Istaknuto
26.05.2022.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Britanski kultni sastav Depeche Mode iznenada je ostao bez jednog od svojih osnivača.

21.05.2022.

Vrijeme čitanja: 3 minute Nova godina - novi ja. Naravno da ne - koliko god želio da taj statement bude točan. Isto to je mislio i Celeste koji godinama štanca iste albume. Kod mene i dalje siječanj izlazi debelo u godini.

Glazba

Izvještaj – The Magickal Wow Band i Ex Eye: Od avangarde do komedije

18.04.2018. Luka SinkovićFoto: Petra Petrić / KSET
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ne mogu se oteti dojmu da je The Magickal Wow Band oformljen samo za otvaranje ZEZ festivala. Navikli smo na takve bučne i ne-pretjerano-osmišljene projekte Nike Potočnjaka, koji krenu kao nešto drugačije, imaju dugo vremena pjesmu-dvije pa se nakon nekog perioda isprofiliraju. Sličan je put imao primjerice Jastreb, no za nastup na Izlogu suvremenog zvuka pred koju godinu sve je to odbacio, nasmijao se u facu ljudima koji su došli čuti “onaj rif” i nakon toga se vratio poslu koji je radio i ranije. Nameće se i spomen na The Last Lord Of Atlantis, kojeg još nisam uspio vidjeti uživo.

The Magickal Wow Band i djeluje u skladu s prethodno opisanim očekivanjima, no ima puno jaču strukturu nego što sam to očekivao. Iako se radi o buci, radi se i o odličnom repetitivnom ritmu kojeg Vedran Brlečić (Gods Of Chaos) vrlo vješto mijenja, a bome se i Gordan Tomić (Cojones, Seven That Spells) natrzao. Spomenuo sam onaj nastup Jastreba jer sam Brlečića tada prvi put vidio u tom kontekstu eksperimentiranja s Nikom Potočnjakom. Odvratna energija i repeticija s mikro-varijacijama. Ako se ne varam, Brlečić je nastupio solo prije nekog od prosinačkih koncerata Seven That Spellsa pod imenom DJ Bombay (haha). Baš sam proguglao ne bih li si potvrdio tu činjenicu te sam naišao kako u svim objavljenim press materijalima stoji da je riječ o iznimno talentiranom indijskom glazbeniku koji samo za tu priliku dolazi u Zagreb (haha). Evo, s Potočnjakom i ekipom ćete nekad dobiti avangardu, nekad buku, a nekad i ne toliko avangardnu komediju – koja je uvijek dobrodošla.

Uglavnom, odličan nastup. Djelovalo je kao da su se članovi benda jako dobro zabavili, a vjerujem i prisutni, pogotovo kada je na klavijature na trenutak izašao Jeremy White (Seven That Spells) u maski s glavom goluba. Međutim, nastup je trajao svega nekih dvadesetak minuta, možda malo više. Čini se da je The Magickal Wow Bend brzo potrošio manu. Dok ne nakupe materijala, mogli bi se zvati Low On Magicka Wow Band.

Foto: Petra Petrić / KSET

Za razliku od roštiljajućeg cirkusa Nike Potočnjaka, Ex Eye je konvencionalno dosta ozbiljan bend. Saksofonist i multiinstrumentalist Colin Stetson na bass i nekoj manjoj inačici saksofona. Bubnjar američkih kvazi-black metalaca Liturgy, Greg Fox, s prije spomenutim čini ritam okosnicu benda. Na klavijaturama je Shahzad Ismaily (Secret Chiefs 3), a gitaru svira meni nepoznati Toby Summerfield. Izostanak bass gitare ima savršenog smisla s obzirom na Stetsonov bass saksofon. Način na koji on funkcionira s Foxovim bubnjanjem je jako interesantan, no malo mi je mrsko što sam čuo puno Liturgyja. Očito su nasljedne neke glazbene strukture iz prijašnjih bendova. Na Xenolith; The Anvil čuje se Foxova struktura kao na recimo The Returner ili Kel Valhaal. No, izuzev toga, koncert je bio savršen. Ostatak prošlogodišnjeg debi self-titled albuma benda strukturalno je puno interesantniji.

Iako su Stetson i Fox u prvom planu, doprinos gitare i klavijatura je neupitan. Atmosfera koja dolazi od klavijatura i poneka improvizacija na gitari odlično se uklapaju. Jedino mi je malo zasmetao prečisti štimung gitare, ne bi joj smetalo nešto više distorzije i zvukovne tame. Odličan je i žanrovski raspon, od psihodelije, elektronike, monotone ambijentale, post-metala pa sve do nekih black metal elemenata. Katarzični finišing na samim krajevima pjesama nije izostao, no izostao je bis, što i nije tako čudno s obzirom na to da imaju materijala za jedan album. Posluhnite navedeni album benda. Radi se o vrlo kvalitetnom izdanju koje, iako zadire u avangardne vode, zadržava neopisivu slušljivost. Bend sutra svira na slavnom Roadburn festivalu u Nizozemskoj, a evo i nama se posrećilo da ih uhvatimo na jednom od svega nekoliko europskih datuma. Ekipi ZEZ-a hvala na tome.

(Visited 301 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(8 votes, average: 4.375 out of 5)

Komentari