Glazba

Izvještaj – Svemirko (Močvara): Možda ipak dovoljno dobar

svemirko
Foto: Denis Komljenović
Vrijeme čitanja: 2 minute

Jučerašnji koncert u Močvari bio je zagrebački koncert koji je Svemirku trebao. Sada kada je riječ o imenu iza kojeg stoje dva odlično prihvaćena albuma i nekoliko punih regionalnih klubova, nema sumnje da je riječ o našoj najvećoj uzdanici na teritoriju sedme republike. Dečko koji obećava i koji je već puno toga obećao sada može uzeti što mu pripada. Manje nisu zaslužili ni njegovi izgubljeni dječaci. Podmladak će vas pitati gdje ste bili 2018. Ne bi bilo loše da kažete da ste bili u Čvari, na Svemirku.

Mirko, ali sve

Koncert je počeo ravno u glavu, malo prije prelamanja prohladne patriotske noći na dva dijela. Vrlo brzo su se povisile tjelesne temperature, a splasnuli strahovi da će se Svemirkov zvuk potpuno raspasti u Močvari. Tako je cijeli koncert od početka mirisao na dobro. On je u mnogočemu bio puno drugačiji od onog u KSET-u. Na njemu je publika znala hit, možda dva ili tri i nekako se bezlično prepuštala Svemirkovim muzičkim i drugim hirovima. Svemirko od jučer možda nije puno drugačiji bend. Imaju dva nova, vrlo mlada gitarista, ali i dalje su dosta neozbiljni i zovu se “Svemirko”. Iz jučer priloženog možemo vidjeti da je njihova publika ta koja je sazrela.

Svaku je pjesmu, bila s “Vanilije” ili s “Tunguzije“, većina odmah prepoznala, nakon nekoliko taktova. Iako je stvarno bijedno to što Svemirko nakon svake pjesme mora stati, a ima tako fluidnu glazbenu mapu, te su mi stanke omogućile da bolje osjetim zaljubljene ljude u publici. Posudivši po nešto od svega što je jednom našem radijskom slušatelju sveto, Svemirko je uspio stvoriti himne generacije. Uzimajući od zaboravljenih, kidajući od sebe, uvijek auto-ironično i s podsmijehom, uspio je složiti pjesme koje imaju i pravi ritam i prave riječi za ovo post-nostalgično vrijeme. Pa kako to da mu već nisu gurnuli neki Porin u ruke, ja ne znam.

Tragom sedme republike

Zadnji album, čak i više nego prvi, stvarno zvuči kao album iz 80-ih. “Vanilija” možda ima više hitova, možda je početak cijele priče i bez nje nema ničega, ali za sve one koji vole nastavke filmova, druge spojeve i obećanje budućnosti, “Tunguzija” je pravi mali dragulj. Sa svojom sumornom atmosferom i plesnim ritmovima, ona se ne približava samo vrhuncima popa u Jugoslaviji 80-ih, već i onima iz post-punk ere u Britaniji. Uz takvu se glazbu u krevetu plače, a izvan kreveta pleše. Gledajući bend kako izvodi “Tunguziju” i publiku kako je prihvaća, vidite koliko je daleko Svemirko stigao. Riječ je o novom albumu, ali ljudi su se pripremili za ovaj koncert, baš kao i bend. Kad se ima tako nešto, ima se scena.

Možda najveći korak prema kaosu i općem oduševljenju za vrijeme koncerta napravili su upravo singlovi s “Tunguzije”, Meni se ne svira i Dizajnerica Laura. No najveća potvrda da je Svemirko taj generacijski bend ipak je bila Možda nisam dobar, izvedena pred sam kraj. Moderan je to klasik kakav se može dogoditi samo slučajno, ali kakav se lako zapeče u kolektivnoj memoriji.

“Meni se (ne) svira, samo protestiram”

Jer je bilo dobro, koncert je vrlo brzo prošao. Set nije bio dug, a nisu se bahatili ni s bisom. Za kraj su ipak odsvirali i neuvježbanu 34,5, tribute samom Tandari koja je prerasla u tribute njima samima. Očito su i oni bili posebno dobre volje. No, o čemu ja to pričam, možda se sve tako posložilo samo zato što je Hrvatska pobijedila. Možda Svemirko ipak nije tol’ko dobar. Ovaj koncert ima da se ponovi! Jer Svemirku se itekako svira.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari