Glazba

Izvještaj – Drito iz Tvornice (Dan 1.): Bolje ti je da si 18+

drito
Foto: Martina Trbuščić/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 5 minute

Regionalna nezavisna hip hop scena posljednjih je godina postala vrlo aktivna što je rezultiralo pojavom mnogih novih glazbenih lica u tom žanru. Tvornica kulture je u to ime još prošle godine organizirala jednodnevni festival pod nazivom Drito iz Tvornice na kojem je bilo predstavljeno pet izvođača. Ovogodišnje izdanje prošireno je na „čak“ dva dana, a broj izvođača je udvostručen. Jučer, 27. siječnja, odvio se prvi, i to rasprodani dan festivala na kojem je nastupilo njih šest; Kendi, Oni, Krankšvester, Sajsi MC, Edo Maajka i Bad Copy. Teško je opisati jučerašnju situaciju u Tvornici, bez da se pritom ne povrijedi nečiji moral. Za početak, ako niste punoljetni, slobodno kliknite „x“ i nemojte dalje čitati. Također, isto vrijedi i za vaš posjet ovome festivalu. Jednostavno nemojte pokušavati šarmirati redare jer vam neće uspjeti, a novac za kartu radije potrošite na slatkiše.

Pomicanje satnice u kasnovečernji program

Klasična pogreška u organizaciji ovakvih događaja jest poštivanje zakazane satnice pa je tako cijeli koncert pomaknut za dobrih pola sata, a i više. Umjesto u 20:55, Kendi je na pozornicu stigao tek oko 21:20. Iza ovog „slatkog“ pseudonima krije se Milan Sisojević. Kendi je relativno novo ime na srpskoj rap sceni, a, kako se priča, očekivanja javnosti za buduću karijeru ovog mladog repera su visoka. Ono što ga izdvaja iz gomile drugih repera jest njegovo „inteligentno“ repanje i tekstovi koji odišu kvalitetnim rimama i situacijama iz svakodnevnog života. Kendi je jučer na pozornicu izašao iznimno pozitivno raspoložen, u hoodici veselih boja i s jednako dobro raspoloženim i reperski potkovanim kolegom. Prostor Velikog pogona Tvornice sve više je potvrđivao informaciju o rasprodanom festivalu. Publika je bila brojna već na početku, a još je brojnija postala nakon što se gradom pročulo da Kendi sa sobom nosi srpske čokoladice!

drito
Foto: Martina Trbuščić/Ziher.hr

Oni su nastavili ono što je Kendi započeo. Ne, to nije zamjenica za neku treću skupinu ljudi, već ime drugog izvođača s jučerašnjeg koncerta. Oni su skupina iskusnih glazbenika sa zagrebačkog područja koju čine reperi Jantar, Kali, Scriptor, DJ Noki Nole te producent KolAK47. Okupili su se 2011. godine, tako da su još prilično novi na hrvatskoj hip hop sceni. Četiri godine kasnije izdali su i album prvijenac pod nazivom “Lajtmotiv”, s kojeg su mnoge odlične stvari izveli i sinoć ispred zagrebačke publike. Nije bilo lako oduprijeti se žestokom beatu koji proizvode ovi reperi. Publika je bila i više nego aktivna za vrijeme njihovog trideset minutnog energičnog repanja, pripremajući se za sveopći kaos koji je uslijedio kasnije. Uostalom, zašto bi se itko i odupirao?

Kultura i moral su mainstream?

Ako još uvijek čitate, a niste punoljetni, sad je pravi trenutak da stavite ruke na oči. Usuđujem se reći da je sljedeći izvođač jučer službeno bio headliner večeri. Tko ne zna tko su 3ki Stil i Sett, vjerujte mi, ne zna što propušta. Teško je reći mislim li to u negativnom ili pozitivnom smislu. Za neke stvari, pa tako i za neke glazbene žanrove poput njihovog XXX, jednostavno treba imati „žicu“.

