Glazba

Izvještaj – Vojko V: Na prave velike koncerte Vojka V još ćemo morati pričekati

vojko v
Foto: Tomislav Bagić/Sound Report
Vrijeme čitanja: 4 minute

Vojko V jučerašnjim je rasprodanim koncertom u Domu sportova održao svoj prvi veliki koncert u samostalnoj karijeri. Gradeći karijeru prvo u Dječacima, zatim u Kiši Metaka, Vojko V polako je sagradio svoj prepoznatljiv stil i humor koje je objedinio u samostalnom autorskom projektu. Činjenica da je Vojko rasprodao Dom sportova ne treba čuditi. Vojkova solo karijera od samog početka izgleda idilično, gotovo i preidilično.

Već prvi singl s pripadajućim spotom za pjesmu Zovi čovika postaje jedan od trendova u regiji prema YouTubeu. Dva mjeseca poslije izlazi Pasta italiana s Tončijem Huljićem gdje Vojko dobiva i jednu drugu publiku. Publiku koja ne bi po defaultu slušala njegovu glazbu, publiku koju je morao pridobiti i ‘natjerati’ ih da ga slušaju. Nedugo nakon toga izlazi i Ne može koja još jednom postaje trend u regiji. Svojevrsno zakucavanje Vojko V radi izdavanjem spota za pjesmu Kako to tek tjedan dana prije koncerta. Ova pjesma opet postaje trend u regiji, a kako se Kako to penje na YouTubeu, tako i nestaju karte za koncert. Rasprodani Dom sportova, stoga, rezultat je ovih odličnih marketinških poteza. Uz pjesme koje su postale momentalni klasici, teško je bilo i zamisliti drugačiji rezultat.

vojko v
Foto: Tomislav Bagić/Sound Report
Trijumf Vojka V?

Već prvog dana kako je jesenji koncert najavljen, rodio se i osjećaj da nas čeka nešto spektakularno. Ono što smo na koncu dobili nije bilo ništa toliko spektakularno. Nešto u svakom slučaju zanimljivo i zabavno, ali daleko od nekakvog koncerta desetljeća ili išta blizu tome. Koncert su prije svega obilježile neke stvari zbog kojih on nikako nije mogao postati nešto više negoli samo zanimljiv i zabavan, iako je imao jako puno potencijala da bude znatno više od toga. I možda je šteta što koncert u Domu sportova nije bio Vojkov trijumfalni ulazak u Rim. Nažalost, postojalo je previše stvari koje ovo nisu mogle dozvoliti. Na prave velike koncerte Vojka V još ćemo morati pričekati.

Smatram da bi bilo bezobrazno reći da je ovo bio Vojkov vrhunac. To bi zapravo značilo da Vojko ne može bolje od ovoga, a ovaj koncert je bio nešto od čega se može puno bolje. Unatoč sjajno prihvaćenom albumu moramo staviti ruku na srce i reći da su nositelji toga albuma zapravo tri pjesme – Zovi čovika, Ne može i Kako to. Ove su stvari trebale biti središnja točka koncerta, nešto oko čega se koncert trebao vrtjeti, a publika je trebala s nestrpljenjem i oduševljenjem dočekati ove stvari. Naprotiv, Vojko V ih je izveo sve tri na početku koncerta. Iako su odazvale oduševljenje, pretjerano zadovoljstvo sigurno nisu. Dapače, nakon njih ostalo je očito pitanje – što sad?

Osim toga, pjesma Zovi čovika nije izvedena na  istoj razini kao i pjesme Ne može ili Kako to. Više kao da je pregrmljena nego odrađena. S druge strane, publika je svaku pjesmu dočekala nevjerojatno dobro i entuzijastično znajući svaki stih i svaki odgovor na pjesmi Ne može. Bilo je stvarno iznimno lijepo promatrati ovako odlično raspoloženu publiku. Tim više ostaje osjećaj da je Vojko V ovo trebao bolje iskoristiti.

vojko v
Foto: Tomislav Bagić/Sound Report
Neshvatljiv izbor gostiju

Izbor gostiju na koncertu bio je u najmanju ruku neshvatljiv. Oni koji bi trebali biti na koncertu i koje se očekivalo nije bilo, a neki drugi su pak došli. Najveći propust je neupitno nedostajanje Kreše Bengalke koji gostuje na nekoliko pjesama na albumu. On je stoga bio prvi i očekivani izbor za gosta, no njega jučer nije bilo. Sljedeći logičan izbor bili bi Zoni i Ivo Sivo budući da je Vojko otpjevao više pjesama Dječaka. Ivo Sivo i Zoni su također, valjda, bili zauzeti.

Pogledajmo ipak tko je gostovao na jučerašnjem koncertu i koliko je to imalo smisla. Tonči Huljić. Huljić se pojavio, logično, na pjesmi Pasta italiana. Na pozornici je proveo nešto više od pola minute i odradio jedan solo na keytaru. Bilo je simpatično i smisleno vidjeti Huljića na ovoj pjesmi i njegovo je gostovanje svakako opravdano u tom kontekstu. U kontekstu cjelokupnog koncerta sigurno da nije jer vjerujem da gore spomenuti ljudi trebali dobiti prednost. Dva potpuno nelogična gosta su Damir Kedžo i Shamso 69. Iako je njihovo pojavljivanje bilo smiješno, pogotovo ovo ukazanje Damira Kedže kojem se stvarno treba priznati da je svoj dio odrepao jako dobro.

vojko v
Foto: Tomislav Bagić/Sound Report
Na kraju

Manjak repertoara je ono zbog čega je ovom koncertu dodijeljen epitet prosječnog. Vojko V je otpjevao osam pjesama sa svojeg solo prvijenca, a ostatak koncerta od sat i pol bilo je nešto drugo. Polovicu koncerta činilo je nešto drugo, a ne album koji se došao promovirati. Svakako, pjesmama poput Lovrinca, ZGB ili Punjenih paprika definitivno je mjesto na koncertu Vojka V, no smatram da ne u ovakvom obujmu koliko je toga bilo jučer. Zbog lošeg izbora izvođenih pjesama desilo se da su Dječaci u fokusu. Narodna i Lovrinac možda su i dobile veću reakciju od pjesma koje su trebale jedine dobiti takvu reakciju.

Loše posložena set lista i nedostatak repertoara presudile su ovom koncertu. Zato ćemo na pravi veliki koncert Vojka V tek morati pričekati. Jučerašnji koncert bio je dobar uvod i pokazatelj da će Vojko V s vremenom tamo stići. Unatoč najboljim namjerama, jučer se nije desilo to nešto što običan koncert razlikuje od jednog stvarno velikog.

 

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari