Istaknuto
26.05.2022.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Britanski kultni sastav Depeche Mode iznenada je ostao bez jednog od svojih osnivača.

21.05.2022.

Vrijeme čitanja: 3 minute Nova godina - novi ja. Naravno da ne - koliko god želio da taj statement bude točan. Isto to je mislio i Celeste koji godinama štanca iste albume. Kod mene i dalje siječanj izlazi debelo u godini.

Glazba

Izvještaj – Elon + Traples (Rijeka): Nova nada regionalne trap scene?

02.02.2019. Evelina ŽunićFoto: Facebook.com/TRAPLES
Vrijeme čitanja: 3 minute

Traples je kolektiv iz Rijeke kojeg čine SHmmy i Yung Bessi. Osim što su poznati kao DJ-i po brojnim gostovanjima u klubovima i festivalima diljem Hrvatske, na području Rijeke su posebno popularni po svojim organiziranjima istoimenih serijala trap evenata, s čime su započeli u jesen 2017. Tako su ovoga petka 1. veljače organizirali predstavljanje srpskog trap izvođača Elona kojem su društvo pravili zagrebački Palac i Buntai.

Poput reklame za sportski asortiman

Sad otkud krenuti? Kao prvo pri ulasku u Crkvu, na pozornici se nalazila mala masa izvođača koja se međusobno gubila u tami, dok su DJ-i puštali neki strani trap na koji se mladež lagano njihala u ritmu. Pod mladež mislim na tinejdžere od možda 15, 16 do 18 godina. Moram priznati da sam se na prvu osjećala pomalo izgubljenom i zbunjenom među svim tim mladim ljudima koji su izgledali poput reklame za najpopularnije (a i najskuplje) asortimane sportskih markica (već znate na koje mislim).

Većina njih tiho pjevuši i repa uz pjesme, dok se dio njih očito dosađuje uz svoje mobitele. Tako je to trajalo do 1 ujutro kada na binu dolaze Palac i Buntai. Kreću s nekim od svojih najpoznatijih hitova, no atmosfera se još uvijek ne zakuhava. Napokon nakon dvadesetak minuta biva najavljen Elon. Rekoh sad će garant sve krenuti i mora da će to biti pravi doživljaj s obzirom na sve što sam čula i pročitala o njemu.

Započinje s hitovima poput Astrofizike, nakon čega nastavlja predstavljati pjesme s friškog, tek izdanog albuma s kraja siječnja, pod nazivom “Nikad satisfied”. Slušajući sam pomislila kako Elon zvuči gotovo kao u studijskoj verziji, dok mi nije sinulo da je riječ o vrlo glasnom playbacku i autotuneu preko kojeg on pjeva. Pomalo razočarana, pomislila sam pa zar nisam došla na live svirku? Na trenutke tu i tamo se začuje njegov pravi glas i to je to, ne mogu reći da je loš, ali ipak morate barem malo razumjeti moje nezadovoljstvo. Ne dolazimo na koncerte da slušamo playback, već da uživamo u toj glazbi iz prve ruke.

Nikad satisfied, bolje rečeno ja nisam zadovoljna

Što se tiče novog albuma nažalost nemam previše riječi hvale. Pjesme većinom sve slično zvuče. Njihovi počeci obećavaju nešto novo, no središnji dio je praktički uvijek isti s jakim i glasnim beatom te čestom repetitivnošću. Kao da manjka originalnosti naprema njegovim ranijim hitovima zbog čega se doima poput stalnog slušanja varijacija na istu temu. Ipak, u usporedbi s ostalim popularnim trap izvođačima naše regije Elonov zvuk se doima puno internacionalnijim. Osim repanja, refreni su često pjevani, a ritam podsjeća na mnoge strane umjetnike poput Post Malonea. No, zbog trajanja pjesama (maksimalno traju 3 minute) koje su još dodatno bile skraćene prilikom ovog izvođenja uživo ne možemo ni pravo doživjeti njegove (skrivene) kvalitete.

Budućnost?

Ukratko, moramo priznati da nije to bilo ono što sam očekivala. Manjkalo je interakcije s publikom, a kada je i bilo interakcije, nije dopirala do svih. U čemu je bio problem? Je li bila riječ o lošem odazivu na event, sa svega 80-ak ljudi. Bi li bilo drugačije da je bilo više ljudi? Krije li se možda odgovor u lošem rasporedu izvođača koji su nastupali maksimalno po 30 minuta uz stalne prekide. Je li bio problem u prenapučenosti pozornice na kojoj su se stalno stiskali svi glazbenici pa nam pozornost nije ni mogla biti stalno na onome čiji je red bio?

Ne bih vam znala dati točan odgovor, no jedno je sigurno za to kakvom se nadom regionalne trap scene Elon smatra pomalo je falilo scenske, a i glazbene reprezentacije vrijedne epiteta koji mu se pripisuju.

Unatoč mnogim kritikama upućenim izvođačima, moram priznati da organiziranje ovakvih događaja na području Rijeke, a i cijele Hrvatske u kojem se predstavlja današnji trend u rap vodama svakako je vrijedno pohvaliti. Mogli bismo reći da Traples u naše krajeve dovodi budućnost klupske scene mladih pritom nastojeći nam približiti što poznate, što underground glazbenike.

(Visited 325 times, 1 visits today)

Komentari