Glazba

Izvještaj – Ti: Projekcija romantike na psihodeličan način

Foto: Nikolina Lončar
Vrijeme čitanja: 4 minute

Ovoga je petka Tvornica kulture ugostila nastup dvaju izvođača s beogradske scene, psihodeličnog pop dvojca Ti i osebujnog elektro glazbenika Milenka Vujoševića, poznatijeg kao Ensh. Premda se ovi muzičari dulje poznaju, tek su ovom prilikom u Zagrebu odradili prvi zajednički nastup – a kada prijatelji nastupaju skupa, neophodne su pozitivne vibracije u zraku. Pogotovo u slučaju ovog koncerta gdje ih nije nimalo nedostajalo, štoviše, bile su uspješno odaslane s pozornice i na publiku, vidno raspoloženu za ovaj gig.

Prošlog tjedna je koncertna ponuda bila toliko bogata nastupima izvođača s regionalne scene da sam doslovno trčala od jednog do drugog koncerta na raznim prostorima u gradu. Nažalost, što se tiče ove večeri, raspored javnog prijevoza nije mi bio previše naklonjen pa sam propustila prvi dio seta kojeg nam je Ensh priredio. Autobus je zapeo negdje na putu iz Nedođije, a čak me ni brzo hodanje po kiši do Šubićeve nije spasilo od neizbježnog kašnjenja. Usprkos tomu, ono što sam uspijela vidjeti bilo je uistinu nesvakidašnje iskustvo na našim prostorima: Milenko je sam na pozornici stvarao bućkuriš elektronskih melodija koje su se preplitale u eksperimentalnom downtempo zvuku, stvarajući izrazito bučne i čudnovate beatove. Nisam ni sigurna kako točno opisati ovakvu vrstu glazbe, ali je dovoljno reći da je Vujošević zanat stesao u Torontu, gdje je s bendovima lokalne scene nastupao u dvorani koju su mu iznajmljivali Masoni – što je otprilike jednako bizarno koliko i glazba koju je lansirao s bine. No, upravo je takav pomaknuti pristup muzici pružio svojevrstan šok i iznenađenje onima koji su se ranije okupili da bi pogledali i prvu točku večeri.

Foto: Nikolina Lončar
Foto: Nikolina Lončar

Zatim je uslijedila standardna pauza za vrijeme koje se su kupovale pive i oblijetali merch štandovi. Uz 80’s i indie glazbu s DJ pulta, bilo je tu i nespretnih pokušaja cupkanja oko vlastite osi, nestrpljenja i uzbuđenja oko benda koji će uslijediti na stejdžu.

Ubrzo je sve bilo spremno. Psihodelične projekcije i fractal art u pozadini kao nadopuna ionako ‘slikovitom’ zvuku poslužila je kao scenografija za nježne, romantične i repetitvne numere. Predstavivši se prigodno s riječima „Dobro večer Zagreb, mi smo Ti!“, Ilija Duni i Trajče Nikolovski nastup su otvorili opojnom i bolnom Ja tebe nemam, pritom izazivajući polet i salve emocija među prvim redovima publike. Dvoje Makedonaca glazbenim su introm asocirali na stariju pjesmu svojih sunarodnjaka iz grupe Leb i Sol, točnije na uspješnicu Ja nisam tvoj – prvenstveno zbog ponavljanja lyricsa sličnih riječi na refrenu.

Foto: Nikolina Lončar
Foto: Nikolina Lončar

Njihova glazba, doduše, zvuči više kao reinterpretacija psihodeličnih šezdesetih negoli spomenuti Ex-Yu bend, protkana modernim utjecajima kao što su npr. Beach Fossils i noviji shoegaze bendovi.

No, razlog ove usporedbe ne leži samo u tome – već i u sentimentalnosti koju su izrazito nekićenim i suptilnim riječima uspijeli prenijeti preko svoje poetike. Ti uspijeva ono što tolikim drugim bendovima ne polazi za rukom; pitkom jednostavnošću prenose silnu bujicu emocija kroz neukrašene, iskrene stihove. Hoću reći, katkad se razni sastavi zagube u neprikladnom korištenju ukrašenih metafora i epiteta, dok pritom zvuče više pretenciozno negoli uvjerljivo – dok Ti uspijeva kroz minimalistički pristup prikazati one najbitnije u životu. Naime, u većini slučajeva je bolje da su stvari jednostavne, negoli da se zakompliciraju. Bilo u ljubavi, svakodnevici ili u tekstovima pjesama. Na neki način, smatram da je to glavna odlika ovog benda: prikazivanje svega ovog kroz ležerne, neopterećene rečenice. I to veoma atmosferično. Na kraju krajeva, najbolje stvari dolaze spontano, same od sebe – a ne isforsirano.

Foto: Nikolina Lončar
Foto: Nikolina Lončar

To bi se ponajbolje moglo osjetiti u sljedećoj pjesmi, Naša Drama, ali i u drugim numerama koje su odsvirali: divnoj makedonskoj Ke Izgaram, Sudbine, novog singla Život U Dvoje, Sve Uz Put Mi Je, uspješnice Da ti želim dobra jutra, žesće Kako Da Joj Kažem Da Mislim Na Nju i eterične Vidimo se.

Iako je ovaj nastup bio predviđen za promociju novog albuma, starih stvari nije nedostajalo – kao što se može vidjeti iz priloženog. Zbog toga ni ne čudi što je ovo bio jedan od onih koncerata na kojem imaš osjećaj da bi mogao postati najbolji prijatelj s osobom pored sebe, samo zato jer oboje u glas s bendom pjevate sve njihove skladbe.

Ti je na pozornicu došao s elektronskim bubnjem, gitarom – ali i s hrpom opreme i efekata kojima su stvarali grandiozan zvuk zbog kojeg si imao dojam da je cijeli orkestar na bini, a ne tek glazbeni duo. Šarmantan spektar melodija razlio se s pozornice u prostor Malog pogona gdje se okupio velik broj obožavatelja i znatiželjnika, koji su se pristojno uživjeli na hitove kao što je, primjerice, pjesma To Su Samo Reči.

Foto: Nikolina Lončar
Foto: Nikolina Lončar

U svakom slučaju, nastupi grupe Ti u Zagrebu pobuđuju sve veći interes. Od Perona 8, preko Kluba, do manje dvorane u Šubićevoj. Premda ovo još nije bend koji će puniti Tvornicu dva dana za redom, toplo se nadam da će i do šire publike doprijeti ovakva predivna vrsta muzike, jer ona to stvarno i zaslužuje – a biti na ovakvom koncertu stvarno je posebno, katarzično iskustvo koje se ne smije propustiti.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari