Glazba

Izvještaj – Atheist Rap + One Step Away: Kad bi barem trosatni punk koncert bio svaku, baš svaku subotu

Foto: Ella Valentić/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Da. Nisam mjerila, ali odokativno toliko je trajala jučerašnja punk čarolija u Tvornici. Pritom ne brojim nuspojave i sve sate sreće koji su uslijedili nakon što su dr. Pop, Radule, Atzke, Leki i Džuklevski iz Atheist Rapa sišli s pozornice. Nakon ovakvog koncerta ne možete se više pitati je li punk živ ili mrtav, već jeste li vi dovoljno živi da budete punk.

Dovoljno punk da ne budeš glup

“Dovoljno si glup da ne budeš pametan.” Tako je zvučao razgovor koji su među sobom vodili članovi predgrupe One Step Away. Inače ne volim razgovore za vrijeme koncerta, ni s jedne, ni s druge strane i to je dosta utjecalo na moje inicijalno neoduševljenje. Onda su počeli svirati. Već dugo nisam čula nešto tako glasno i lijepo. Toliko su me osvojili da su mi na kraju bili duhoviti i sve najbolje što god rekli/otpjevali. Na moju sramotu, ovo je bio prvi put da sam čula varaždinsku četvorku. Nemojte si to dopustiti. Uskoro im izlazi novi album “Ni grama srama” pa se nadamo da ćemo svi dobiti priliku da ga čujemo uživo.

Foto: Ella Valentić/Ziher.hr
Foto: Ella Valentić/Ziher.hr

OSA, osim što je stvarno dobar punk bend, je i izvrsna predgrupa. Uspješno su svima povećali (h)bpm i pripremili publiku za matore novosadske šarmere.

Više nego sportski i pošteno

Već je One Step Away u malom pogonu uspio stvoriti festivalsko ozračje, ali tek kada su počeli Atheisti je atmosfera postala bizarno ljetna. Kako bi Ameri rekli, nije bilo suhog mjesta u cijeloj kući. (Bit će da sam pokupila duhoviti bug od ovih punkera.) Ni AR nije propustio priliku da se već na početku koncerta našali na vlastiti račun. Naime, garderoba je bila u velikom pogonu, a oni u malom. Šala je bila u tome da su oni odlučili ustupiti veći prostor našoj odjeći, jer razumiju da je došlo hladnije vrijeme i da je komfor prioritet. Topline i srčanosti s njihove strane nije nedostajalo ni ostatak koncerta. Od Zapadne Europe pa do Za tebe od KUD Idijota, koji je DJ pustio na kraju, bilo je nemoguće biti suzdržan kraj tolike energije. Sjetite se, govorimo o koncertu koji je trajao i trajao. Više nego sportski i pošteno od Atheista.

Foto: Ella Valentić/Ziher.hr
Foto: Ella Valentić/Ziher.hr
Imam san da će jednoga dana…

Punk je više od glazbe. Punk je način razmišljanja i odnosa prema životu. Punk je i pogo. Već nekoliko godina sam u Zagrebu i nisam navikla na pogo iliti (kako mi u Slavoniji kažemo) šutke koje počnu već na prvoj pjesmi, ali na ovom koncertu dogodilo se upravo to. Zato mi nije bilo čudno kada je dr. Pop pozdravio veliku grupu ljudi iz Osijeka. Novi Sad i Osijek uvijek su imali poseban odnos, a san svakog Slavonca koji se družio s Vojvođanima je da jednoga dana živimo u istoj državi, sami za sebe. Matične republike nas ionako zanemaruju i odbijaju razumjeti. Ljubav prema punku samo je jedna od stvari koje nas povezuju, a više od toga često nije ni potrebno.

“Sve što je grdo kratko traje.”

Ukrala sam još jednu rečenicu dečkima iz OSA-a. S obzirom da sam već rekla da koncert nije bio kratak, zaključila bih s tim kako nam je svima bilo divno i nimalo grdo. Ovakav “veseli punk”, miljama daleko od negativnosti, a u srži problema, služi za odmor rat/dnika. Nikad ga neće biti dosta, osobito na kraju radnog tjedna. Baš kada sam pomislila kako su šanse da trosatni punk koncert bude svake subote male, sjetila sam se da sljedeći vikend u KSET-u Mašinko i Debeli Precjednik imaju promociju albuma. Čini se da netko gore misli na našu sreću.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari