novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

Svečano otvoren 9. Festival tolerancije – JFF Zagreb u Kinu Europa

Foto: Festival Tolerancije
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Festival Tolerancije
Foto: Festival Tolerancije

U jučerašje nedjeljno popodne, 12. travnja, održalo se – deveto po redu – otvorenje Festivala tolerancije u zagrebačkom Kinu Europa. Suncem okupanom Varšavskom ulicom prolazili su brojni uzvanici iz svijeta medija, kulture, politike i, naravno, filma. Samo otvorenje održano je nešto iza 19 sati, a počelo je minutom šutnje za žrtve Auschwitza od prije sedamdeset i Srebrenice od prije dvadeset godina. Čast samog otvorenja Festivala pripala je zamjenici gradonačelnika Grada Zagreba Vesni Kusin, a prisutnima se obratio i predsjednik Festivala, oskarovac Branko Lustig. Nekoliko je riječi prozborio i bosanskohercegovački umjetnik Tarik Samarah, autor fotografija o genocidu u Srebrenici, čiji su uratci postavljeni na javnim površinama diljem Zagreba.

Prvi film prikazan na otvorenju Festivala u Kinu Europa bio je hrvatski animirani kratkometražni film Wiener Blut (2015) Zlatka Boureka, koji u 8 minuta trajanja putem grotesknih animiranih likova tematizira Holokaust i neuspjeli pokušaj da ga se izbjegne. Tom je prilikom redatelju Boureku i producentu filma, Pavlu Štalteru, uručena festivalska nagrada, simbolično izrađena od masline – drva mira. Svi govornici isticali su potrebu za tolerantnijim društvom i svijetom, osvrćući se na grozote koje su se dogodile u prošlome stoljeću i one koje se događaju još i danas, pokušavajući i s ovogodišnjim programom Festivala promovirati vrijednosti tolerancije i mirnog suživota.

Glavni, dugometražni film na otvorenju bio je Walesa: Čovjek nade/Walesa. Czlowiek z nadziei (2013) poljskog redatelja i oskarovca Andrzeja Wajde. Film tematizira lik i djelo Lecha Wałęse, dobitnika Nobelove nagrade za mir za 1983. godinu, kojeg glumi fantastični Robert Wieckiewicz. Iako je ovogodišnji Festival posvećen okruglim obljetnicama Auschwitza i Srebrenice, otvorenje je ipak pripalo biografskoj drami o poljskome nacionalnom junaku i jednome od suosnivača pokreta Solidarność, koji je odigrao ključnu ulogu u svrgavanju sovjetsko-komunističkog režima u Poljskoj u lipnju 1989. godine. Film prati nekoliko desetljeća u životu aktivista Wałęse i njegove obitelji, koje šikaniraju komunističke vlasti protiv kojih on jasno istupa. U filmu postoji i pregršt arhivskih snimki koje dodatno ističu redateljevu želju za što preciznijim praćenjem povijesnih zbivanja.

Foto: screenshot
Foto: screenshot

Prije samog prikazivanja filma, redatelj Wajda uputio je video poruku hrvatskoj publici povodom otvorenja Festivala te je povukao paralelu između poljskog i bivšeg jugoslavenskog režima. Također je istaknuo kako je htio prikazati poljskoga junaka Wałęsu u svjetlu kakvom ga pamti vrijeme oko kraja 1990.-ih godina, budući da su, nakon što je postao prvi predsjednik demokratske Poljske, uslijedile kritike na račun njegovog djelovanja. No Wajda je istaknuo kako je htio prikazati trenutak u povijesti svoje domovine Poljske, ne i dati psihološki profil jedne, iako za taj trenutak veoma zaslužne, osobe.

Velika dvorana Kina Europe bila je popunjena gotovo do posljednjeg mjesta, a tražilo se i mjesto – odnosno sklopivi stolac – više. U udobnim crvenim foteljama sjedili su brojni predstavnici već spomenutog kulturnog, političkog i umjetničkog miljea grada Zagreba i Hrvatske: predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, gradonačelnik Milan Bandić, bivša premijerka Jadranka Kosor, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić te brojni drugi. Ovogodišnje izdanje Festivala tolerancije održavat će se od 12. do 18. travnja, tijekom čega će biti prikazano 60 dugo- i kratkometražnih te animiranih dokumentarnih i igranih filmova u Kinu Europa te Kinu Tuškanac. Osim Wajdinog filma o Wałęsi, koji je otvorio Festival, održat će se i retrospektiva filmova, i to mađarskog redatelja (i još jednog oskarovca) Istvána Szabe: Mephisto (1981), nagrađen Oscarom za najbolji strani film, te The Door (2012), s Helen Mirren u glavnoj ulozi.

Uz to valja spomenuti i neke od ostalih filmova koji će se prikazivati u Europi i Tuškancu tijekom ovoga tjedna: Not Anymore: A Story of Revolution (2013) Matthewa Vandykea, Free Fall/Freier Fall (2013) njemačkog redatelja Stephana Lacanta s kojim je pobijedio na Sundanceu, Alive Inside (2014) Michaela Rossate-Bennetta i brojni drugi. Program Festivala dostupan je ovdje, a više informacija o samome Festivalu možete pronaći na službenim stranicama Festivala. Sve projekcije su otvorene za publiku i, dakako, besplatne.

Be social

Komentari