Glazba

Izvještaj – Kuku$: Trap Spartanci sa Šnjevke rasturili čakovečki Metalac Industrial Bar

kukus
Foto: facebook.com/ticket2go | Tatjana Bogomolec
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kuku$, treperi sa zagrebačke Trešnjevke, održali su odličan koncert u Metalac Industrial Baru u Čakovcu u subotu, 2. ožujka. Malo tko je posljednjih godinu dana, barem od onih koji koliko-toliko prate alternativnu hrvatsku scenu, zaobišao val trapa koji se dogodio 2018. godine.

Albume su objavili, uz Kuku$e, i Krešo Bengalka, Vojko V, High5, Kandžija, Buntai… Bilo je tu imena za poslušati i pjesma za dignuti ekipu, ali dečki sa Šnjevke sa svojim “Anđelima i bombonima” zasluženo su stali na tron. Pune prostore, dvorane, klubove. Imaju dopadljiv marketing na društvenim mrežama, aktivni su i bliski s fanovima, većinom mlađe generacije i trenutno je hype vrlo visok.

kukus
Foto: facebook.com/ticket2go | Tatjana Bogomolec

To se vidjelo i na čakovečkom nastupu. Od 22 sata vrlo lijep prostor Metalca bio je ugodno popunjen, ljude su zagrijavali DJ-evi – Otpor, Blokada i SVN, a nešto nakon 23 sata na scenu su stupili Hilj$son Mandela, Goca R.I.P. i iso miki odmah iza njih kao glavni za beatove.

Fore, aktualizacija, aktiviranje publike…

Bez puno komplikacija i upoznavanja, krenuli su s trenutnim megahitom koji broji preko 3 milijuna pogleda na YouTubeu – Oće kura* je pjesma o kojoj su pisali apsolutno svi. Uostalom, vrlo dobra referenca i odgovor na sva društvena pitanja.

Reperska dvojka – Goca i Hiljson – jedni su od aktivnijih ljudi na sceni. Od početka ne staju s aktiviranjem publike, bacanjem fora, animiranjem, aktualizacijom. Gotovo kao nastavni proces u sat i pol vremena stala je većina onoga što rade godinama. Nema tu ni trunčicu preseransa ili formativnog gubljenja vremena.

kukus
Foto: facebook.com/ticket2go | Tatjana Bogomolec

Kada se pogleda njihov opus pjesama, uz desetak hitova, nalazi se barem jos toliko zanimljivih pjesama, ali apsolutni subotnji vrh bile su San Andreas, Spartanac, Medalje i Real Slavs. Bez pretjerivanja može se reći da su u sličnom ritmu prošle i Frodo, Pusti me na miru, PVR€, Bode Miller, Skrt Skrt i ponovno Oće kur*c koja je još jedno ‘otrepana’ za kraj. Po setlisti vidi se da je tu barem hitoidni dio zadovoljen, a kad se tome pridoda da je i ostatak bio na razini, dobiva se respektabilna brojka pjesama.

Kuku$ sluša i prati trendove, rade odlične beatove, tekstualno – ako je minimalizam, upečatljivo je – a ako je kompleksnije, dolazi vrlo dobra ukomponiranost u beat. Oni kao da su trenutno zatvoreni u krugu iz kojeg bi zaista bilo najbolje nikad ne izaći. Naravno, bit će u budućnost i nedostatka inspiracije i mogućeg ‘pregrijavanja’ s količinom nastupa koji će se ponavljati, ali situacija je sada vrlo jasna. Jašu na valu i čine to najbolje kako znaju. Koncerti i publika pokazuju to više od bilo kakvih tekstova.

Koncert je organizirao Metalac Industrial Bar i Ticket2Go.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari