publike. Napomenula bih da ih ni strgana bass pedala nije spriječila da se ponovno popnu na stage i odsviraju zadnje dvije stvari i to, naravno, uz sveprisutno skandiranje.

U svakom slučaju, i Letarg i Artan Lili su uspješno probili led – Letarg svojim prvim live nastupom, a Artan Lili prvim gostovanjem u Zagrebu, za koje se iskreno nadam da će se odsad događati i češće.

Be social

Komentari