Film

Jurićev Kosac dolazi u kina nakon putovanja po festivalima

Foto: press
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: press
Foto: press

Od 19. veljače Kosac dolazi i na domaća filmska platnaIvo Gregurević i Mirjana Karanović predvode sjajnu glumačku ekipu objedinjenu pod redateljskom palicom Zvonimira Jurića: Kosac je priča o Ivi (ironično Gregurevićevom imenjaku), radniku u poljoprivrednom kombinatu kojeg još uvijek progone ratne traume. Ivina traumatizirana okolina također još uvijek pati od posljedica prošloga rata, a izolirani hrvatski zaseok postaje poprištem triju priča koje realistično prikazuju Ivin život i živote njegovih sumještana. Uz naslovne likove, glumačka ekipa sastoji se od mlađih uzdanika hrvatskoga glumišta, poput Lane Barić, Igora Kovača, no i Zlatka Burića Kiće, Osječanina s danskom adresom, poznatog ponajprije po filmskoj trilogiji Pusher.

Svoju premijeru Kosac doživljava na prošlogodišnjem Pula Film Festivalu, na kojem osvaja Zlatne arene za najbolju glavnu (Gregurević) i sporednu (Kovač) mušku ulogu, a još jedan kipić, onaj za kameru, uručen je direktoru fotografije Branko Linta. Osim pulskog žirija, Kosca je priznalo i društvo hrvatskih kritičara, dodijelivši mu Oktavijana za najbolje filmsko ostvarenje za 2014. godinu.

Uzgred se treba spomenuti da to nije prvo zapažanje nekog Jurićevog uratka na našem najvažnijem filmskom festivalu, budući da zajedno s Goranom Devićem dijeli Zlatnu arenu za najboljeg redatelja, i to za psihološku ratnu dramu Crnci 2009. godine, kojoj potpisuju scenarij i režiju. Što se inozemnih festivala tiče, kratkometražni film Žuti mjesec premijerno je prikazan na Berlinaleu te biva, kako u njemačkoj prijestolnici, tako i u Cannesu, nominiran za najbolji kratkometražni film.

Tako je i Kosac samo nastavak nizanja kritičkih i festivalskih uspješnica i na međunarodnoj razini: Film Festival, Palm Springs International Film Festival te Toronto International Film Festival samo su neke od prestižnih manifestacija na kojima je Kosac bio prikazivan.

Kosac je proizvod hrvatsko-slovenske koprodukcije (Kinorama te Forum Ljubljana), a o hrvatskoj distribuciji skrbi 2i Film. Proizvodnju i razvoj filma su podržali Hrvatski audiovizualni centar te europski fondovi Eurimages te Media. A prije no što uđe u mrežu nezavisnih kina, Kosac će se od 19. veljače prikazivati u odabranim CineStar kinodvoranama.

Be social

Komentari