Knjige

Orhan Pamuk u Puli, nakon 15 godina ponovno gostuje na Sa(n)jam knjige u Istri

Foto: Unsplash (u krugu: Orhan Pamuk)
Vrijeme čitanja: 2 minute

Sa(n)jam knjige u Istri se 25. godinu za redom održava u Puli, a od 5. do 15. prosinca će na njemu sudjelovati gotovo 300 domaćih i inozemnih autora, suvremenih književnika, nakladnika, povjesničara, intelektualaca, kulturologa i umjetnika. Ovogodišnja tema sajma je Grad, a kroz nju se donosi priča o prošlosti gradova svijeta, te njihovoj sadašnjosti i budućnosti.

Zvijezda Sajma

Na Sajam se nakon 15 godina vraća nobelovac Orhan Pamuk koji će u Puli premijerno predstaviti hrvatsko izdanje knjige “Istanbul na fotografijama: grad, sjećanja”. Na Sajmu će se povodom Pamukova gostovanja održati i susret poznatih turkologa i prevoditelja Pamukovih djela iz SAD-a, Njemačke, Češke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Uz Orhana Pamuka na Sajam dolaze i pisac Claudio Margis, te suvremeni marksistički teoretičar i aktivist Franco „Bifo“ Berardi. Iz Finske dolazi najznačajniji romski pisac, Veijo Baltzar, a iz Ukrajine nagrađivani književnik Jurij Andruhovyč. U sklopu novog programa ‘Slavenski đardin’, na Sajam dolaze i značajni ruski autori – Guzel Yakhina, Sergej Lebedev, te Jevgenij Vodolazkin.

Glazbeno-filmski program

Svoje će knjige predstaviti i domaći i regionalni autori, a sudjelovati će i poznati glazbenici poput Nenada Marjanovića na čiju će se promociju knjige “Moj život s Idi(j)otima” nadovezati i pulska premijera nagrađivanog dokumentarnog filma Tusta, redatelja Andreja Korovljeva.

Na programu 25. Sajma naći će se tradicionalni ‘Doručak s autorom’, ‘Suton uz knjigu’ te ‘Razgovori uz zavjese’. Obljetničko izdanje će se prisjetiti teme prijašnjih godina uz program ‘Poezija je pitanje srca’ na kojemu će gostovati poznate pjesnikinje Monika Herceg, Anja Golob, Martina Vidaić i Dorta Jagić.

Nulti dan rezerviran je za djecu i mlade

Nastavlja se i tradicija održavanja Nultog dana posvećenog knjižničarima. Uz Librić na Sajmu za djecu i Hop i Pop za lektiru za mlade, osmišljen je i program PULikulArna REFORMA koji će srednjoškolcima predstaviti naslove klasične književnosti. U sajamskoj knjižari više od 250 nakladnika izložit će gotovo 20 tisuća naslova, sniženih od 10 do 70 posto.

Pod sloganom ‘Gradovi u tijeku’, Sajam upućuje na raspravu o kontinuitetu promjena, a ova godina će biti okrenuta i samoj Puli. Tako će sajamsku temu početkom studenog otvoriti izložba “Gradovi u tijeku”, a pisac Pule, Dragan Velikić, posjetiteljima će otvoriti vrata Sajma za rasprave u tijeku.

Be social

Komentari