Oni su Krankšvester, hrvatska rap grupa čiji tematski opus obuhvaća sve samo ne kulturu i moral. S druge pak strane, i uzevši u obzir činjenicu da je ovogodišnji Drito bio službeno rasprodan, publika je očito ciljano došla podržati upravo takvu njihovu umjetnost. Jesu li kultura i moral postali previše mainstream za modernu mladež? Nije ni važno. Ovdje je važna jedino činjenica da su 3ki i Sett napravili ono što nisam vidjela u oko četiri godine aktivnih odlazaka na koncerte. Takav trans i adrenalin potaknuti specifičnim glazbenim efektima i čudna potreba da im se pridružiš na pozornici i zagrliš ih kako bi prenijeli dio svoje beskonačne energije na tebe, a publika je bila toliko brojna da si bio u poprilično izazovnoj situaciji ako si imao potrebu ići s jednog kraja dvorane na drugi.

drito
Foto: Martina Trbuščić/Ziher.hr
Sajsi MC kao ‘moralna’ podrška Švesterima

Dečki nisu bili sami. Pozornicu su podijelili sa srpskom repericom Ivanom Rašić, poznatijom kao Sajsi MC, koja se na hrvatskoj sceni više afirmirala nakon nedavne suradnje sa Severinom. To nije obična djevojka, već djevojka koja je svojim repanjem uvrijedila i povrijedila mnoge korisnike You Tubea koji su posjetili njezin kanal. No, ono što oni ne znaju jest visok stupanj paradoksa, metafore i ironije u njezinim tekstovima kojima zapravo nastoji napraviti apsurd od već ionako apsurdne situacije ili problema iz svakodnevnog života. Kako god, to i dalje ne znači da je oličenje većeg morala od 3kija i Setta. Upravo suprotno. Otvorila je njihov zajednički nastup na vrlo provokativan način, na što se nitko nije pobunio, posebno muški dio publike. Atmosfera s jučerašnje rap večeri dosegla je vrhunac upravo za vrijeme njihova nastupa i to do te razine da više nitko nije osjetio minuse koji su izvana prodirali unutra.

Bačena sjena na ostale

Da situacija bude još zanimljivija, Sajsi je s dečkima iz Krankšvestera surađivala već više puta, pa su tako sinoć, uz naizmjenične izvedbe svojih individualnih pjesama, izveli i neke duete poput Liz Taylor i Pidžama Vinjak Party, pjesmu za koju su nedavno izbacili i lyric video. Nastup je trajao dobrih sat i pol, a kružili su i komentari da su ovo dvoje toliko preuzeli publiku da je na ostale izvođače bila bačena sjena. Sajsi i Švesteri izvršili su svoju misiju i podučili publiku svemu što je sadržano u njihovim tekstovima. Sajsi je, uz duete s dečkima, izvela i pjesme poput Lokal Beogradizam, Papa i Sedativ, dok su Švesteri publiku o svakodnevnim problemima podučavali preko Sotone, koja je pokazala i najbolje reakcije, nekako očekivano, jer je upravo to pjesma koja ih je i proslavila, a izveli su i Za Benbare i Saundsisteme, čiji beat se nekako ističe u odnosu na ostale njihove pjesme.

drito
Foto: Martina Trbuščić/Ziher.hr
Edo i Bad Copy kao uvertira u današnji nastavak

Večer su zatvorili Edo Maajka i Bad Copy, beogradski hip hop trio koji u posljednje vrijeme uživa popriličnu pažnju od strane hrvatske publike zahvaljujući svojim humorističnim tekstovima. Edo Maajku ne treba posebno predstavljati. Edo je očekivano oborio publiku i oduzeo joj posljednje tragove snage u tijelima izvedbom svojih najpoznatijih hitova poput Slušaj mater, No sikiriki, Prikaze i drugi. Nakon njega je pozornicu okupirao Bad Copy. Ovaj trio čine svima dobro znani Ajs Nigrutin, Timbe i Wikluh Sky. Ako vas je tko u posljednje vrijeme upitao Esi mi dobar, očito je apelirao na istoimeni hit Bad Copyja, kojim su sinoć i otvorili svoj nastup. Drugi dio Drito priče slijedi već danas.

To be continued…

S Drito iz Tvornice izvještava Emilija Ivković.


Be social
Što misliš o ovome festivalu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari