22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Knjige

Počeo 21. Sa(n)jam knjige u Istri: Pulski festival knjiga i autora

Foto: Tanja Draškić Savić
Vrijeme čitanja: 3 minute

Jučer, 3. prosinca, u Puli je u Domu hrvatskih branitelja svečano otvoren 21. Sa(n)jam knjige u Istri. Otvorenje je vodio i duhovitim komentarima pratio dugogodišnji voditelj brojnih sajamskih programa, Vojo Šiljak. Čast otvorenja ove je godine pripala sugrađanki Sajma, poznatoj glumici i prvakinji zagrebačkog HNK Jadranki Đokić. Direktorica Sajma knjige Magdalena Vodopija posebno se zahvalila cijelom organizacijskom timu koji već godinama stvara Sajam, novom dizajnerskom timu okupljenom oko umjetničke radionice Petikat i posebno Danijelu Žeželju, autoru ovogodišnjeg vizuala, istaknuvši kako je istinski proniknuo u temu i dobro je zaokružio.

OTOK – GETO – AZIL

Ovogodišnja je tema Sajma, koji traje od 3. do 13. prosinca, Otok-Geto-Azil koja otvara raspravu o novovremenoj getoizaciji slobode govora i slobode misli te o suvremenim pozicijama migranata, azila i azilanata. Tako će se više nego ikada, nažalost, dotaknuti aktualnost trenutka. Na 21. Sajmu otvorit će se mnogobrojne rasprave i problemske situacije s kojima je danas suočen suvremeni tzv. globalni svijet, koji je, iako zamišljen kao prostor boljeg života, ispod površine samo močvara prepuna neriješenih problema, između inih i onih koji se tiču identiteta, a s tim u vezi i nasilja i potrebe za pripadnošću iz kojih su činjenično povijesno izgrađena geta, kojih se nikad stvarnosno i mentalno nismo oslobodili.

PROGRAMSKE NOVOSTI

Na pulskom Sajmu ove godine izlaže više od 200 nakladnika iz Hrvatske i regije s gotovo 20.000 naslova. Sajam, kao i svake godine, posebnu pažnju posvećuje malim nakladnicima i onima koje je teško naći u knjižarskoj mreži. Istaknuto će se predstaviti srpska nakladnička scena. Naime, 30 nakladnika okupljenih oko Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) činit će najveće prestavljanje srpskih nakladnika do sada, koje se nadovezuje na ovogodišnje regionalno žarište Sajma „Beograd čita“ – suvremenu kulturnu scenu grada Beograda.

Sajam će ove godine prvi puta imati svoj pravi, veliki antikvarijat s više od 6.000 naslova zahvaljujući sjajnom antikvaru Željku Međimorecu iz riječkog Ex Librisa. Hrvatski nakladnici, uz velike popuste (od 10 – 70 %), za pulsku će publiku prirediti posebne, dnevne akcije – dodatne popuste na određenu knjigu ili cijeli komplet naslova.

Mlađim čitateljima i onima koji su skloni pop kulturi namijenjen će biti tematski štand pod nazivom ‘Art&Music’ (u čast Art&Music festivala). Na tom štandu naći će se veliki izbor knjiga koje se mogu svrstati u pop kulturu, biografije glazbenika, monografije suvremene umjetnosti, stripovi, grafičke novele i gramofonske ploče. Literatura je to (i glazba) koja prati program Strip Strasse te novi program sajma Book F(or)ever namjenjen srednjoškolcima.

Foto: Tanja Savić Dragić
Foto: Tanja Draškić Savić

Uz službeni program još je nekoliko novosti. Sajam ovogodišnjim autorima i njihovoj publici otvara prostor za neformalna druženja. Autori će nakon promocija potpisivati knjige u Centralnoj dvorani Sajma. ‘Pisac potpisuje’ novost je pulskog festivala knjige i autora te će se odvijati svakodnevno od 18 do 21 sat. Izvan ovih termina upriličit će se posebno potpisivanje knjige Borisa Pavelića Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune i uz nazočnost protagonista knjige (Borisa Dežulovića i Predraga Lucića) proslaviti treće izdanje ove knjige koja je prošle godine premijerno predstavljena upravo na Sajmu. U posebnim terminima potpisivat će svoje knjige i neformalno razgovarati sa svojim čitateljima gosti Sajma koji nisu u službenom programu poput Ante Tomića, Olje Savičević Ivančević, Ivana Lovrenovića, Gorana Vojnovića.

Detaljan program po danima možete pronaći ovdje.

NAGRADE

Uz, već gotovo tradicionalnu, čitateljsku nagradu ‘dr. Ivo Borevečki’, Sajam ove godine pokreće još jednu nagradu pod nazivom ‘Libar za vajk’ koja je, također, namijenjena čitateljima, posjetiteljima Sajma, ali je na neki način i posveta samim knjigama. Naime, radi se o interaktivnoj nagradnoj igri, u kojoj će svi posjetitelji Sajma moći na posebne kupone nominirati jednu knjigu za koju smatraju da je za ‘vajk’, zauvijek, da je dužna pažnje, da bi mogla postati klasik. Najsretniji od onih koji su nominirali knjige koje će prema glasu pulske publike ući među 10 ‘vječnih’, 10 ‘za vajk’, bit će darivani tim istim knjigama.

Kako je jednoglasno odlučila Skupština udruge Sa(n)jam knjige u Istri, ove godine neće biti dodijeljena nagrada Kiklop – nagrada koja je postala zrcalo hrvatskoga nakladništva i književnosti. “Tako je bilo i u svih sedam godina ekonomske krize, koja se u nakladništvu više osjetila nego i u jednom drugom segmentu hrvatske kulture. Ali nakon što je godišnja knjiška produkcija desetkovana i nakon što su mnogi nekad veliki i slavni izdavači gotovo prestali izdavati knjige, ili su se, da bi opstali, preorijentirali na prijevode lake bestseller literature, Kiklopa nije moguće dodijeliti, a da se ne naruši izvorni smisao nagrade” – stoji u priopćenju udruge Sa(n)jam knjige u Istri.

Veliki pomak u ovogodišnjem programu napravila je Hrvatska radiotelevizija. Na Sajmu će se, zahvaljujući HRT-u, prvi puta postaviti pravo kino s bogatim izborom dokumentarnih filmova, a održat će se i zanimljivi okrugli stolovi. Vrhunac ove suradnje trebao bi biti početak snimanja dokumentarnog filma o povijesti Sajma. Prijedlog je to poznate redateljice dokumentarnih filmova, Puljanke sa zagrebačkom adresom Ines Pletikos, koja pulski Sajam doživljava kao jedan od fenomena grada te kroz ovaj film želi ispričati priču o njegovih 20 godina postojanja.

Be social

Komentari