Glazba

Izvještaj – Terraneo (2. dan): Blijedilo i balkanska površnost

Foto: Facebook
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Drugi je dan bilo evidentno da je broj posjetitelja smanjen  u usporedbi s prvim danom. Paklena vrućina je iscrpila zadnje atome snage pa se teško natjerati ranije otići na koncert.  Također, headliner nije zaokupio pažnju kao što je to učinio Prodigy prvoga dana.

Iako je dan sveukupno gledajući bio slabiji od prvoga, na repertoaru se našlo nekoliko odličnih bendova. Gang of Four je jedan od njih. Zapravo bio je odličan band. Jučer smo imali priliku gledati tribute Gang of Foura jer je ¾ banda zamijenjeno mlađim članovima. Jedan od njih izgleda kao član Duran Durana, pa je teško dati neku suvislu ocjenu. Sumnjam da post punk prvoborce želimo gledati u ovom izdanju, iako treba spomenuti da je svirka bila korektna.

Nakon njih je na pozornicu došao Calexico koji je meksikanskom Americanom djelovao kompaktno i na trenutke emocionalno, što se pokazalo kao dobra uvertira za mbv. Hrvatska je publika povezana s Calexicom, temperamenti se očito preklapaju. Ne bi zamjerio da se njihov koncert stavio na drugi stage, ali i ovako ih je bilo ugodno čuti. Psihodelične pjesme su prema kraju kulminirale i jednostavno se rasplinule ostavljajući dašak nostalgije u zraku.

Mbv je dobio nezahvalan zadatak da zabavi publiku koja se na trenutke dosađivala. Definitivno nije glazba za svakog. Problem je intenzitet te zatvoreno komuniciranje koje na mahove smanjuju i reakciju publike. Međutim bend ima snažan dašak opuštenosti koji ih čini još uvijek pojavom na sceni. Pjesma Only Tomorrow je došla u pravo vrijeme jer se uši trebaju naviknuti na buku koja se tek iskristalizirala nakon nekoliko pjesama.

Nije šlag na tortu slijedio već masakr površnih poruka koji se šalju s uspješnim odjekom u Hrvatsku, ali i šire. Da, radi se o Dubiozi kolektiv, bend koji upozorava o štetnosti društva i loših navika, međutim njihova glazba je produkt stereotipnoga koji ljudi u skupinama pohode. Na Smokin Marihuana smo postali svi pasivni pušači bez obzira na velik broj civilaca. Iako je jučerašnji nastup bio odsviran s repertoarom u kojem je bilo novih pjesama, nastup se sveo na već viđeno.

Definitivno je Terraneo vidio bolje dane, no danas se sprema oluja, u doslovnom smislu ali i u metaforičnom.

Be social

Komentari