Knjige

Jubilarni 20. Sa(n)jam knjige u Istri – strip i 1914. godina u žarištu događanja

Foto: Ziher.hr/Tijana Živko
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Ziher.hr/Tijana Živko
Foto: Ziher.hr/Tijana Živko

Pulski festival knjiga i autora, Sa(n)jam knjige u Istri, održat će se od 4. do 14. prosinca u Domu hrvatskih branitelja. Ove godine proslavlja dvadesetu obljetnicu postojanja, a tematsko odredište je 1914. godina, odnosno obilježavanje stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata. U žarištu događanja bit će strip, često marginalizirani medij u svijetu kulturnih događanja. Gostovat će značajni domaći i inozemni strip crtači i autori grafičkih novela koji obrađuju temu Prvog svjetskog rata te povijest 20. stoljeća.

Ovaj program pokušaj je povezivanja 1914. sa suvremenošću, posebno onoj literarnoj i kulturološkoj, pokušaj sagledavanja početka Velikog rata kroz današnji trenutak.‘ – istaknula je Magdalena Vodopija, direktorica Sajma.

Bogat program i značajna autorska imena

U jedanaest sajamskih dana održat će se rekordnih 117 događanja: promocija knjiga i autora, okruglih stolova, panel diskusija, stručnih skupova, izložbi, performansa, filmova i koncerata. Sudjelovat će 350 domaćih i inozemnih autora, suvremenih književnika, povjesničara, kulturologa i umjetnika. Sajam će predstaviti više od 15 tisuća naslova koje će izložiti 250 hrvatskih i stranih nakladnika, a cijene knjiga bit će snižene od 10 do 70 posto. Novost Sajma je svakodnevno održavanje Happy Houra kada će posjetitelji moći kupiti knjige po dodatnim popustima. Ponovno će biti otvoren outlet na kojem će se naći naslovi po cijeni od 20 do 50 kuna.

Sajam će započeti tradicionalnim Nultim danom, 3. prosinca, kada će knjižničari i nakladnici imati priliku prvi birati knjige te sudjelovati na programima: 1914. u knjižnicama – Virtualna izložba 1914. te okruglom stolu Knjižničari kao autori.

Središnje programske cjeline Sajma su: Jučerašnji svijet, Café Herrenhof, Puna je Pula i ‘Mlada Bosna’ u egzilu. Sudjelovat će velika imena svjetske književne scene: ukrajinska spisateljica Oksana Zabužko, ruska književnica Ljudmila Petruševska, francuski pisac i redatelj Philippe Claudel, austrijski književnik Josef Winkler, Robert J. Donia iz Amerike i ostali. Iz Hrvatske i regije gostovat će: Zvonko Maković, Miljenko Jergović, Nadežda Čačinovič, Bora Ćosić, Tonko Maroević, Igor Mandić, Dragutin Lučić, Ognjen Sviličić, Darko Dukovski, Damir Zlatar Frey, Filip Hameršak, Emir Imamović Pirke, Andrej Nikolaidis, Marko Vešović, Asmir Kujović, Almin Kaplan. Predstavit će se djela Ante Tomića, Damira Avdića, Milane Vuković Runjić, Dragana Velikića, Teofila Pančića, Dževada Karahasana, Vjerana Zuppe, Predraga Fincija.

Obljetnički 20. Sajam naglasit će svoj jubilej u gotovo svim tradicionalnim programima, kao što su: Doručak s autorom pod voditeljskom palicom Voje Šiljka, zatim Bertijev program: ljubav na drugi pogled, Suton uz knjigu, Razgovori iza zavjese, Istra ispod kore. Stručni i znanstveni skupovi također će biti dijelom ovogodišnjeg Sajma. Ostvarit će se na Fellowship programuKumpanija od libra/Book folks te na međunarodnoj konferenciji Nakladništvo – trendovi i konteksti koja će obrađivati temu Digitalni autori i elektroničke knjige.

Dječji program odvijat će se u Plavom salonu Doma hrvatskih branitelja od 18 do 19 i 30 sati, a 6. prosinca Sajam će posjetiti “knjiški” Sveti Nikola koji će djeci čitati priče.

Foto: Ziher.hr/Tijana Živko; Katalog Sajma (glavni urednik Miodrag Kalčić)
Foto: Ziher.hr/Tijana Živko; Katalog Sajma (glavni urednik Miodrag Kalčić)

Strip – u žarištu događanja

Ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Istri u žarište događanja postavlja strip. Tako će u programu Jučerašnji svijet u stripu gostovati značajni inozemni strip crtači poput Nine Bunjevac iz Kanade, Alekse Gajića iz Beograda, francuza Krisa & Maëla te domaći autori Igor Kudelj i Darko Macan.

Novost i posebna zanimljivost Sajma je što će cijela jedna ulica biti u znaku stripa, pod nazivom Stripovska ulica – Via dei fumetti – Strip Strasse gdje će se nalaziti galerija, knjižara, knjižnica i kafić. U čitaonici i galeriji Srpskog kulturnog centra u Istri svakodnevno će biti otvorena strip čitaonica, strip-knjižara i galerija s izložbom Alekse Gajića Strip tavan Alekse Gajića.

Izložbe, koncerti, filmovi

Već prvog dana Sajma bit će predstavljena izložba Mauricija Ferlina Zatvoreno more (Climb Every Mountain) koja asocijativno povezuje minirani pulski akvatorij 1914., zarobljenu francusku podmornicu Curie te njezinoga kasnijeg kapetana Georga von Trappa, poznatijeg kao oca pjevajuće obitelji iz popularnog filma Moje pjesme moje snovi.

Posjetitelji će moći pogledati i izložbu Zemlja otaca (Fatherland) Nine Bunjevac, zatim Pula – grad interval – izložbu u kojoj pisac Dragan Velikić, fotograf Igor Ziroević i povjesničarka Paola Orlić na osebujan način dekonstruiraju priču o Puli. U Gradskoj knjižnici i čitaonici bit će otvorena izložba Austrijskog kulturnog foruma Nemirno zatišje pred buru – vrijeme prije 1914. godine.

Posebna pažnja posvećena je i cjelovečernjim literarno-glazbenim programima. Na Večeri Kakanije: Burgtheater u Puli predstavit će se književnici s nekadašnjeg prostora K.u.K. – Josef Winkler, Richard Schuberth, Dževad Karahasan i Miljenko Jergović, glumci Kazališta Ulysses i glazbeni duo Catch-Pop String-Strong. U galeriji Cvajner održat će se Cabaret Ljudmile Petruševske, a Večer slam poezije i electro swinga u hotelu Pula prikazat će vrsne slamere iz Graza i Rijeke te electro swing band Kiss me Yesterdy iz Beča. U sklopu programa Café Herrenhof, koji je nazvan po kultnoj bečkoj kavani, predstavit će se i Komorni ansambl Muzičke akademije u Puli.

Ostavljeno je mjesta i filmu tako da će se od 8. do 12. prosinca održavati Revija filma: filmovani strip u Kinu Valli.

Svečano otvorenje 20. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se 4. prosinca 2014. točno u podne u Domu hrvatskih branitelja, a zadnji dan Sajma, 14. prosinca, održat će se dodjele dviju nagrada: jedanaesti Kiklop i druga po redu – Čitateljska nagrada dr. Ivo Borovečki.

Foto: Sa(n)jam knjige u Istri/Press
Foto: Sa(n)jam knjige u Istri/Press
Be social

Komentari