Film

Izvještaj: Press konferencija 10. Festivala tolerancije – JFF Zagreb

Foto: www.facebook.com/ZgJewishFilmFestival/
Vrijeme čitanja: 4 minute

U četvrtak, 31. ožujka 2016. u hotelu Sheraton održana je press konferencija 10. Festivala tolerancije – JFF Zagreb na kojoj su program predstavili predsjednik festivala Branko Lustig i direktorica Nataša Popović. Od svog prvog izdanja, Festival tolerancije bio je i ostao mjesto koje spaja različitu publiku, njeguje različite afinitete i uvjerenja, ali i mjesto na kojem se potiče razmišljanje o drukčijim stajalištima. Krenulo se s idejom o podizanju svijesti i održavanju kolektivnog sjećanja na holokaust koristeći ga kao primjer za prenošenje iskustava iz prošlosti no, osluškujući potrebe društva, tijekom devet godina Festivala dotaknuli su se i raznih drugih tema čije osvještavanje može i treba omogućiti zajedničko bolje sutra. “Iz tog razloga, kroz proteklih devet Festivala, prikazivali smo filmove koji su se bavili takvim temama, a ovogodišnji filmski program nastavlja s preko 60 dugometražnih, kratkometražnih, dokumentarnih i dječjih filmova koji upozoravaju na diskriminaciju i uče o toleranciji” rečeno je na konferenciji. Odabir vrše predsjednik Festivala, dvostruki oskarovac Branko Lustig te direktorica Festivala Nataša Popović, a posljednjih godina selekcijski se dio sastoji i od prijavljenih te direktno pozvanih filmova pristiglih u ured Festivala. Filmove su birali s ciljem prenošenja poruke o ljudskim pravima i slobodama, toleranciji i prihvaćanju različitosti te prema umjetničkoj vrijednosti.

Morate znati da sam ja sjedio satima pred televizorom, birali smo filmove i gledao sam ih danima, satima, da bih odabrao te filmove koje smo vam Nataša i ja odlučili prikazati. Bilo ih je vrlo teško odabrati. Svaki dan bih izašao van iz kancelarije u kojoj sam gledao filmove i rekao ‘djeco, ovaj je fantastičan, ovoga moramo uzeti,” izjavio je Branko Lustig tijekom konferencije.

Lustig je iz programa posebno izdvojio i preporučio filmove: Mi smo mladi, mi smo snažni o okrutnost i rasizmu mladih u Njemačkoj prema korejskim radnicima, dokumentarac Od Caligarija do Hitlera, Prisutnost Arnošta Lustiga koji je priča o slavnom českom autoru ispričana od strane njegove kćeri koja je i gošća ovogodišnjeg Festivala, Kapo u Jerzualemu Urija Barbasha o bivšem logorašu za kojeg se proširi glasina da je bio sadistički nadzornik u Auschwitzu, Narod Protiv Fritza Bauera o čovjeku koji je agentima Mossada dojavio lokaciju Adolfa Eichmanna i Lazar, film hrvatsko-makedonske koprodukcije u kojem glumi i Goran Navojec, a radi se o ilegalnim imigrantima i film Kolonija koji će biti prikazan na otvorenju festivala i to će mu biti svjetska premijera. U Koloniji glavnu ulogu ima Emma Watson, a radi se o zloglasnoj koloniji Dignidad.

Foto: MarijaVukšić/Ziher.hr
Foto: MarijaVukšić/Ziher.hr

Na upit o dokumentarnim filmovima festivala koji sam mu postavila, Branko Lustig odgovorio mi je da su odabrali jako puno dokumentarnih filmova koji će biti prikazani te se osvrnuo na dokumentarac Od Caligarija do Hitlera:

Od Caligarija do Hitlera je dobar film, nije jako dugačak. Ne volim kad rade te dugačke dokumentarne filmove jer se ljudi ne mogu koncentrirati na to što je autor htio reći jer ne izdrže do kraja. Problem je u tome da to nisu uvijek jaki autori. Ovdje da, ovaj je dobar dokumentarac. Pokazuje da je čarobnjak Caligari koji je prikazivao čarobnjaštvo u nekim salama, kabinetima i hotelima isti kao Hitler. I uspio je u tome, zabranili su ga na kraju. Ne sada, ali tada.

Također se osvrnuo na publiku Festivala koja je, kako kaže “nekad uglavnom bila sačinjena od starosjedilaca koji su u zadnje vrijeme prestali dolaziti, ali zato dolazi sve više mladih. Obično idem u Kino Europa gledati filmove koji se prikazuju na Festivalu jer mi je to bliže i kad pogledam iza sebe, vidim da je cijela dvorana puna.

Na festivalu će se kao i uvijek prikazati filmovi s tematikom holokausta, a od njih se ističe Let’s Go! slavnog Michaela Verhoevena koji će biti prisutan na projekciji filma. Posebno se izdvaja i kratki film Dobrodošli (Bienvenidos) koji je kvantitativno najnagrađivaniji film ovogodišnjeg programa. Ove godine prikazat će se i dugometražni dječji film Ptice selice, projekcija će biti na nedjeljnoj matineji u kinu Europa 10.4. u 11 sati. Svečano otvorenje Festivala 9.4. u 19 sati u kinu Europa (samo za uzvanike i novinare) započet će prikazivanjem dugometražnog filma Colonia u društvu redatelj Floriana Gallenbergera.

Cilj je festivala edukacija 

Cilj je Festivala educirati mlade i one malo starije, pokazati da nismo svi isti ali i da trebamo znati prihvatiti naše razlike, otvoreno razgovarati o njima i na taj način ostvariti uspješan suživot. Festival je već preuzeo na sebe zadaću educiranja mladih o strahotama nacizma kako holokaust ne bi mlađim i dolazećim generacijama postao tek fikcija. U sklopu rado posjećivanih „Edukacijskih jutara“ 14.4. u 11 sati u kinu Europa održat će se predavanje “Svjedočanstvo preživjelog” Branka Lustiga, a organizatorima festivala posebna je čast najaviti i novog predavača Franka Sterna koji također koristi snagu filma za dopiranje do mladih i prenošenje poruke tolerancije što će i učiniti u kinu Tuškanac 11.4. u 11 sati.

U isto vrijeme, ali u kinu Europa održat će se i druga tema Edukacijskih jutara „Simboli mržnje“. Ovim predavanjem Mirko Ilić, svjetski je poznat grafički dizajner, ilustrator i predavač, progovara o problematici prešućivanja sveprisutnih grafičkih simbola mržnje neonacističkih grupacija i infiltraciji istih grupa u nogometne navijačke skupine.

Osim glavnog filmskog programa, direktorica festivala Nataša Popović također je predstavila i bogati kulturni program koji započinje 5.4. otvaranjem izložbe “From Afar” talijanskog fotografa Alessandra Pensa koji od samog početka prati najvažniju priču današnjice – migrantsku krizu.

Na izložbu će se nadovezati okrugli stol pod nazivom “Izazovi Europe” organiziran u suradnji s partnerima Talijanskim kulturnim institutom, Laubom i UNHCR-om koji će se održati 7.4. u 17 sati također u Laubi. Svake godine Festival donosi nove sadržaje, pa tako i ove 10. Festival tolerancije obogaćuje svoj program stručnim predavanjima. Dr.sc. Luigi Dei, profesor fizikalne kemije te rektor Sveučilišta u Firenci održat će predavanje „Primo Levi: kemija, književnost i sjećanje“ 13.04.2016. u 10 sati u kinu Tuškanac. Ukrajinska kinematografkinja i novinarka Svetlana Agrest-Korotkova 15.4. u 12 sati u kinu Tuškanac održati će predavanje o ukrajinskom filmu, njegovim slavnim imenima i novom valu.

Festival možete pratiti i na njegovoj Facebook stranici.

Be social

Komentari