Glazba

“I Glow” (Je Veux): Da je ovaj album vožnja u lunaparku, kupili bismo još jednu ulaznicu

Je Veux
"I Glow" [album cover]
Vrijeme čitanja: 3 minute

Željka Veverec nam je još jednom dokazala s kolikim talentom raspolaže te je turobne zimske dane obogatila albumom o kojem će se još dugo pričati. Svi znamo kakva je izazovna godina iza nas, a Željka nam je pokazala kako na najbolji mogući način iskoristiti ove pandemijske dane i fokusirati se na stvaranje remek-djela.

Album je prepoznat i od strane struke, čemu svjedoče i četiri osvojene nagrade Rock&Off, između ostalog i za album i pjesmu godine. Već etablirani rad u grupi Mangroove trenutno je stavljen na čekanje dok je projekt Je Veux počeo uveseljavati naše radijske etere.

Laganim plesom kroz album

Je Veux miješa svoj dominantni pop izričaj s uistinu širokim spektrom žanrova od nježnijih neosoul zvukova do plesnih elektro beatova u kojima je svoje prste imao i Petar Dundov. Lako bismo mogli reći da ne zvuči hrvatski, no možda je krajnje vrijeme da se ostavimo te floskule i prihvatimo činjenicu da se hrvatska scena doživljava svojevrsnu renesansu.

The First Song je, osim što je prva pjesma na albumu, ujedno i prva napisana pjesma, s ostatkom albuma nema velike poveznice te ju možemo smatrati svojevrsnim introm.

Nakon nježne, gotovo akustične The First Song, odmah se žanrovski bacamo u neku totalno drugu sferu popa u pjesmi Girlfriend koja nam već bolje predočuje zvuk koji će nas pratiti kroz album. Ovo je ujedno i najduža pjesma u kojoj uživamo punih 6 minuta lagano se njišući.

Elektronika je u ovom slučaju već ozbiljno preuzela primat nad zvukom koji se nastavio i na trećoj Dance to Forget čiji refren je izuzetno plesan, a pred kraj ga truba još dodatno zakucava. Također, imamo i pozadinski dio koji neodoljivo podsjeća na dio iz Madonninog Voguea nabrajajući razna poznata imena. Kad poslušate pjesmu bit će vam savršeno jasno o čemu pričam. To je bio treći singl kojim je najavila album, no zbog epidemioloških mjera nije došao do plesnih podija.

Shazam šok

Sredinu albuma obilježila je i Rockoff pjesma godine Loveable koja je upravo onakva kako to i ime insinuira. Zarazna plesna podloga lako će vas razgibati i barem na 5 minuta popraviti raspoloženje. Moj prvi susret s ovom pjesmom bio je preko neke radio stanice, što me odmah nagnalo na stiskanje Shazam aplikacije te me ugodno šokirala činjenica da je riječ o hrvatskoj glazbi.

Pjesma I glow, prema kojoj je i cijeli album nazvan, neobičan je spoj raznih žanrova objedinjenih lijepim elektroničkim aranžmanom. Osim žanrovski, bogata je i instrumentima koji se isprepliću u pozadini s naglaskom na puhačke instrumente u zadnjem dijelu pjesme.

Nešto jednostavnija pop pjesma Enough vraća nas u neka vremena klasičnijeg pop zvuka. Vrlo emotivna priča o disfunkcionalnom odnosu od kojeg su se obje strane umorile. Strange Love Affair ponovno donosi jedan dance moment u kojem se vogueovski poigrava s recitiranjem. Ni ovdje se nije štedjelo na bogatstvu instrumenata u pozadini – ponovno lijepo elektronski zaokruženo.

Kupujemo još jednu vožnju

Zadnja pjesma je apsolutni after ovog albuma. Kada biste se prisjetili nekog izlaska iz slavnih predkoronarnih vremena gdje ste ostali vani do svitanja i zoru dočekali uz zadnju pjesmu – e, upravo je to Song to My Wounded Self ovom albumu. Ako je išta od emocija još ostalo za izbaciti u prvih osam pjesama, u ovoj je Željka otvorila dušu do kraja.

Možemo aktivno uživati svaki put kad se u lunaparku ukrcamo u „I Glow” vlak koji nas u kratkom vremenskom periodu isprevrće te na kraju vrati u mirnu luku, odmah poželimo uplatiti još jednu vožnju. S druge strane, može nam poslužiti i kao lijepi nenametljivi pozadinski album dok radimo nešto drugo, a želimo si taj feel good osjećaj.

Ono što svakako željno iščekujemo je koncertna promocija albuma čim nam se korona smiluje. S obzirom na to da je album isključivo na engleskom jeziku, držimo fige da bude prepoznat i van granica Lijepe naše.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari