nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Glazba

Izvještaj – Soviet Soviet + Playground Hustle: Prosječna koncertna nedjelja

soviet soviet
Foto: Monika Bračević / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

U sklopu sedme sezone Good vibrations programa po drugi puta u Zagreb su nam stigli talijanski Soviet Soviet. Još uvijek promoviraju svoj album “Endless“ iz 2016. godine, a u međuvremenu su nastupali i u ostalim gradovima Lijepe naše – poput Rijeke, Splita i Šibenika.

Večer je otpočela s eksperimentalnim/elektroničkim hip hop duom Playground Hustle i pjesmom Pikule s istoimenog debitantskog EP-a kojeg je je snimao i miksao Luka Tralić Shot iz Elementala. Iako žanrovski nekompatibilan s glavnim izvođačima, ženski dvojac se sasvim dobro snašao u last minute ulozi zagrijavanja publike (cure su uletjele umjesto benda Mr. Albino koji je otkazao par dana prije).

Playground Hustle
Foto: Monika Bračević / Ziher.hr
Sigurna zona ili rast

Naglasak ovaj puta nije toliko stavljen na eksperimentiranje, već na onaj elektronski dio. Po strani su ostavljene gitara, bas i klavijature, te iako je time maknuta jedna širina i zanimljivost, recimo da je postignut koherentniji flow između pjesama. Izostankom stalnog mijenjanja instrumenata, više se posvetilo scenskom nastupu i vokalnoj izvedbi. Tako su ekstrovertirana Megi za mikrofonom, uglavnom repajući i razbacujući se na beat, i naizgled povučena Ivona (sve dok ne počne vrištati prateće vokale) zaslužna za instrumentalni dio, skrivena iza gumbića, miksete i laptopa, činile svojevrsni yin yang. Iako mi se čini da je cijeli taj projekt zvan Playground Hustle još ‘u povojima’, bilo bi dobro poraditi i na eksperimentalnoj realizaciji izvedbe jer svakako još ima mjesta za uspješan razvitak.

S druge strane, Soviet Soviet me nisu ostavili u nadi da još mogu kreativno, ali i tehnički napredovati. A trebali bi stremiti tome. Instrumentalno se to još nekako drži sve na okupu – tu je energična bas linija i čvrst ritam te bučna distorzija kojom su se pomalo odmaknuli od svojih post punk korijena prema noise rocku. Uz napomenu da je buka ponekad poželjna, glasnoćom su ovaj put išli kontra sebi te nažalost uspjeli utopiti melodičnije pasaže i zatomiti mračnu atmosferu inače sjajnih studijskih pjesama poput Ecstasy ili No lesson. Ne znam je li to bilo do samog zvuka u klubu ili do nesigurnosti novog gitariste, kojeg se nisu ni potrudili predstaviti (ni uživo, ni digitalno na međumrežju).

Foto: Monika Bračević / Ziher.hr
Najslabija karika

Dok je bas bio nositelj svega, ista osoba koja drži bas gitaru, nosi i titulu najslabije karike benda u ulozi pjevača. Ono što se naslućuje u studijskim snimkama, postaje bolno očito uživo. Nazalni vokal, koji je k tome još plošan i monoton, uz osjetan talijanski engleski naglasak nakon nekog vremena postaje naporno i iritantno za slušati. Inače, početak koncerta na uvodnoj Endless beauty morao se naglo prekinuti te se pretvorio u produljenu probu, sve dok se jeka i potpuno stišan vokal nisu popravili do prihvatljive razine kvalitete (djelomično je ostao prigušen kroz cijeli nastup).

Sve to kao da je Soviete pomalo izbacilo iz takta te im je trebalo vremena da se priberu i potpuno užive i srastu s binom. Tako su tek negdje pred sam kraj koncerta (koji je trajao nepunih sat vremena) donekle opravdali epitete koje su im udijelili neki kritičari – poput onog da su vratili punk u post-punk. Tješim se mišlju da je jedna prosječna koncertna nedjelja ipak bolja od samo prosječne, obične nedjelje bez zujanja u ušima.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari